Film analizi: "5 Kırık Kamera"
İsrail işgali altındaki Filistin halkının günlük yaşamını, silah sesleri ve asker gözetimi altında geçen hayatı konu edinen "5 Kırık Kamera", Bil'in köyündeki halkın direnişini anlatır. Köylülerden Emad Burnat'tın çekip yönettiği yapım, Filistin'deki zulmü en gerçek ve yalın haliyle beyaz perdeye taşır. Filmde gösterilenler aslında hayatın ta kendisidir. Gerçek olamayacak kadar acı, kurgulanamayacak kadar hakikattir.
Giriş Tarihi: 03.11.2023
16:25
Güncelleme Tarihi: 03.11.2023
16:31
🔸 Altıncı kamera, 2010 baharında son çekim günü, duvarın yıkılmasını kayda alır. O esnada Burnat'a ses bombası isabet eder. Kendisi yaralanırken kamera hasar almadan çalışmaya devam eder.
🔸 Böylece Burnat'ın ilk kamerası 2005 kışından 2005 sonbaharına ; ikinci kamerası 2006 kışından 2007 baharına ; üçüncü kamera 2007 kışından 2008 kışına ; dördüncü kamera 2008 yılının tamamına ; beşinci kamera 2009 kış ve 2010 bahar arasına kadar geçen zamanı kayda alır. ↪ Yönetmenin 6 yıl içerisinde beş kamerasının kırılmış olması, sadece olanları görüntüleyen kameranın bile ömrünün bu topraklarda oldukça kısa olduğunu gösterir.
ÇEKİM TEKNİĞİ
🔸 Filistinli bir çiftçi olan Burnat, kendi kendisini geliştirerek film çekmeyi öğrenmiş bir yönetmendir. İşini kendisine bir görev addeder. Bu nedenle yaptığı çekimler oldukça doğal, anlık ve amatördür.
🔸 Filmin temel ihtiyaçların zor karşılandığı Filistin topraklarında çekildiği unutulmamalıdır. Yönetmenin amacı da bölgedeki insanların yaşadığı zulmü yalın ve açıkça göstermektir. Bu nedenle film, gerçek anlamda bir belge niteliği taşımaktadır.
🔸 Film, çekiminden yayın aşamasına 6 yıldan fazla sürer. 2005 yılında başlayan eylemlerin ardından 2010 yılında nihai hedef olan bariyerler sökülür. Birçok insanın canı pahasına mücadele verdiği mesele sonunda nihayete erer. Ancak bu sevinç oldukça buruktur. Çünkü uğrunda yitirilenler asla geri gelmeyecektir. Yönetmen, bu durumu şu şekilde ifade eder: "Bariyer kaldırılıyor olabilir ama toprak yaraları daima taşıyacak"
Editör: Büşra Kılıç