Arama

Film müziğinin tarihi

Sinemanın icat edildiği ilk dönemlerde çekilen filmlerin sesi olmasa da hiçbir zaman tam manada sessizliğe bürünmemiştir. Müzik, her daim sinemaya eşlik eder ve hatta bir tür halini alır. İnsanın duygu dünyasını harekete geçirme özelliği taşır ve sinemanın anlatım aracı olarak derdini seyirciye hissettirmeyi hedefler.

OSMANLI DÖNEMİNDE FİLM MÜZİĞİ

🔸 Sinema ülkemize, Osmanlı İmparatorluğu döneminde girer. 1897 yılında sinemacı Sgmund Weinberiger, ilk film gösterimini yapar. Bu gösteri esnasında müzik kullanılıp kullanılmadığı tam olarak bilinmez.

🔸 Ülkemizde film müziğinin başlangıç tarihine dair net bir bilgi yoktur. Bu nedenle ilk film gösterimleri sırasında dünyada olduğu gibi müzik kullanılıp kullanılmadığı bilinmez. Ancak özellikle Beyoğlu'da sinemaların kurulması ile filmlere piyanonun eşlik ettiği hakkında bilgiler mevcuttur. Hatta yerli filmlerde Türk eserlerini seslendiren alaturka orkestralar dahi bulunur.

Türk sinema tarihini başlatan film

POTEMKİN ZIRHLISI

🔸 Sinemanın popülerliğini artırdığı dönemlerde filmlere eşlik eden piyanolar yetersiz kalır. Müzik ve görüntü senkronizasyonu konusunda problemler yaşanır ve bu nedenle orijinal film müziği kaydedilmeye başlar.

🔸 Sessiz film için yapılmış en unutulmaz orijinal film müziği Edmond Meisel tarafından, Sergei Eisenstein'ın yönettiği Potemkin Zırhlısı'na aittir. 1925 yılında bestelenen eser, müziksel değerinin yanı sıra müziğin görsel ile ayrılmaz bir bütün olduğunu gösterir.

FİLMLERDE MÜZİĞİN GELİŞİMİ

🔸 Sinema için özel olarak besteler yapılmasından sonra müzik, filmlerde bir tür haline gelir. 1927 yılında Warner Bros'un "The Jazz Singer" filmi müzikal sinema dönemini başlatır. Müzik ve diyalog ilk kez bir arada duyulur.

🔸 Müzikal filmlerde bolca dans ve şarkı bulunur. Müzikallerde kullanılan şarkılar dönemin müzik listelerinde hit haline gelir. Böylece film müziği endüstrisi yaygınlaşır ve eğlenceli filmler ile seyirciyi sinemaya çekilir.

Bir film nasıl okunur?

  • 10
  • 10

SESLİ SİNEMAYA GEÇİŞ

🔸 Sessiz sinemadan sesliye geçiş, sinema tarihinde yeni bir dönemi başlatmasının yanı sıra bazı sorunları da beraberinde getirir. Örneğin filmler sesli olarak çekilmeye başladığı için ses tonu ve diksiyonu uygun olmayan oyuncular, mesleklerini bırakmak zorunda kalır.

🔸 İlk dönemlerde ses kaydını alan mikrofonlar belirli yerlere sabitlenir. Bu da oyuncuların hareket alanını kısıtlayarak performanslarını etkiler. Zamanla ses kayıt teknolojisi gelişir ve yaşanan teknik sorunlar çözülür. Hatta sinemaya sesin dahil oluşu yeni estetik tartışmaları beraberinde getirir.

🔸 Sonuç olarak sinema, sessiz dönemde bile piyano müziği ile desteklenir. Sonraki dönemlerde müzikal türü ortaya çıkar. Ardından müzik ve diyalog bir arada kullanılmaya başlar ve sinema bugünkü halini alır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN