Arama

Zihnin işgali: Takıntı

Takıntı, insanın zihninde kontrol edemediği düşüncelerinin günlük hayatını etkileyecek düzeye gelmesidir. Bu durumun oluşmasında pek çok sebep vardır. Hastalık, genler aracılığıyla aktarılabileceği gibi çevresel faktörlerin etkisiyle çocuklukta yaşanan travmaların sonucuyla da açığa çıkabilir. Bu durumun tedavisi mümkündür. Ancak süreç boyunca en önemli görev ailelere düşmektedir.

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUĞUN BELİRTİLERİ:
▪ Kirlenme korkusu
▪ Düzenli ve simetrik olma
▪ Kendisini veya sevdiklerinin zarar görmesine ait düşüncelere kapılma
▪ Başkalarının dokunduğu nesnelere dokunamamak
▪ Nesneler düzenli olmadığında strese girme
▪ El sıkışmaktan rahatsızlık duyma
▪ Sürekli el yıkama
▪ Aşırı temizlik takıntısı
▪ Mikroplardan korkma
▪ Sürekli duş alma isteği
▪ Sürekli bir şeyleri kontrol etme ihtiyacı duyma
▪ Bir şeyleri sayma
▪ Kilitlendiklerinden emin olmak için kapıları tekrar tekrar kontrol etme
▪ Kapalı olduğundan emin olmak için ocağı tekrar tekrar kontrol etme
▪ Belirli kalıplarda sayma
▪ Bir duayı, kelimeyi veya ifadeyi içten içe tekrarlamak

EN SIK RASTLANAN TAKINTI ÇEŞİTLERİ:
▪ El yıkama
▪ Bir yerlere dokunamama
▪ Üç kere, on kere sayarak bir şeyler yapmak
▪ İki adım atıp iki adım geri geldikten sonra tekrar ileri gitme
▪ Bir yerlere bakmama ya da bir yerlere bakmak

TAKINTI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

🔹 Takıntının tedavisinde iki aşama vardır. Bunlardan biri ilaçla tedavi, diğeri ise uzman desteğidir. Ancak bilinmelidir ki ilaç, hastalığı ortadan kaldırmaz, sadece bastırır. İlacı bırakan bir hastada aynı semptomların tekrar görülmesi muhtemeldir. İyileşmek isteyen kişi, bu durumu zihninde yenerse iyileşebilir. Ancak, çevresindeki insanların sevgisini hissetmesi de hastanın takıntılarından kurtulma sürecini hızlandırır.

"TERAPİST EŞLİĞİNDE ALIŞTIRMA YAPILMALI"

◽ İlaçların iyileştirmediğini söyleyen Erdim, "İlaçlarla ancak bastırırsınız. Ben yirmi yıldır gitmedik doktor bırakmayan ama buna rağmen takıntısı geçmeyen hastalar tanıdım. Bu hastalığın iki boyutu var. Bir defa doktora gidecek. Bu opsesyon ve kopulsiyonların o kadar zorlayıcı etkisi var ki. Psikoterapiyle düzelmiyor. O kadar kendisini alıkoyamıyor ki. O yüzden bu, ilaçlarla belirli bir dengeye getiriliyor. İlacın yanında bir psikoterapi. Ev ödevi verilecek, yaptığını görecek. Hangi noktada yapamadı, o esnada hangi düşünce geldi ve düşünceyle baş etmek için ne yapabiliriz demeli. O tür düşüncenin daha doğru düşüncesi nedir, öyle düşünmese şöyle düşünse acaba onu da yapabilir mi diye sorgulamalı. Hadi bu sefer bunu deneyelim gibi pratiğe dökülen yöntemler de var. Bazen de terapist eşliğinde alıştırma yapıyoruz." sözleriyle tedavi sürecini aktardı.

  • 10
  • 10

TAKINTIDAN NASIL KURTULUNUR?

◽ Erdim, takıntılı olmaya açık kişileri şöyle açıkladı:

"Köklerinden hakkıyla beslenememiş, beslenemediği için zayıf kalmış, zayıf kaldığı için de gene beslemeyenler tarafından suçlanmış, duygusal olarak, direnç olarak zayıf, çökmeye hazır bir psikolojideki çocuk demektir. İşte buradan depresyon, kaygı, obsesif kopülsif bozukluk, fobi, özgüvensizlik, değersizlik, yetersizlik duyguları çıkar. Zemin hazırdır. Kollarını açmış, bütün sıkıntıları, sorunlu davranışları davet eder bir pozisyonda."

🔹 Aile sevgisinden mahrum olan çocuklar, büyüdüklerinde takıntılı hale gelir. O halde iyileşmeleri için ihtiyaçları olan şey sevgidir. Ailelerin çocuklarının gönüllerini tamir etmesi gerekir.

"YÜREĞİ SEVGİYLE TAMİR EDİLMELİ"

Erdim konuyu şu örnekle özetledi: "Öyle ki ısıtılmak istene bir bina düşünün. Kaloriferler sonuna kadar yakılıyor ama bina ısınmıyor. O zaman nerede kaçak olduğuna bakılır. O kaçakları kapatmadan bina ısınmayacaktır. Aynı şekilde takıntılı davranış sergileyen çocukların da değer kaçaklarını bulmak ve tamir etmek gerekir. Çocuğun sevgi ihtiyacı, aile şefkati boşluğu doldurulmalıdır. Yüreği tamir edilmeyen çocuğun iyileşmesi mümkün değildir."

🔹 Onarılma içten olur, bozulmanın içten olduğu gibi. Yıkılan bir şeyi tamir etme, bozulan bir şeyi onarma, tamamiyle yürekten başlar.

🔹 Yüreğine tesir edemediğiniz insanın zihnine tesir edemezsiniz. Eğer yüreği düzelirse akıl ona destek olmaya başlar. Böylece kişinin duruşu, bakışı, anlayışı yani kısaca her şeyi düzelir.

🔹 Anne babalar evlatlarını eleştirmemeli, şikayet etmemeli, emir cümlesi kullanmamalı, kıyaslama yapmamalı, geçmişi gündeme getirmemeli, küslük yapmamalı ve başa kakmamalıdır.

🔹 Tüm bunların aksine bol bol takdir etmeli, duaya sığınmalı, güler yüz göstermeli, tatlı dilli olmalı, niyet tutarak sadaka vermeli, sıfır beklenti içerisinde olmalıdır. Yapamadıklarına değil yaptıklarına, tecrübe edip de başaramadıklarına değil de başardıklarına, eksiklerine değil tamına ve kendisinde bulunan ama bizim bir türlü göremediğimiz değerli yönlerine vurgu yapacağız ki içten onarabilelim.

🔹 En önemlisi de onu sevdiğinizi her fırsatta söyleyerek her haliyle kıymetli olduğunu hissettirmek gerekir. Çünkü insan eksiğiyle, yanlışıyla, günahıyla bir tamdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN