Zaman hırsızı: Erteleme hastalığı
Hepimiz, zaman zaman işlerimizi çeşitli nedenlerden dolayı erteleyebiliriz. Ancak bu durum çok sık yaşanmaya başladıysa ve günlük hayatımızı etkileyecek noktaya ulaşmışsa erteleme hastalığına yakalanmış olabiliriz. Peki erteleme hastalığı nedir? Erteleme hastalığı ile nasıl başa çıkılır?
Giriş Tarihi: 18.10.2022
11:58
🔶Yapılması gereken işi nasıl yapacağını bilememek ve kendini yetersiz hissetmek de erteleme hastalığı bulunan kişilerde yaygın olarak görülür.
▪ Motivasyon eksikliğine ek olarak mükemmeliyetçi olan, başarısız olmaktan korkan kişilerde de bu rahatsızlığa rastlanır.
🔶 Kişinin kendisine yüksek standartlar belirlemesi ve olağan dışı beklentilerde bulunması da bu kişilerin ortak özellikleri arasında yer alır. Tüm bunlara ek olarak zaman yönetimi kötü olan, plansız davranan kişilerde de yapılması gereken işi sürekli erteleme eğilimi görülür.
Erteleme hastalığının belirtileri
🔶 Erteleme hastalığından muzdarip kişiler, genelde yapılması gereken veya kendisinden yapılması beklenen işleri sürekli olarak ötelerler.
▪ Örneğin, gün boyu çokça vakti olan kişi, ödevini veya bitirmesi gereken işi yapacağı saati belirler. Sonra ilgili saat geldiğinde araya başka bir şey sokabilir. Önceden planladığı saatte işi tamamlayamadığı için ileri bir saat belirler ve belirlediği saat geldiğinde işi tekrar erteler.
🔶 Bu durum yapılması gereken iş için ihtiyaç duyulan zamanın azaldığı ana kadar devam eder. Kısıtlı olan zaman içinde ödevi veya projeyi detaylarına inmeden tamamlar. Bir süre sonra alışkanlık hâline gelen bu durum, kronik erteleme davranışını ortaya çıkarır.
Doğan Cüceloğlu'nun İçimizdeki Çocuk adlı eserinden 20 alıntı
Kronik erteleme nasıl oluşur?
🔶 Sürekli işlerini öteleyen, strese ve sıkıntıya girmesine karşın, bunu tekrarlayan kişilerde görülen kronik erteleme önemli bir problemdir.
▪ Çocuklukta başlayan bu durumun a ltında yatan nedenlerden biri de otoriter ebeveynlerdir. Otoriter ailelerde kurallar sıkıdır ve bu kurallara uymak oldukça önemlidir.
🔶 Mükemmeliyetçi anne babalar çocuklarını sıkça eleştirir. Bunun yanında koşullu sevgi ve ilgi gösteren ebeveynlerin çocuklarında da erteleme hastalığı görülebilir. Böylece çocuklar, kendi iç dünyalarını düzenlemek yerine ebeveynlerinin niyetini okumayı öğrenerek sürekli olarak kendini ispatlamak zorunda hisseder ve çocuklarda performansa yönelik kaygılar ortaya çıkar.
Kentleşmenin insan psikolojisine etkileri
🔶 Çocukluk yaşlarından itibaren takdir görmek ve kabul edilmek için emek harcayan kişiler, yetişkinlik döneminde erteleme hastalığı yaşayabilir.
▪ Kendilerinden istenilenlere karşı gelemeyen bireyler, yetişkinlik dönemlerinde yapmaları gerekenleri zamanında yapmayarak bir çeşit tepki ortaya koyarlar. Fakat bu durum erteleme hastalığına sahip kişilerde öfkeye sebebiyet verir.
🔶 Tarihli işlere başlama düşüncesi, keyif kaçırıcı bir faaliyet olarak görülür. Yapılacak işin zamanı yaklaştıkça artan stres ve sinirlilik durumu, insan psikolojisinde huzursuzluk ve öfke gibi duyguları üretir.
Hedefe sorunlu yürüyüş: DİSİPLİN
ERTELEME HASTALIĞI SEBEPLERİ NELERDİR?
🔶 Birey tüm işlerini ertelemeye başlamışsa ve bu durum hayatını sekteye uğratıyorsa "procrastination" yani kişinin erteleme hastalığına sahip olduğu düşünülür.
🔶 Erteleme hastalığının nedenleri şunlardır:
Motivasyon eksikliği, zamanı yönetememe, mükemmelliyetçilik, başaramama korkusu, yanlış meslek seçimi, işi bitirememe kaygısı ve bilgi eksikliğidir.
Yenilikten kaçınma hali: Neofobi