Arama

Utanma nedir?

Utanç, insan davranışlarını güçlü bir şekilde etkileyen duygusal bir durumdur. Gündelik yaşamımızda sıkça karşılaştığımız bu duygu, toplumun kabul ettiği normlara uymamıza yardımcı olur. Utanç, bazen olumsuz bir olayın sonucu olarak ortaya çıkabilir ve kişinin kendisini değersiz hissetmesine neden olabilir. Ancak bu duygu, ahlaki bir pusula olarak da işlev görebilir, bireyleri doğru yolda tutarak toplumsal uyumu destekler. Bu nedenle, utanç duygusu, insanların daha iyi bir toplum oluşturmak için gereken bir duygu durumudur. Utanma duygusunun nedenlerini ve hayatımıza etkisini sizler için araştırdık.

  • 3
  • 12
İslam'da utanma
İslam’da utanma

Kur'an'ı Kerim'de utanma duygusu 3 farklı yerde geçer.

🔹 Bunlardan ilki Kasas Suresi'nde geçer; Hz. Şuayb'ın kızlarında birinin Hz. Musa ile konuşurken utanarak konuştuğudur. (28/25)

🔹 İkincisi, Ahzab Suresi'ndedir, şöyle buyrulur:

"Ey iman edenler! Size izin verilmedikçe Peygamberin evlerine girip de yemeğin hazırlanmasını beklemeyin; fakat yemeye çağırıldığınızda girin; yemeğinizi yiyince de hemen dağılın, söze dalıp oturmayın. Bu davranışınız peygamberi rahatsız ediyor, size söylemeye çekiniyor, oysa Allah hak olanı açıklamaktan çekinmez. Peygamber hanımlarından bir şey istediğinizde, onlar perde arkasında iken isteyin; bu sizin kalplerinizin de onların kalplerinin de temiz kalması için en uygunudur. Resûlullah'ı üzmeye hakkınız yoktur, kendisinden sonra ebedî olarak eşleriyle de evlenemezsiniz, sizin bunu yapmanız Allah katında büyük bir günahtır."

🔹 Diğer bir ayette, müşriklerin Kur'an'ı Kerim'de karınca, arı, sinek gibi küçük yaratıkların örnek olarak gösterilmesinin fesahatle bağdaşmadığı yolundaki iddialarına karşı, "Şüphesiz Allah -gerçeği açıklamak için- sivri sineği ve onun da ötesinde bir varlığı misal getirmekten hayâ duymaz" şeklinde cevap verilmektedir (Bkz. İ. Ansiklopedisi).

HAYATIMIZA YÖN VEREN 100 HADİS-İ ŞERİF

  • 4
  • 12
Hadislerde utanma
Hadislerde utanma

Hadisler bir fazla şekilde, utanma, haya ve bu manada kullanılan kelimeler geçer.

🔹 "Haya bütünüyle hayırdır" (Müslim).
"Haya sadece iyilik getirir" (Buhârî).
"Dört haslet peygamberlerin sünnetindendir: Haya, güzel koku sürünmek, misvak kullanmak ve evlenmek" (Tirmizî).

🔹 Hemen bütün ilgili kaynaklarda yer alan, "Haya imandandır" anlamındaki hadis (Buhârî) İslam toplumlarında bir özdeyiş haline gelmiştir. Bilhassa, "Her dinin bir ahlâkı vardır; İslâm'ın ahlâkı da hayâdır" (İbn Mâce),

  • 5
  • 12
Neden utanırız?
Neden utanırız?

🔹 İnsanlar genellikle utanç duyarlar çünkü toplumsal normlara uygun davranışlar sergilemek isterler. Utanma duygusu, sosyal ilişkileri düzenler ve insanları birbirleriyle uyumlu bir şekilde yaşamaya teşvik eder. Bu duygu, yanlış ya da ahlaki açıdan kabul edilemez davranışların sonucu olarak ortaya çıkabilir ve bireylere toplumsal kurallara uygun davranmalarını hatırlatabilir. Ayrıca utanma duygusu, insanların diğerlerinin takdirini ve onayını kazanma arzusuyla ilişkilendirilir.

🔹 Farklı utanç türlerinin farklı potansiyel kökenleri olabilir. Utanca neden olan faktörlerin bazıları geçici olabilirken, bazıları çocukluk çağına dayanabilir. Ayrıca, kişinin ruh sağlığına yönelik endişeler de kendine yönelik utanç duygularına yol açabilir.

İLK MÜSLÜMAN PSİKOLOJİ ALİMLERİ

  • 6
  • 12
Utanma duygusunun sebepleri doğuştan mıdır?
Utanma duygusunun sebepleri doğuştan mıdır?

Utanma duygusunun kökenlerine dair bazı sebepler şunlar olabilir:

🔹 Çocukluk dönemi travma: Kişinin çocukluk döneminde yaşadığı olumsuz deneyimler, yetişkinlikte utanç duygularının kaynağı olabilir. Toplamda utanma duygusunun aşırı boyutlarda olduğu örneklerde genellikle çocukluk dönemi yaşanan travmalar olduğu gözlemlenmiştir.

🔹 Benlik eleştirisi veya aşırı yargılamalar: Psikolojik bozukluklar, özellikle sosyal kaygı bozukluğu gibi, kişinin kendini eleştiriye tabi tutması ve yargılaması sonucu utanç duymasına yol açabilir.

🔹 Yaşam kalitesinin yüksek ya da istenen standartlara ulaşamamış olması: Kişi, kendisine yüksek standartlar koymuşsa ve bu standartları karşılayamayacağına inanıyorsa, bu durum utanç duygusuna neden olabilir.

🔹 Kusurlarının ve yetersizliklerinin görüleceği kaygısı: Kişi, kusurlarının veya eksikliklerinin başkaları tarafından fark edilmesinden korkuyorsa, utanç duygusu ortaya çıkabilir.

ORTAK DEĞERİMİZ "SEVGİ"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN