Arama

Film analizi: "Baran"

Baran, Mecid Mecidi'nin 2001 yapımı filmidir. Ülkenin önemli sorunlarından Afgan mülteci meselesini konu edinen film, usta yönetmenin en toplumsal yapıtı olarak görülür. Göç, yoksulluk ve aşk üçgeni içerisinde gelişen olaylar, Mecidi'nin kendine has dili ile izleyenlere eşsiz bir seyir keyfi sunar. Sizin için "Baran" filminin analizini yaptık.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

KARAKTER ANALİZİ

🔸 Filmin önemli özelliklerinden diğeri ise "gerçekten kötü yoktur"dur. Yani filmdeki herkesin hem kötü yanı, zaafları hem de iyi yanı, insani tarafı vardır.

🔸 Örneğin ustabaşı herkese emirler yağdıran, gaddar biri gibi görünürken; Rahmet'i çelimsiz olmasına rağmen işe alıp bir şekilde para kazanmasını sağlayacak kadar vicdanlıdır. Aynı zamanda Afganların Azerilere göre daha fazla çalışıp daha az para aldığını dile getirip onları savunacak kadar da vefalıdır.

🔸 Baran filminde, insanlar normal hayatta olduğu gibi bazen iyi, bazen kötüdür. Çünkü kimse ömrü boyunca tamamen aynı hal içinde kalmaz. Mecid Mecidi filmlerindeki başarının sırrı da gerçek hayata benzerliğinden gelir.

(X) Sinema gözünden mesajlar

KİMLİK KAVRAMI

🔸 Film boyunca kimlik sahibi olmanın önemi vurgulanır. Öyle ki kimliksiz market alışverişi dahi yapılamaz.

🔸 Latif, yaşamı idame ettirme noktasında en mühim şey olan kimliğini, filmin sonlarına doğru satar. Burada karşımıza tasavvuftaki "zühd" kavramı çıkmaktadır. Zühd, dünya malına, dünyalığa düşkün olmamak anlamına gelir.

🔸 Kimlik demek benlik, var oluşun temsili demektir. İşte Latif, aşkı, yardım etme isteği uğruna dünyalığından, kendinden vazgeçer.

FİLMİN BÖLÜMLERİ

🔸 Filmi dört bölüme ayırabiliriz. İlk bölüm, serim kısmı olan Latif'i tanıdığımız, ikincisi ise Rahmet'in inşaatta çalışmaya başladığı ve Latif'in Rahmet'in sırrını öğrendiği zamandır.

🔸 Üçüncü kısım, Rahmet'in inşaat işinden ayrılışı ve son kısım ise Latif'in Rahmet'in peşinden giderek ona yardım edişinden filmin bitişine kadar olan bölümdür.

(X) Sinema sözlüğü

SİMGE DİLİ KULLANIMI

🔸 İran, İslam hükümeti tarafından yönetilen bir devlet olduğu için bu durum filmlere de yansır. İran filmlerinde anlatılmak istenen konu, teşhir edilmeden seyirciye aktarılır.

🔸 Sergileme, ortaya dökme anlamına gelen teşhir yerine simge dili kullanılır. Simge, nesneyi göstermek yerine onu imgelemde canlandırmayı sağlar.

🔸 Yönetmen Mecidi, simge dilini ustaca kullanan ve sansürü destekleyen isimlerdendir. Öyle ki, "Batılıların ve Batılı değerleri benimsemiş kişilerin gözünde sansür olan şeyler aslında bizim için birer değer" diyerek teşhir üzerine kurulu düşünce sistemini sanatında kullanmayı reddettiğini, filmlerine kendi kültürünü yansıtma gayretinde olduğunu açıkça belirtir.

🔸 Baran filminde simge kullanımına verilebilecek en naif örnek, Rahmet diye bildiğimiz Afganlı inşaat işçisinin aslında kız olduğunu öğrendiğimiz sahnedir. Burada yönetmen, Rahmet'in gerçekte kim olduğunu saçını tararken cama yansıyan silüeti ile anlatır.

🔸 Yönetmen böylece sanatsal bir görüntüyle kendine has film dilini ortaya koyar. Mecidi'yi Mecidi yapan, değerlerine sahip çıkması ve bunu sanata dönüştürmesidir.

(X) Film analizi: "Sonsuzluk ve Bir Gün"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN