Arama

Nuri Bilge ve Abbas Kiyarüstemi sinemasında benzerlikler

Nuri Bilge ve Abbas Kiyarüstemi sinemasında, oyuncu yönetimi, oyuncu seçimi ve senaryo yazımı konusunda birden çok benzerliklerin olduğunu biliyor muydunuz? Kiyarüstemi'nin sinemasından birçok sanatçı etkilenmiş, onun yolundan giden eserler üretmiştir. Bir Zamanlar Anadolu'da, Mayıs Sıkıntısı gibi filmlerin yönetmeni Nuri Bilge Ceylan da bu etkinin farkında olanlardan… Sizler için Nuri Bilge ve Kiyarüstemi sinemasındaki benzerlikleri derledik.

Kiyarüstemi'nin sinemasından birçok sanatçının etkilendiğini biliriz. Bunların başında ise Bir Zamanlar Anadolu'da, Mayıs Sıkıntısı gibi filmlerin yönetmeni Nuri Bilge Ceylan bulunuyor. Benzer bir biçimde fotoğraf geçmişine sıkı sıkıya bağlı ve bunu filminin her karesine yansıtan Nuri Bilge Ceylan'ın sinemasında da Kiyarüstemi izlerini yakalamak mümkün.

The Wind Will Carry Us (Abbas Kiarostami, 1999)

2016 yılında kaybettiğimiz İran Sineması'nın önemli yönetmenlerinden biri olan Abbas Kiyarüstemi, filmlerinde İran Yeni Dalgası'nın olmazsa olmazları; şiirsel diyaloglar, politik ve felsefi konulara fazlasıyla yer verir. Belgesel tarzı hikâye anlatımıyla sinema dünyasını etkileyen yönetmenlerin başında gelen Kiyarüstemi, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi sinemasında basitlik ve karmaşıklık kavramlarını harmanlayarak kurgu dışı ögelerden beslenir.

Hayatın vazgeçilmezi zıtlıkların uyumunu sinemasında sıklıkla kullanan yönetmen, hikâyelerinde genellikle karşıt duygulardan beslenirken görsel ve işitsel tekniğinde de aynı zıtlık kavramından yararlanmayı ihmal etmez.

Edebiyattan özellikle şiirden fazlasıyla etkilenen Kiyarüstemi, aynı zamanda fotoğrafçı ve şairdir. Birçok yetiyi bir arada bulunduran Kiyarüstemi tüm yapımlarında bu belirgin özellikleriyle sinemanın uluslararası bir yapıya sahip olduğunu göstermeyi başarmıştır.

  • 6
  • 17
NURİ BİLGE VE ABBAS KİYARÜSTEMİ SİNEMASINDA BENZER UNSURLAR
NURİ BİLGE VE ABBAS KİYARÜSTEMİ SİNEMASINDA BENZER UNSURLAR

Kiarostami'nin Where is My Friend's Home, The Wind Will Carry Us filmlerinde olan elmanın yuvarlanması sekansı ve bunun yakın plan takibi, Ceylan'ın Bir Zamanlar Anadolu'da (2011) filminde de vardır, hem de bütün filmin bir metaforu olarak gösterilmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN