Film yapım ekibi kimlerden oluşur?
Sinema salonlarında ya da evimizde keyifle film izlerken gördüğümüz şeyler bize gösterilenlerdir. Peki, kameranın arkasında kimler var, hiç düşündünüz mü? Yapımcısından yönetmenine, ışıkçısından kostümcüsüne kadar kocaman bir ekip emek emek oluşturur filmi. Gelin, kamera arkasındaki kahramanlara yakından bakalım.
Giriş Tarihi: 08.09.2022
12:06
Güncelleme Tarihi: 08.09.2022
12:17
KAMERAMANIN GÖREVLERİ NELERDİR?
🔴 Çekim esnasında kamerayı kullanmakla görevli kişidir. Görüntü yönetmeni ve yönetmenin istekleri doğrultusunda doğru çekimi gerçekleştirmekle yükümlüdür.
🔴 Kameranın konumlandırılması, teknik denetimin sağlanması konusunda sorumluluk sahibidir. Yönetmen, ışık yönetmeni ve ses teknisyeni le koordineli bir şekilde çalışır.
🎬Kameramanın çekim sırasında başlıca görevleri:
✔ Kamera ve kamera sehpası, objektif gibi aksesuarlardan sorumludur. ✔ Provalarda aksiyonu izler. ✔ Çekim sırasında görüntünün iyi bir şekilde çıkması için bütün hazırlıkları yapar. ✔ Kamera konumunu belirler, kamera dengesini belirleyerek çekim için hazır hale getirir. ✔ Gerektiğinde kamerayı dolly, vinç gibi özel araçlar üzerine yerleştirir. ✔ Kamera ve aksesuarlarının güvenliğinden sorumludur.
KAMERA ASİSTANININ GÖREVLERİ NELERDİR?
🔴 Kameranın çekim için sette hazır hale getirilmesinden sorumlu olandır. Çekim sırasında görüntünün netliğini kontrol eder ve sonrasında kamerayı tüm aksesuarları ile toplar.
🔴 Kamera asistanı, kamerayı çekime hazırlamaktan, objektiflerin ve filtrelerin kullanımından, kamera temizliğinden ve çekim sonrasındaki kontrollerinden sorumludur.
🔴En mühim görevleri ise çekim yapılırken kamera ve oyuncu hareketleri sebebiyle değişen netlik ayarının takibini yapmak ve doğru netliği sağlamaktır.
Film nasıl izlenmeli?
IŞIK YÖNETMENİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?
🔴Her türlü aydınlatma işlerinden sorumludur. Yönetmenin talimatları doğrultusunda plan yapar, aydınlatma araçlarını bulur ve kontrol eder.
🔴 Işık ve kaynaklarını çok iyi bilen ışık yönetmeni sette bulunan ışıkçı ve elektrik teknisyeni ile koordineli şekilde çalışır.
🔴 Hazırlık uzun sürdüğü için ışık yönetmeni ve ekibi zamana karşı yarışır. Bu nedenle de pratik olmak, hızlı çalışmak zorundadır. Işık yönetmeni, ekibini iyi yöneterek çalışmaları kontrol altında tutmalıdır.
🎬Işık yönetmeninin yapması gerekenler:
✔Çekim öncesi teknik toplantılara katılır. ✔Yönetmenin filmin görsel dünyası ile ilgili düşünce ve isteklerini dinler. ✔Görüntü yönetmeniyle beraber sahnelerde kullanılacak ışık düzeni üzerine çalışır. ✔Gereken ışık malzemelerini tespit eder. ✔Işık kaynaklarının konumunu belirler ve güçlerini ayarlar. ✔Çekilecek filmin amacına yönelik atmosferi oluşturacak aydınlatmayı sağlar. ✔Sahne aydınlatması tamamlandıktan sonra provaları izler ve gerekirse düzeltme yapar.
IŞIK ASİSTANININ GÖREVLERİ NELERDİR?
🔴 Işık yönetmenine bağlı olarak çalışan ışık teknisyenleridir. Çekimlerde kullanılacak ışık kaynaklarını ve aksesuarlarını çekim alanına taşır, kurar, gerekiyorsa filtrelerini takar, oyunculara ve mekânlara göre ayarlar.
SES YÖNETMENİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?
🔴 Filmin çekimi esnasında ve kurgu sırasında sese dair tüm işlemlerden sorumludur. Kullanılacak ses ekipmanlarını çekim açısına ve konusuna göre ayarlar.
🔴 Ses tasarımını yaparak gerekli ses düzeyini belirler ve kaliteli bir şekilde kaydedilmesini sağlar.
🔴 Kaydedilen sesin kullanılabilirlik durumuna karar verir, ses raporunu hazırlar. Kurgu aşamasına geçildiğinde konuşma, doğal ses, müzik gibi ses kanallarını oluşturur ve ses miksini yapar.
Milli sinemanın öncüsü: Yücel Çakmaklı