Arama

En iyi İran filmleri

İran sineması, kullandığı metaforlar ve özgünlüğü ile tüm dünyada dikkat çeker. Kültürel değerlerini beyaz perdeye ustaca aktaran Mecid Mecidi'den Abbas Kiyarüstemi'ye pek çok yönetmeni ile tanınır. Sizin için kadim medeniyetini ile sinemayı birleştiren İran sinemasının birbirinden kıymetli 10 filmini listeledik.

ELLY HAKKINDA

😊 IMDB: 7.9/10


Orijinal İsmi: Darbareye Elly
Yapımı: 2009 - Fransa, İran
Yönetmen: Asghar Farhadi
Tür: Dram
Süre: 119 dakika

ELLY HAKKINDA FİLMİNİN KONUSU:

◾ Almanya'da yaşayan Ahmat, memleketi İran'ı ziyarete gelir. Burada eski arkadaşları ile buluşarak birlikte tatile giderler. Hazar Gölü kıyısında üç gün birlikte eğleneceklerdir. Tatili planlayan Sepideh, gruptaki arkadaşlarına haber vermeden kızının anaokulu öğretmeni Elly'yi de davet eder. Sepideh'in amacı Ahmat ile Elly'nin birbirlerini tanımalarını sağlamaktır.

◾ Her şey yolunda giderken tatilin ikinci günü Elly bir anda ortadan kaybolur. Gerilimin yavaş yavaş yükseldiği filmde bu andan itibaren arkadaş grubunun birbirlerine söylediği bazı yalanlar ortaya çıkar.

Film analizi: "Sonsuzluk ve Bir Gün"

SÖĞÜT AĞACI

😊 IMDB: 7.3/10

Orijinal İsmi: Beed-e Majnoon
Yapımı: 2005 - İran
Yönetmen: Mecid Mecidi
Tür: Dram
Süre: 96dk

SÖĞÜT AĞACI FİLMİNİN KONUSU:

◾ 8 yaşındayken havai fişek kazasında gözlerini kaybeden 45 yaşındaki Yusuf, üniversitede edebiyat profesörüdür. Braille alfabesi ile yazar ve okur. Kendisine çok düşkün, yardımsever bir karısı ve onu çok seven bir kızı vardır. Karanlık ve küçük bir cennette yaşar gibi görünen Yusuf, içinde büyük bir acı taşır.

◾ Gözlerinin açılması için Allah'a devamlı dua eder. Ve sonunda, Paris'te yapılan kornea nakli ameliyatı ile görmeye başlar. Gözleri açılan Yusuf, dünyayı yeniden tanımaya başlar. Nitekim artık hiçbir şey eski gibi değildir.

BARAN

😊 IMDB: 7.8/10

Yapımı: 2001 – İran
Yönetmen: Mecid Mecidi
Tür: Dram, Romantik
Süre: 94 dakika


BARAN FİLMİNİN KONUSU:

◾ Teması aşk, işçi meselesi ve yoksulluk üzerine kurulu olan film, inşaatta çalışan Azeri genç Latif ile Afgan Rahmet'in yaşadıklarını anlatır. Latif, inşaatta çay doldurmak gibi ayak işleri yapar. Ancak Latif'in görevi, daha iyi yaptığı için yeni gelen Afgan işçi Rahmet'e verilir.

◾ Latif artık daha ağır görevlerde çalışmaya başlar. Bu nedenle de Rahmet'e öfke besler. Ancak onun sırrını öğrenince Latif'in öfkesi farklı duygulara dönüşür.

Film analizi: "Baran"

ŞİRİN

😊 IMDB: 6.7/10

Orijinal İsmi: Shirin
Yapımı: 2008 - İran
Yönetmen: Abbas Kiyarüstemi
Tür: Dram
Süre: 92 dakika

ŞİRİN FİLMİNİN KONUSU:

Alışılmadık bir izleme deneyimi sunan film, 12. yüzyılda yaşamış Ferhad ile Şirin'in dillere destan aşk efsanesini temeline alır. Bunu sinema salonunda oturan 114 İranlı kadın oyuncunun, seyircinin göremediği beyaz perdede meşhur aşk hikayesini seyrederken oluşan yüz ifadelerini yakın plan çekimler ile göstererek anlatır.

◾ Usta yönetmen Kiyarüstemi, filmindeki görsel unsurları, kullandığı ses olanakları ile destekler. Filmin içinde göremediğimiz bir film daha vardır ve seyirci sadece seslerine tanıklık eder. Bu anlamda Şirin, olağan dışı bir teknik ile film izleme zevki sunar.

SERÇELERİN ŞARKISI

😊 IMDB: 7.9/10


Orijinal İsmi: Avaze Gonjeshk-ha
Yapımı: 2008 - İran
Yönetmen: Mecid Mecidi
Tür: Dram
Süre: 96dk

SERÇELERİN ŞARKISI FİLMİNİN KONUSU:

Kerim çalıştığı çiftlikten bir devekuşunun kaçmasından sorumlu tutularak kovulur. İşitme engelli kızına yeni bir kulaklık almak için şehirde çalışmaya başlar. Ancak şehir düzeni zamanla kendi değerlerinde bazı değişimler yaşamasına neden olur. Kerim, vicdanıyla büyük bir hesaplaşma içerisine girer.

Kırsal kesim ve kentteki hayatın yani geleneksel yaşam ile modernite arasındaki derin çelişkiyi melodram ve komedi ile gösterir.

10 maddede sinema

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN