Film yapım ekibi kimlerden oluşur?
Sinema salonlarında ya da evimizde keyifle film izlerken gördüğümüz şeyler bize gösterilenlerdir. Peki, kameranın arkasında kimler var, hiç düşündünüz mü? Yapımcısından yönetmenine, ışıkçısından kostümcüsüne kadar kocaman bir ekip emek emek oluşturur filmi. Gelin, kamera arkasındaki kahramanlara yakından bakalım.
Giriş Tarihi: 08.09.2022
12:06
Güncelleme Tarihi: 08.09.2022
12:17
YÖNETMEN YARDIMCISININ GÖREVLERİ NELERDİR?
🔴 Çekim sırasında yönetmenin sağ kolu olan isim yardımcı yönetmendir. Tüm hazırlıkları yapar ve denetimi sağlar. Bu kişinin yapması gereken belli görevler bulunur.
✔ Sahneyi provaya hazırlar ✔ Senaryo dökümünü çıkarır ✔ Çekim programını hazırlar ✔ Çalışma programını tüm oyunculara ve çekim ekibine iletir ✔ İlgili kişilerin plana göre çekim mekânında bulunmasını sağlar. ✔ Setteki çekim ekibinin sorumluluğunu üstlenir ✔ Sette sessizliği sağlar ✔ Günlük çekim raporlarını hazırlar ✔ Setteki olayları izleyerek beklenmedik durumları önler ✔ Sette bulunması gereken aksesuarları kontrol eder ✔ Klaket üzerine yazılacak sahne numaralarını belirleyerek bunu çekim öncesi kameraya gösterir veya ses kaydı için okur. ✔ Sahne çekimi sırasında diyalogların doğruluğunu kontrol eder, hataları ve değişiklikleri kaydederek yönetmene bildirir.
YAPIM YARDIMCISININ GÖREVLERİ NELERDİR?
🔴Yapımcıya bağlı olarak çalışan yapım yardımcısı, çekim öncesi hazırlıkları yapan kişidir. Mekânları belirler ve gerekli izinleri alındıktan sonra sözleşme yaparak kiralar. Çekim ekibini oluşturarak teknik araç-gereçleri kiralar ve dekor ile kostümleri hazırlar. Bir film yapımında gereken tüm hazırlıkları ve harcamaları bütçeye uygun bir şekilde planlarken yapımcıya yardımcı olur.
🔴 Yapım yardımcısı, çekim esnasında tüm ekibin ulaşım, iletişim, yemek ve konaklama gibi ihtiyaçlarını bütçeye göre planlar ve gerçekleştirir.
Hafta sonu izleyebileceğiniz film önerileri
SENARYO YAZARININ GÖREVLERİ NELERDİR?
🔴 Senaryo , belirli kurallar çerçevesinde hazırlanan yazılı metindir. Senaryo yazarı, bilgi birikimi, deneyimi ve fikirleri ile bu metni görsel ve işitsel açıdan güçlendirir. Filmin ana temasını, amacını ve hedef kitlesini belirleyen senarist yazacağı senaryo hakkında araştırmalar yapar, uzmanlardan ve kaynaklardan bilgiler toplar. Bütün bu araştırmalara kendi özgün fikir dünyasını da ekledikten sonra senaryoyu ortaya çıkarır.
🔴 Senaryo yazarı, çalışmalarının her aşamasında yapımcının onayını alır.
🔴 İyi bir senaryo yazarının araştırma ve gözlem kabiliyeti yüksek olmalıdır. Anlatacağı konuyu en ince ayrıntısına kadar bilmelidir. Gözlem yaparak yazacağı karakteri araştırmalıdır. Örneğin bir berberin hikâyesini anlatacaksa berberi çalıştığı yerde gözlemleyerek deneyimlerini aktarabilmelidir.
🔴 İyi bir senarist, az sözcükle çok şey anlatabilmelidir. Sözcüklerle görseller arasında görünmez bir köprü oluşturmayı başarmalıdır.
KAMERAMANIN GÖREVLERİ NELERDİR?
🔴 Çekim esnasında kamerayı kullanmakla görevli kişidir. Görüntü yönetmeni ve yönetmenin istekleri doğrultusunda doğru çekimi gerçekleştirmekle yükümlüdür.
🔴 Kameranın konumlandırılması, teknik denetimin sağlanması konusunda sorumluluk sahibidir. Yönetmen, ışık yönetmeni ve ses teknisyeni le koordineli bir şekilde çalışır.
🎬Kameramanın çekim sırasında başlıca görevleri:
✔ Kamera ve kamera sehpası, objektif gibi aksesuarlardan sorumludur. ✔ Provalarda aksiyonu izler. ✔ Çekim sırasında görüntünün iyi bir şekilde çıkması için bütün hazırlıkları yapar. ✔ Kamera konumunu belirler, kamera dengesini belirleyerek çekim için hazır hale getirir. ✔ Gerektiğinde kamerayı dolly, vinç gibi özel araçlar üzerine yerleştirir. ✔ Kamera ve aksesuarlarının güvenliğinden sorumludur.
KAMERA ASİSTANININ GÖREVLERİ NELERDİR?
🔴 Kameranın çekim için sette hazır hale getirilmesinden sorumlu olandır. Çekim sırasında görüntünün netliğini kontrol eder ve sonrasında kamerayı tüm aksesuarları ile toplar.
🔴 Kamera asistanı, kamerayı çekime hazırlamaktan, objektiflerin ve filtrelerin kullanımından, kamera temizliğinden ve çekim sonrasındaki kontrollerinden sorumludur.
🔴En mühim görevleri ise çekim yapılırken kamera ve oyuncu hareketleri sebebiyle değişen netlik ayarının takibini yapmak ve doğru netliği sağlamaktır.
Film nasıl izlenmeli?