Arama

20 maddede senaryo yazım teknikleri

Yazar olmak için kimimiz doğuştan gelen üstün yeteneklere sahip olmamız gerektiğini düşünürüz. Fakat bu düşünce belki de yazmaya karşı koyduğumuz setlerle birlikte, zihnimizin tembelliğinden ileri gelen bahanelerden yalnızca birkaçıdır. Oysa günlük hayatta, bir durumu, gözlemi; öznel yorumlarımızla harmanlayıp kendi tasvirlerimizle aktarırken aslında tahkiye biçimini kullanmaktayız. Senaryo yazımı da belli bir beceri gerektirmenin yanında öğrenilebilir ve zamanla uzmanlaşılabilir bir alandır. Çalışma ve emek gerektiren bu zorlu süreçte senaryo yazım tekniklerinin neler olduğunu, senaryo yazımına dair ipuçlarını siz Fikriyat okurları için derledik.

  • 7
  • 20
Konuyu belirlemek
Konuyu belirlemek

7.Konuyu belirlemek en önemli safhalardan biridir. Hem içinizde, duygu ve hayal dünyanızda hem de fiziksel gerçeklerin yaşandığı dünyada araştırmak bilgi toplamak ve gözlem yapmak çok önemlidir. İlk etapta ayağı yere basmayan, somut bir konuya dönüştürülmemiş fikirler havada kalabilir.

  • 8
  • 20
Hikayedeki durum ve çatışmayı iyi kurmak
Hikayedeki durum ve çatışmayı iyi kurmak

8. Senaryoda 'durum' ve 'çatışma'yı iyi belirlemek. Güçlü bir durum ve çatışma üretmek senaryoyu en etkin kılan yöntemler arasında yer alır. Hikayeler genel olarak çatışmalardan beslendiği için senaryonun da ana damarını oluşturur. Senaryodaki dramatik çatışmayı sağlaması bakımından durum, senaryonun yarısı olarak görülmektedir.

  • 9
  • 20
Karakterlerin oluşturulması
Karakterlerin oluşturulması

9.Karakterlerin oluşturulması senaryo yazımı açısından çok önemlidir. Hikayeler içerdiği karakterlerle çoğu zaman özdeşir. Çatışma unsurunu sağlayabilecek karakterler yaratmak, hikayenin ilgi çekiciliğini arttırır. Karakterleri şekillendirirken karakter anketleri yapmak bu zorlu işin üstesinden gelmek için faydalı olabilir.

  • 10
  • 20
Hikayelerdeki uzunluk veya kısalık
Hikayelerdeki uzunluk veya kısalık

10. Senaryo yazarken hikayelerin uzunluk ve kısalığı göz önünde bulundurulmalıdır. Her sayfa kabaca bir dakikalık gösterim süresidir. İki saatlik bir senaryonun ortalama uzunluğu 120 sayfadır. Dramalar 2 saat civarında olmalı, komediler bir buçuk saat civarında olmalıdır.

  • 11
  • 20
Senaryonun üç perdesi
Senaryonun üç perdesi

11. Senaryonun temelleri genel olarak üç perdedir. Her perde bağımsız olarak işlenip en sonunda birlikte ele alınarak hikayenin olay örgüsü oluşturulabilir. Birinci perdede hikayenin inşası, ikinci perdede hikayenin ana kısmı, üçüncü perdede hikayenin çözüm kısmı işlenir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN