Arama

Bir Batı propaganda aracı olarak "süper kahramanlar"

Lumiere Kardeşler'in Paris'te ilk sinema gösterimlerini yapmalarından bu yana tam 126 yıl geçti. Sinema, o günlerden bugünlere çoğunlukla bir eğlence aracı, sosyal bir aktivite olarak görüldü. Görüntülerin kitleler üzerindeki inandırıcılığı o denli yüksekti ki, otoritelerin de bu gücü fark etmeleri ve kendi amaçları doğrultusunda yönlendirmeleri gecikmedi. Batı ortaya çıkardığı kahramanlar ve süper kahramanlarla sinema üzerinden kitlelerin algısını istediği yönde şekillendirdi. Peki, Batı'nın süper kahramanları ne zaman ve neden ortaya çıktı?

  • 3
  • 13
HOLLYWOOD KAHRAMANLARLA BEYAZ PERDEYİ ETKİSİ ALTINA ALDI
HOLLYWOOD KAHRAMANLARLA BEYAZ PERDEYİ ETKİSİ ALTINA ALDI

➡ Hollywood, yarattığı "kahramanlar" ve "süper kahramanlar" sayesinde tüm dünyada gişe rekorları kıran filmler çekmeyi sürdürüyor.

➡ Böylece, süper kahramanlar, süper kazançları da beraberinde getiriyor. Seyircinin bu filmleri tutmasıyla da, -klasik arz-talep dengesi- bu filmlerle beyaz perdeyi hâkimiyeti altına almayı başarıyor.

  • 4
  • 13
BEYAZ PERDENİN PERDE ARKASI
BEYAZ PERDENİN PERDE ARKASI

➡ Buraya kadar her şey normal görünse de, beyaz perdeye yansıtılan süper kahramanlar, perde arkasında başka bir gerçeği bünyelerinde barındırıyor.

➡ Gerçek hayatlarında yenilgilerle ve buhranlarla baş etmeye çalışan batılı topluluklar, kahramanlar/süper kahramanlar sayesinde hayal gücüyle de olsa kazanıyorlar ve bu sayede sıkıntılarına son veriyorlar. Bunun bilincine varan Batı yapımı filmlerin de doğal olarak ardı arkası kesilmiyor.

  • 5
  • 13
BATI FİLMLERİNİN YARATMAYA ÇALIŞTIĞI ALGI
BATI FİLMLERİNİN YARATMAYA ÇALIŞTIĞI ALGI

➡ Batı'nın, özellikle Amerika'nın örnek alabileceği gerçek bir kahramanı yok. Kaldı ki, "kahramanlık" ile övünebilecekleri bir tarihi geçmişe de sahip değiller. Bu nedenle, hikâyesini beyaz perdeye aktarabilecekleri hayali "süper kahramanlar" yaratmak zorundaydılar.

➡ Böylece seyirci kitlelerini bu filmlerle oyalayabilecek, hayata dair gerçek meselelerden uzaklaşmalarını sağlayabilecek ve zihinlerine istedikleri algıyı kolayca yerleştirebileceklerdi.

  • 6
  • 13
BATI'YI KRİZLERİNDEN ‘SÜPER KAHRAMANLAR’ KURTARDI
BATI’YI KRİZLERİNDEN ‘SÜPER KAHRAMANLAR’ KURTARDI

➡ Bilinen ilk süper kahraman, Clark Kent adlı Superman karakteri, 1938 yılında iki Yahudi çizer tarafından yaratıldı. Bu çizerler, Amerikan halkı kendilerini nasıl görmek istiyorsa, Superman karakterini de öyle donattılar.

➡ Böylece Amerikan ve Batı halkları, bu karakterde kendilerinden bir şeyler görerek moral buldu; bilinçaltlarına "kazanmış" ve "başarmış" oldukları duygusu işlendi.

  • 7
  • 13
BÜYÜK BUHRAN’IN KURTARICISI ‘SÜPER KAHRAMANLAR’
BÜYÜK BUHRAN’IN KURTARICISI ‘SÜPER KAHRAMANLAR’

➡ Superman karakterinin doğum tarihi olan 1938 yılı, dünyayı kasıp kavuran ve "Büyük Buhran" olarak adlandırılan ekonomik krizin son yıllarıydı. Onun kardeşi sayılabilecek Batman'in doğumu ise 1939 yılı.

➡ Büyük Buhran ile aynı tarihlerde ortaya çıkan ve "çizgi romanların altın çağı" olarak anılan bu dönemde, kurtarıcı "süper kahramanlar" yoksulluk, açlık ve işsizlik ile boğuşan Amerikan halkını kurtardı!

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN