Arama

Toplumsal izolasyonu yaşam biçimi haline getiren şizoid kişilikler

Şizoid kavramı ilk kez İsviçreli psikiyatr Eugen Bleuler tarafından "kendi iç dünyasına yönelen insanları" tanımlamak için kullanılmış. Şizoid kişilik bozukluğu veya şizoid kişilik, sosyal ilişkilere ilgi azlığı, duygusal soğukluk, içe dönüklük ve yalnızlığı yaşam biçimi haline getirme ile karakterize edilmiş bir kişilik bozukluğudur. Koronavirüs sebebiyle toplumsal izolasyon yaşadığımız şu günlerde, bu durumdan zevk alan ve toplumsal izolasyonu bir yaşam biçimi haline getiren insanların kişilik özelliklerine göz atmak ilgi çekici görünüyor. O halde şizoid kişiliklerin "izole" edilmiş kapalı dünyalarına adım atmaya var mısınız?

  • 5
  • 15
Yalnızlığın güvenli limanında geçen bir hayat
Yalnızlığın güvenli limanında geçen bir hayat

Yalnız olmayı tercih ederler: Yalnız kalma ihtiyacını çok hissederler. Yalnız olduklarında kısmen rahatlarlar ancak bu durum yalnız başına her zaman iyi hissettikleri ve iyi vakit geçirdikleri anlamına gelmez. Başkaları ile duygusal paylaşım yaşama arzuları vardır ancak bu durum o kadar kaygı ve sıkıntı yaratır ki yalnız kaldıklarında kendilerini rahatlamış hissederler. Ancak bir süre sonra bu yalnızlığın sonucu olarak boşluk duygusuna kapılabilirler, kimse tarafından sevilmediklerini düşünebilirler ve hiçbir çıkış olmadığını hissedip intihar etmeye teşebbüs edebilirler.

Diğer insanlar tarafından soğuk ve tuhaf bulunurlar. Strese tepki olarak çok kısa psikotik dönemler yaşayabilirler. Eşlik eden depresyon, anksiyete bir durum olmadıkça psikiyatriste pek başvurmadıkları için kliniklerde sık görülmezler.

  • 7
  • 15
Bilinçli duygusuzluk
Bilinçli duygusuzluk

Duygusuz görünürler: Etraflarında olup biten durumlardan ve kendi yaşadıkları olumsuzluklardan hiç etkilenmiyormuş gibi görünürler. O esnada hiçbir duygu belirtisi göstermeyebilirler ve/veya hissetmeyebilirler. Ancak bu durum, sonrasında yoğun bunaltılar yaşamayacakları anlamına gelmez.

Empatik değildirler: Karşısındaki kişinin duygularına karşı duyarsızdırlar; bu durum karşısındaki kişileri çileden çıkartacak, hatta kendileri ile ilgili bir sorun olduğunu düşünmelerini sağlayacak kadar ileri boyutta olabilir.

  • 8
  • 15
Toplumun yüzde kaçını oluştururlar?
Toplumun yüzde kaçını oluştururlar?

Sayısı tam bilinmemekle birlikte genel toplumun %7,5 kadarının etkilendiği düşünülmektedir. Erkeklerde iki kat daha fazla görüldüğünü belirten çalışmalar vardır. Şizofreni veya şizotipal kişilik bozukluğu olanların akrabalarında şizoid kişilik bozukluğu oranı daha yüksek olabilir.

  • 9
  • 15
Şizoid kişilik bozukluğunun sebepleri nelerdir?
Şizoid kişilik bozukluğunun sebepleri nelerdir?

Çocukluk çağında kişilik formları, kalıtsal eğilimlerin ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile şekillenir. Çocukluk çağında dış dünyayı nasıl gördüğünüz, nasıl anladığınız ve tanımladığınız genetik faktörlerin yanında daha çok aile tutumu ile şekillenir. Çocukluk çağındaki soğuk, fiziksel temastan uzak aile iletişim ve etkileşimleri ilişkileri yanlış tanımlamaya sebep olabilir. Buda sizi diğer insanlardan ayıran ve kişiliğinizin bir parçası olan ilişki tutumunuzu, duyguları ifade etme şekillerinizi yanlış inanış ve formlar doğrultusunda oluşturmanıza sebebiyet vermiş olabilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN