Arama

Hafta sonu izleyebileceğiniz 3 film

Hafta sonu film izlemek, yapılabilecek güzel etkinlikler arasındadır. Ancak en iyi ve kaliteli filmi seçmek uzun araştırma süreci gerektirir. İşte bu nedenle sizlere Türk sinemasından özgün filmler listesi hazırladık. "Hafta sonu ne izlesek?" diyen sinemaseverler için 3 film seçtik...

BENİM KÜÇÜK SÖZLERİM FİLMİNİN HİKAYESİ

🔸 20 farklı ülkede gösterilen ve İtalya, Kosova, Güney Kore gibi ülke festivallerinden en iyi film ödülleri alan yapım, yönetmen Bülbül'ün küçüklüğünden izler taşır.

🔸 Senaryosunu 30 yaşındayken kaleme alan isim, o zamanki hayata bakış açısını filme yansıtır. Gölü uzaktan görmek, dünyayı dışarıdan cilveli, civcivli, albenisi yüksek gördüğü ancak içine girdiği zaman bataklık hissi veren duyguların temsilidir.

Yönetmen için sinema ne anlama geliyor?

BENİM KÜÇÜK SÖZLERİM FİLMİ NASIL ÇEKİLDİ?

🔸 Filmin çekilme hikayesi oldukça ilginçtir. Bülbül'ün eşi de kendisi gibi yönetmen ve senaryo yazarıdır. Çift, düğünün yapıldığı günün ertesi takılarını bozdurarak ilk setlerine giderler. Böylece Bekir Bülbül'ün çocukluk anılarından yola çıkarak ilk uzun metrajlı filmlerini çekerler.

🔸 Yönetmen, "Benim Küçük Sözlerim" başta olmak üzere filmlerinde kendi topraklarından beslenerek insana dair hikayelerden film yapma gayretindedir.

İzlediğinizde kendinizden, çocukluğunuzdan izler bulacağınız bu filmi seyretmenizi tavsiye ederiz.

GÖLGELER VE SURETLER

🔸 Yönetmen koltuğunda Derviş Zaim'in oturduğu Gölgeler ve Suretler filmi, geleneksel sanatlardan gölge oyununu temeline alır. Konusu,1963 yılında Kıbrıs'taki bir köyde Rum ve Türk iki ailenin yaşadığı olaylar üzerine kurulur.

🔸 Filmin başkarakterlerinde Karagözcü Salih'in hazırladığı gölge oyunu, filmde aklı ve kalbi terbiye aracı olarak anlam kazanır. Hakikat ve vicdan kavramlarını temeline alan yapımda yönetmen, kullandığı metaforu seyircinin anlayabileceği şekilde aktarma gayretindedir.

Geleneği sinemaya aktaran yönetmen: Derviş Zaim

GÖLGELER VE SURETLER FİLM REPLİKLERİ

🔸 İlk sahnesinde sorduğu "İnsanlar görünmez olsalardı neler yaparlardı?" sualinden itibaren kişiyi fikri düzeyde düşünmeye sevk eder.

🔸 Gölgeye farklı anlamlar yükleyen ve seyirciyi bu mesele üzerine yoğunlaşmaya iten filmde geçen "Gölgeye inanmayacaksın aklınla gerçeği arayacaksın", "Gölge büyüyen bir şeydir, büyümesin diye anlattım, kurtulmak için anlattım" replikleri ise oldukça etkileyicidir.

  • 10
  • 10

🔸 Sineması ile geleneksel sanatları bir metafor olarak beyaz perdeye yansıtan Derviş Zaim, bu filmi ile de gelenekle bir şekilde rabıta kurar.

🔸 Film hakkında verdiği bir röportajda Zaim şu cümleleri kurar: "Bütün diğer filmlerim gibi daha deneysel hale getirilebilirdi. Çok daha festival filmi havasına gidilebilirdi ama bir taraftan da hikayenin fazla flulaştırılmasının seyirciyi kaybetmeye neden olabileceğinden korktuğum için o kadar büyük denemelere gitmek istemedim."

↪ Yakın tarihimizin önemli meselelerinden biri olan Kıbrıs'ı gölge oyunu ile rabıta kurarak aktaran Derviş Zaim'in bu filmini izlemenizi öneririz.

Derviş Zaim kimdir?
1964 Kıbrıs doğumlu olan Derviş Zaim, 1988 yılınca Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi İşletme Bölümü'nü bitirir. 1993-1994 yılları arasında İngiltere Warwick Üniversitesi, British Cultural Studies'te kültürel çalışmalar dalında mastır yapar. Daha sonra, çeşitli yayın kuruluşlarında yönetmen yardımcısı ve yönetmen olarak çalışır. 1991'de "Kamerayı As" adlı deneysel video filmini çekerek film çalışmalarına başlar. 1992 ile 1995 yılları arasında televizyonda yayınlanan bazı programlarda yapımcı ve yönetmen olarak çalışır. İlk uzun metrajlı filmi "Tabutta Rövaşata"yı 1996 yılında çeker. Cenneti Beklerken, Nokta, Gölgeler ve Suretler, Rüya, Flaşbellek ve Tavuri gibi yapımlara imza atar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN