Arama

Bir Batı propaganda aracı olarak "süper kahramanlar"

Lumiere Kardeşler'in Paris'te ilk sinema gösterimlerini yapmalarından bu yana tam 126 yıl geçti. Sinema, o günlerden bugünlere çoğunlukla bir eğlence aracı, sosyal bir aktivite olarak görüldü. Görüntülerin kitleler üzerindeki inandırıcılığı o denli yüksekti ki, otoritelerin de bu gücü fark etmeleri ve kendi amaçları doğrultusunda yönlendirmeleri gecikmedi. Batı ortaya çıkardığı kahramanlar ve süper kahramanlarla sinema üzerinden kitlelerin algısını istediği yönde şekillendirdi. Peki, Batı'nın süper kahramanları ne zaman ve neden ortaya çıktı?

  • 8
  • 13
ABD MERKEZLİ PAZAR PSİKOLOJİSİNİ DESTEKLİYORLARDI
ABD MERKEZLİ PAZAR PSİKOLOJİSİNİ DESTEKLİYORLARDI

➡ Bunu doğaüstü güçlerle değil; dünyada hâkim kılınan ABD merkezli pazar psikolojisini desteklemeleriyle yaptılar. Kısaca onlar süperdi ve anavatanları da süper güçtü!

➡ En sevilen süper kahramanlardan biri olan Batman, süper güçleri olmasa da zengin olması sebebiyle teknolojiyi kendine bir güç unsuru olarak kullanan bir karakterdi. Zenginliğin güçle eşit olduğuna inanan Batı için kahraman olmak, ya gerçeküstü güçlere sahip olmak ya da zengin olmakla sağlanıyor!

  • 9
  • 13
PROPAGANDA ARACI OLARAK SUPERMAN
PROPAGANDA ARACI OLARAK SUPERMAN

➡ Bugün de sevilerek izlenen süper kahramanlardan bir diğeri, Kaptan Amerika. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Amerikan halkına moral sağlamak amacıyla yaratıldı.

➡ Bu dönemde Superman karakterinin de bir propaganda aracı ve umut verici olarak kullanıldığını görebiliriz.

  • 10
  • 13
HER YENİ SORUN, BİR YENİ KAHRAMAN
HER YENİ SORUN, BİR YENİ KAHRAMAN

➡ Büyük Buhran'ın ardından Amerika ekonomisinde her şey bir süre yolunda gitse de, 1960'ların başında ekonomik durağanlık ve gerilemeler tekrar baş gösterdi.

➡ O yıllarda Başkan Kennedy'nin "Amerika'yı yeniden ayağa kaldırmak" dediği ekonomik projesinin yeni iki süper ürünü ortaya çıktı: Spiderman ve Ironman.

  • 11
  • 13
SPIDERMAN VE IRONMAN’İN ABD EKONOMİSİNDEKİ KARŞILIĞI
SPIDERMAN VE IRONMAN’İN ABD EKONOMİSİNDEKİ KARŞILIĞI

➡ Örümcek simgesiyle ABD'nin üretim kapasitesi ve çalışkanlığı vurgulanan Spiderman 1962'de, demir simgesiyle ABD ağır sanayisinin gücünü gösteren Ironman ise, 1963'te halkın yeni kahramanları oldu.

➡ Gerçekten de 1960'larda ABD ekonomisi altın çağını yaşadı.

  • 12
  • 13
YENİ NESİL SÜPER KAHRAMANLAR NASIL ORTAYA ÇIKTI?
YENİ NESİL SÜPER KAHRAMANLAR NASIL ORTAYA ÇIKTI?

➡ Yeni nesil süper kahraman filmlerinin vizyona girmeleriyle dünya ekonomisinin kötüye gitmesi arasında da ilginç bir bağ bulunuyor. 2000'li yılların başlangıcı, dünyada stabil giden ekonominin sonuydu.

➡ 2001 yılı, altın fiyatlarının günümüzde de devam eden yükselişinin başlangıcı ve dolayısıyla ekonomik stabilitenin sonlanma yılıydı. Çünkü 1990'larda, ABD hükümeti ünlü bankaların riskli operasyonlarını tümüyle serbest bırakmıştı. Kumarhane ekonomisinin 50 trilyon dolara dayanmış büyüklüğü çok geçmeden 500 trilyonu aşmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN