Arama

Truman Show Sendromu nedir?

Dünya genelinde, tahminen 400 milyonun üzerinde insan, ruhsal sağlık sorunlarıyla mücadele etmektedir. Bu sorunların birçoğu, gelişen ve değişen yaşam koşullarının hayatımıza dahil ettiği rahatsızlıklardan kaynaklanmaktadır. Özellikle sendromlar, birçok insanın yaşam kalitesini düşüren önemli ruhsal sorunlardır. Medyanın hayatımıza girmesinin ardından ortaya çıkan sendromlardan biri olan Truman Show Sendromu'nun ne olduğunu araştırdık ve sizler için derledik.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
Truman Show Sendromu nedir?

🔸Truman Show Sendromu, kişinin kendine eziyet ettiği bir tür büyüklenme sanrısı olarak kabul edilen psikozla bağlantılı bir durumdur. Bu sendrom, kişinin her an kameralarla kayıt altına alınan bir realite şovu ile hayatının tüm dünyaya yayınlandığını sanmasıyla ortaya çıkar.

🔸 Adını "Truman Show" filminden alan bu sendrom, kişinin ailesinin ve arkadaşlarının sahte olduğunu, gizli kameralar tarafından sürekli izlendiğini ve hayatının bir sahne gibi düzenlendiğini düşündüğü bir sanrı halini ifade eder.

Truman Show Sendromu nedir?

🔸 Truman Show Sendromu'nun temelinde, insanların hayatlarının bir oyun veya düzenbazlık üzerine kurulu olabileceği korkusu yer alır. Özellikle teknolojinin ilerlemesi, sosyal medyanın etkisi ve gözetleme kameralarının artması gibi faktörler, bu sendromun tetiklenmesine zemin hazırlar.

🔸 Truman Show Sendromu'na sahip kişiler, her olayın bir kurgu, her insanın bir oyuncu olduğuna inanırlar. Bu sendromun, özellikle başarılı ve ilgi odağı olmayı isteyen bireylerde daha sık görüldüğü düşünülür.

(x) Huckleberry Finn sendromu

Truman Show Sendromu nedir?

🔸 Truman Show Sendromu kişinin gerçeklikle kurduğu paranoyak bağlantılar sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu sendromla alakalı en karakterize belirti, kişinin sürekli izlendiği ve hayatının bir sahne gibi düzenlendiği yanılsamasına kapılmasıdır.

🔸 Sendromun tetiklenmesinde teknolojik gelişmeler, iletişim araçlarının etkisi ve bireylerin kişisel tercihlerinin analizi gibi faktörler etkili olabilir. Bilhassa bireylerin, sosyal medyaya aşırı bağlılığı, sosyal çevrelerinden soyutlanarak genellikle sanal platformlarda fazlaca vakit geçirmeleri bu sendromu tetiklemesi mümkün unsurlardan biri olabilir.

  • 7
  • 10
Truman Show Sendromu tanısı ilk ne zaman konuldu?
Truman Show Sendromu tanısı ilk ne zaman konuldu?

🔸 Truman Show Sendromu, dünyada ilk olarak 2008 yılında Joel Gold ve psikiyatrist nörofilozof Ian Gold kardeşler tarafından tanımlanmıştır.

🔸 Resmi bir tanı olmayan Truman Show Sendromu, British Journal of Psychiatry gibi bazı önemli bilim dergilerinde grandiyöz sanrı olarak kabul edilmiştir.

(x) Grandiyöz: İngilizce büyük anlamına "grand" kelimesinden gelip kişinin;
kendisinin aşırı güven içerisinde olduğu, çok güçlü, yetenekli ve bilgili olduğu gibi kendisini
birçok yönden üstün sanmasıdır.

  • 8
  • 10
Truman Show Sendromu tehlikeli midir?
Truman Show Sendromu tehlikeli midir?

🔸 Bu sendroma sahip kişiler ilginç davranışlarda bulunabileceği gibi tehlikeli davranışlar da sergileyebilirler. Örneğin, ABD'de yaşayan bir birey, 11 Eylül saldırılarının kişisel bir gösterinin parçası olup olmadığını öğrenmek amacıyla farklı bir eyaletteki bir FBI binasına gitmek istemiştir.

🔸 Başka bir örnekte ise, bir realite şovunda asistan olarak çalışan kişi, ABD seçimlerini gizlice kaydedip George W. Bush'un Yahuda (havari) olduğunu iddia etmiştir. Daha vahim bir örnekte ise Truman Show Sendromu'na sahip bir genç, kendisini kameralarla kaydedip yayınladığı paranoyasına kapılarak babasını ve kız kardeşini öldürmüştür.

(x) Savaşa sinemadan bakmak: II. Dünya Savaşı'nı en iyi anlatan 10 film

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN