Arama

20 maddede senaryo yazım teknikleri

Yazar olmak için kimimiz doğuştan gelen üstün yeteneklere sahip olmamız gerektiğini düşünürüz. Fakat bu düşünce belki de yazmaya karşı koyduğumuz setlerle birlikte, zihnimizin tembelliğinden ileri gelen bahanelerden yalnızca birkaçıdır. Oysa günlük hayatta, bir durumu, gözlemi; öznel yorumlarımızla harmanlayıp kendi tasvirlerimizle aktarırken aslında tahkiye biçimini kullanmaktayız. Senaryo yazımı da belli bir beceri gerektirmenin yanında öğrenilebilir ve zamanla uzmanlaşılabilir bir alandır. Çalışma ve emek gerektiren bu zorlu süreçte senaryo yazım tekniklerinin neler olduğunu, senaryo yazımına dair ipuçlarını siz Fikriyat okurları için derledik.

  • 3
  • 20
Hem anlatı hem de sinematografi bilgisine sahip olmak
Hem anlatı hem de sinematografi bilgisine sahip olmak

3.Senaryo yazımının iki farklı boyutu vardır. Bunlardan ilki anlatı boyutu, diğeri ise sinematografi boyutudur. Senarist hem anlatı bilgisine, hem de sinematografi bilgisine sahip olmak zorundadır. Senarist anlatı ve sinematografinin ayrılamayacak bir bütün olduğunu zihninde çıkarmaması icap eder.

  • 4
  • 20
Senaryo dilini öğrenmek
Senaryo dilini öğrenmek

4. Senaryo diliyle ilgili fikir edinmek, başlangıç için en önemli hususlar arasında yer alır. Senaryo dilini öğrenmek yine okumakla sağlanır fakat bu yalnızca bir öykü gibi okumayı değil, konu edinilecek malzemenin aracı olan dili kavramak adına yapılacak nitelikli bir okumayı ihtiva eder. İyi ve orijinal bir senaryoda, özgün ve akılda kalan bir dil kullanabilmek oldukça zordur buna rağmen bu sayfalarda sesini duyurmak son derece önemlidir. Senaryoda kullanılan dil aksiyonu betimler ve belirler.

  • 5
  • 20
Özgün fikirler üretmek
Özgün fikirler üretmek

5. Özgün ve efektif fikirler üretmeye çalışmak, senaryo yazımının demirbaşları arasında sayılır. Senaryo yazacak kişilerin fikir ve düşüncelerini ayrıntılarıyla yazması, kurguyu zihninde taslak bir şekilde belirlemesine yardımcı olur.

  • 6
  • 20
Korkmadan yazmak
Korkmadan yazmak

6. Düzenli olarak korkmadan yazmaya başlamak. Yazmak düşünceyi en çok geliştiren ve cesaretlendiren eylemler arasında yer alır.

  • 7
  • 20
Konuyu belirlemek
Konuyu belirlemek

7.Konuyu belirlemek en önemli safhalardan biridir. Hem içinizde, duygu ve hayal dünyanızda hem de fiziksel gerçeklerin yaşandığı dünyada araştırmak bilgi toplamak ve gözlem yapmak çok önemlidir. İlk etapta ayağı yere basmayan, somut bir konuya dönüştürülmemiş fikirler havada kalabilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN