Zihnimizin içindeki gizli bağımlılık
Duygularımız, yaşamımızın birer parçasıdır. İnsan, hissettikçe var olduğunu anlar. Sevmek, mutlu olmak nasıl ki doğalsa aynı şekilde kızmak, üzülmek, nefret etmek de bir o kadar doğaldır. Ancak bir süre boyunca aynı duyguyu hissetmek, ardından büyük tehlikeleri getiriyor. Bağımlılık, kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi anlamına geliyorsa bir duyguyu devamlı surette hissetmek 'duygu bağımlılığı' anlamına geliyor. İşte, zihnimizin içerisindeki gizli bağımlılık hakkında bilinmeyenler…
Giriş Tarihi: 11.02.2019
15:46
Güncelleme Tarihi: 11.02.2019
15:47
BAĞIMLILIK SADECE FİZİKSEL DEĞİLDİR
Yapılan araştırmalar aynı durumun duygularımız için de geçerli olduğunu ortaya çıktı. Duygular, beynin salgıladığı hormonlarla hissedilir ve bir hormon fazla salgılandığında tıpkı nikotin gibi vücut bu duyguya bağımlı hale gelebilir.
Stres ya da mutsuzluk gibi sürekli hissettiğiniz bir duygu varsa, salgılanan hormonlara bağımlı hale gelmiş olabilirsiniz. Böylece bilinçaltınız siz farkında olmasanız bile alıştığı hormonu salgılatarak o duyguyu yaşamaya yönlendirir.
Örneğin, zamanlamanızı doğru yapsanız bile evden daha geç çıkacak ve işe geç kalma stresi yaşayacaksınız. Ya da vücudunuzun alışık olduğunu yerine getirmek için başkalarının söylediği cümlelerde alt anlamlar arayacak ve kendinizi strese sokmak için küçük detaylara takılacaksınız. Çünkü beyniniz, sizin bu duyguyu hissettirmeniz için elinden geleni yapmaya çalışacak.
Kendinizi gözden geçirin ve bir duyguyu alışkanlık haline getirdiyseniz bunu fark etmeye çalışın. Eğer sürekli mutsuz, heyecanlı ya da sinirli hissediyorsanız, duygu bağımlılığı yolunda ilerliyor olabilirsiniz. Bu döngüden çıkmak için en etkili yol duyguları kontrol edebilmektir ancak bu, o kadar da kolay bir şey değildir.
KENDİNİZİ HANGİ DURUMLARDA KÖTÜ HİSSEDİYORSUNUZ?
Öncelikle kendinizi hangi durumlarda sinirli, üzgün, stresli hissettiğinizi düşünün. Böyle hissettiren hangi olayların sizden kaynaklandığını, hangilerinde farkında olmadan kendinizi bu duruma soktuğunuzu analiz edin.
KİŞİSEL İRADENİZ SANDIĞINIZDAN GÜÇLÜDÜR
Özellikle elinizde olan ve kendinizi kontrol edebildiklerinizde, o duyguları yaşatan durumlardan uzak durursanız duygu bağımlılığınız da yavaş yavaş azalacaktır. Kişisel iradeniz sandığınızdan çok daha güçlüdür. Unutmayın, duygulardan uzak durmak kolay olmasa da kendinizi iyi ve mutlu hissettirecek aktivitelerin hayatınızda daha fazla yer alması daha sağlıklı bir yaşamın habercisidir.
DUYGULARINIZI KONTROL ETMEYİ ÖĞRENİN
Beyninizi bu bağımlılık girdabının içinden çıkarmak için duygularınızı kontrol etmeyi öğrenmelisiniz. Sinir, stres, mutsuzluk gibi istemediğiniz duyguları yaşamanıza sebep olan olayların bir listesini oluşturabilirsiniz. Acaba bu liste içerisindeki durumların kaçı sizden kaynaklanıyor? Fark etmeden kendinizi bu durumların içine siz sokmuş olabilir misiniz?