Arama

Film müziğinin tarihi

Sinemanın icat edildiği ilk dönemlerde çekilen filmlerin sesi olmasa da hiçbir zaman tam manada sessizliğe bürünmemiştir. Müzik, her daim sinemaya eşlik eder ve hatta bir tür halini alır. İnsanın duygu dünyasını harekete geçirme özelliği taşır ve sinemanın anlatım aracı olarak derdini seyirciye hissettirmeyi hedefler.

🔸 Gösteriminin ardından 1900'lü yılların başında Lumiere Kardeşlerin binlerce sinema salonu açılır. Burada gösterilen filmlere eşlik etmesi için piyanistler ve hatta senfoni orkestraları bulunur. Önceleri beyaz perdedeki görüntüye uygun veya uygunsuz olarak doğaçlama müzik kullanılırken zamanla görüntüyü anlatan müzikler çalınmaya başlar.

🔸 İyi bir müzik seçildiği zaman filmin seyirci üzerindeki etkisinin arttığını fark eden sinemacılar, senaryoya özel müzik yapılması gerektiği kanısına varır. Böylece gerçek anlamda ilk film müziği 1908'de "L'assasinat du Duc de Gui se" için Fransız besteci Saint- Saens tarafından yapılır. 1910'lu yıllardan itibaren ise filme özel müzik besteleme yöntemi popüler hale gelir. Sessiz film dönemine özel müzik yapan birçok besteci ortaya çıkar.

🔸 Sessiz sinema döneminde filmlere eşlik eden müzikler piyano doğaçlamaları, filmler için basılı müzik parçaları, önceden düzenlenmiş aranjeler ve özgün besteler şeklinde sıralanabilir.

🔸 Sinemada müzik, sadece seyircilere o anki duyguyu hissettirmek için kullanılmaz. Film çekimi esnasında oyuncuları havaya sokmak amacıyla da tercih edilir. Öyle ki çekim esnasında oyuncuların rolüne girmesini kolaylaştırmakla görevli piyanistler bulunur.

Sinema sözlüğü

SESSİZ SİNEMADA MÜZİK

🔸 Sessiz sinema döneminde filmlerin müzik eşliğinde sunulmasının belirli nedenleri vardır. Bunlardan biri filmi izlerken etraftan gelen rahatsız edici gürültülerin önüne geçmektir. Diğeri ise izleme esnasında ortamın durgunluğu, hareketsizliğinin önüne geçerek sessizliğin ortadan kalkmasını sağlamaktır.

🔸Senaryoya müziğin eşlik etmesindeki sebepler arasında filmin ritmini yakalayabilmek ve görüntüleri ses ile desteklemek sayılabilir. Ayrıca sonraları film müzik endüstrisinin gelişmesiyle ticari bir değer de kazanır.

OSMANLI DÖNEMİNDE FİLM MÜZİĞİ

🔸 Sinema ülkemize, Osmanlı İmparatorluğu döneminde girer. 1897 yılında sinemacı Sgmund Weinberiger, ilk film gösterimini yapar. Bu gösteri esnasında müzik kullanılıp kullanılmadığı tam olarak bilinmez.

🔸 Ülkemizde film müziğinin başlangıç tarihine dair net bir bilgi yoktur. Bu nedenle ilk film gösterimleri sırasında dünyada olduğu gibi müzik kullanılıp kullanılmadığı bilinmez. Ancak özellikle Beyoğlu'da sinemaların kurulması ile filmlere piyanonun eşlik ettiği hakkında bilgiler mevcuttur. Hatta yerli filmlerde Türk eserlerini seslendiren alaturka orkestralar dahi bulunur.

Türk sinema tarihini başlatan film

POTEMKİN ZIRHLISI

🔸 Sinemanın popülerliğini artırdığı dönemlerde filmlere eşlik eden piyanolar yetersiz kalır. Müzik ve görüntü senkronizasyonu konusunda problemler yaşanır ve bu nedenle orijinal film müziği kaydedilmeye başlar.

🔸 Sessiz film için yapılmış en unutulmaz orijinal film müziği Edmond Meisel tarafından, Sergei Eisenstein'ın yönettiği Potemkin Zırhlısı'na aittir. 1925 yılında bestelenen eser, müziksel değerinin yanı sıra müziğin görsel ile ayrılmaz bir bütün olduğunu gösterir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN