🎥 "Damadın Kaçırılması" filminin ilginç hikayesi
🔹 Film, bir grup sinemacının Azerbaycan köylerinden birinde yapılan düğünü çekmesinden meydna gelir.
Aslında yönetmen, istediği dekoru kurmasına rağmen çekimler sanıldığı gibi gitmez. Bunun üzerine köylüler, gerçek bir düğün olmasını ve bunun kameraya alınmasını teklif eder.
🔹 Köy sakinlerinden İsrafil, kızı Yasemen'in sevdiği insanla evlenmesine karşıdır. Damat adayı Hasan, İsrafil'in koyduğu yasaklara rağmen aşkı için savaşır. İsrafil'in bir dükkanı vardır ve Hasan da buradan Yasemen'e alınmak üzere bazı oyuncaklar seçer. Bir gün o oyuncakları gören baba çok sinirlenir.
🔹 Köy halkından bazı kişiler Yasemen'i istemek için birlik olup birkaç defa İsrafil'in evine giderler. Bunun üzerine İsrafil, inatla isteyenleri geri çevirir. Kızının artık evden dışarı çıkmasına izin vermeyen baba, sinemacılara niçin kızını vermeye gönlü olmadığını anlatır.
🔹 İsrafil'in söylediğine göre, Hasan'ın annesi İsrafil'in çocukluk aşkıdır ve zamanında İsrafil, ailesinden evlilik onayı alamamıştır. Ama hala birbirilerini severler. Daha sonra İsrafil, Yasemen'in annesiyle tanışıp evlenir.
🔹 Evliliğinin daha sonraki yıllarında eşini kaybeden İsrafil, hâlâ Hasan'ın annesiyle evlenme ümidiyle yaşar. Sonunda İsrafil, sinemacıların ısrarıyla tüm yaşadıklarını bir kenara bırakıp kızı Yasemen'in Hasan'la evlenmesine izin verir. Böylece gerçek film sahnesi kendiliğinden oluşur.
❕Sinemacıların, bu evliliğin gerçekleşmesinde emeği büyüktür. Nasıl mı?
Filmin çekimleri, düğünün yapılmaması nedeniyle yarıda kalır. Bu nedenle film ekibi, eski geleneğe dayanarak damat Hasan`ı kaçırır. Buradan da filmin ismi "Bəyin oğurlanması" yani "Damadın Kaçırılması" oluşur.
Damadı kaçırdıklarını aileye bildiren sinemacılar, isteklerini dile getirir.
Sinemacılar, damadı gerçek düğün sahnelerini çekmelerine izin verirlerse serbest bırakacaklarını söylerler. Böylece düğün de yapılır film de çekilir.
Sinema sözlüğü