Zaman hırsızı: Erteleme hastalığı
Hepimiz, zaman zaman işlerimizi çeşitli nedenlerden dolayı erteleyebiliriz. Ancak bu durum çok sık yaşanmaya başladıysa ve günlük hayatımızı etkileyecek noktaya ulaşmışsa erteleme hastalığına yakalanmış olabiliriz. Peki erteleme hastalığı nedir? Erteleme hastalığı ile nasıl başa çıkılır?
Giriş Tarihi: 18.10.2022
11:58
Kronik erteleme nasıl oluşur?
🔶 Sürekli işlerini öteleyen, strese ve sıkıntıya girmesine karşın, bunu tekrarlayan kişilerde görülen kronik erteleme önemli bir problemdir.
▪ Çocuklukta başlayan bu durumun a ltında yatan nedenlerden biri de otoriter ebeveynlerdir. Otoriter ailelerde kurallar sıkıdır ve bu kurallara uymak oldukça önemlidir.
🔶 Mükemmeliyetçi anne babalar çocuklarını sıkça eleştirir. Bunun yanında koşullu sevgi ve ilgi gösteren ebeveynlerin çocuklarında da erteleme hastalığı görülebilir. Böylece çocuklar, kendi iç dünyalarını düzenlemek yerine ebeveynlerinin niyetini okumayı öğrenerek sürekli olarak kendini ispatlamak zorunda hisseder ve çocuklarda performansa yönelik kaygılar ortaya çıkar.
Kentleşmenin insan psikolojisine etkileri
🔶 Çocukluk yaşlarından itibaren takdir görmek ve kabul edilmek için emek harcayan kişiler, yetişkinlik döneminde erteleme hastalığı yaşayabilir.
▪ Kendilerinden istenilenlere karşı gelemeyen bireyler, yetişkinlik dönemlerinde yapmaları gerekenleri zamanında yapmayarak bir çeşit tepki ortaya koyarlar. Fakat bu durum erteleme hastalığına sahip kişilerde öfkeye sebebiyet verir.
🔶 Tarihli işlere başlama düşüncesi, keyif kaçırıcı bir faaliyet olarak görülür. Yapılacak işin zamanı yaklaştıkça artan stres ve sinirlilik durumu, insan psikolojisinde huzursuzluk ve öfke gibi duyguları üretir.
Hedefe sorunlu yürüyüş: DİSİPLİN
ERTELEME HASTALIĞI SEBEPLERİ NELERDİR?
🔶 Birey tüm işlerini ertelemeye başlamışsa ve bu durum hayatını sekteye uğratıyorsa "procrastination" yani kişinin erteleme hastalığına sahip olduğu düşünülür.
🔶 Erteleme hastalığının nedenleri şunlardır:
Motivasyon eksikliği, zamanı yönetememe, mükemmelliyetçilik, başaramama korkusu, yanlış meslek seçimi, işi bitirememe kaygısı ve bilgi eksikliğidir.
Yenilikten kaçınma hali: Neofobi
ERTELEME HASTALIĞI İLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
▪ Bir işe başlayamayan bireylerin bu durumla baş edebilmesi için yapması gerekenlerin başında korkularla yüzleşmek gelir . İşin ertelenmesine neden olan sebebin bulunması oldukça önemlidir.
▪ İşin ertelenmesine sebep olan televizyon, telefon gibi dikkat dağatan araçları, işi yapmadan önce kapatmak, yaşamda hiçbir şeyin mükemmel olmadığını kabullenmek, zamanı iyi yönetmek için emek verip programlar hazırlamak da kişiye oldukça yardımcı olur.
▪ Kişi, gün içinde verimli olduğu zaman dilimlerini belirlemeli ve bu saatlerde zamanın boşa harcandığı eylemlerden uzak durmalıdır. İnternet ve sosyal medya kullanımını sınırlamak işlerin zamanında yapılmasına yardımcı olur.
▪ Planlanan zaman içinde yapılan işe odaklanmak, kendisine molalar verip dinlendikten sonra kendisini zorlayarak tekrar yapılan işe dönüp işi vaktinde tamamlamalıdır. Vaktinde tamamladığında kendini ödüllendirmekte motivasyon açısından oldukça etkilidir.
Kusursuzluk sanrısı: Ördek sendromu
🔶 Erteleme rahatsızlığı ile mücadele eden kişiler rahatsızlıklarının farkına varıp kabullendikten sonra işi yapmak için gerekli olan konsantrasyonu bozan etkenleri belirleyip ertelemeye sebep olan nesneler ortadan kaldırmalıdır.
▪ Odaklanma düzeyinin artırılmasının ardından işi bölümlere ayırmak planlanan vakit aralığında bu bölümleri bitirmek gerekir.
🔶 Etkili bir zaman yönetimi ve güzel bir planlamanın ardından kişinin kendi koyduğu kurallara uyması ile başlayan iyileşme sürecinde kararlılık oldukça önemlidir. Bu durum başarılamıyorsa bir uzmandan yardım alınabilir.
En sık karşılaşılan 10 kişilik bozukluğu