Arama

Senarist ne iş yapar?

Bir filmin oluşması, senaryosunun yazılması ile başlar. Senaryoyu yazacak olan kişi ise senaristtir. İyi bir filmin ortaya çıkmasında ve izleyenlerde büyük bir etki bırakmasında en önemli rol şüphesiz senariste aittir. Peki, hikayenin kurucusu olan senaristte bulunması gereken özellikler nelerdir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.

2- Filmin nasıl olacağını öngörebilmek

🔹 İyi bir senarist, filmi yazmaya başladığı andan itibaren filmin süresini, türünü ve bütçesini belirleyebilmelidir. Özellikle filmin hitap edeceği izleyici kitlesini iyi saptamalıdır. Bu, senaristin yazacağı konunun kapsamını belirlemesinde ve kendisine bu unsurları göz önünde bulundurarak sınırlar çizmesinde önemli bir etken olacaktır.

3- Birikimli olmak

🔹 Senaryo yazabilmek için gereken en önemli unsurlardan biri insanın kendisini edebi ve kültürel anlamda geliştirmiş olmasıdır. Kitap okuyarak, film izleyerek, eğitim ve yaşadığı tecrübeler ile kendini geliştiren senarist, birikimini yazdığı metne aktarmada daha mahir olacaktır.

(x) Usta yönetmenlerden sözler

4- Araştırmacı olmak

🔹 Senarist, kaleme alacağı konuya dair her şeyi bilmelidir. Bu noktada senaristin hayat deneyimleri, çevresi, çocukluğu yazdığı metne tesir edeceği için önemlidir. Senaristler hayatının içerisinde gördüğü karakterleri yazabileceği gibi tamamen farklı konuları da ele alabilir. Bu noktada önemli olan, senaristin meseleye dair araştırma ve gözlem yapmasıdır.

🔹 Yazacağı konuya, karakterlere ve mesleklerine dair araştırma yapmalı, senaryosunda yer vereceği meslek grubunu yerinde gözlemlemeli ve hatta deneyimlemelidir. Böylece senarist, araştırdığı ve tecrübe edindiği konuyu tüm gerçekliği ile senaryosuna aktarabilecektir. Filmde ortaya koyduğu karakteri, umutları, hayalleri, takıntıları, dertleri ile oldukça kapsamlı ve doğru işlemelidir. Bu nedenle karakterin çevresini, mesleğini iyi araştırmak gerekir.

5- Günlük tutmak

🔹 Senarist, her gün senaryo yazmasa bile günlük tutması önemlidir. Böylece yazmaktan ve düşüncelerini ifade etmekten uzaklaşmamış olur, fikir dünyasının ayakta durmasını sağlar. Ayrıca senarist, yeni karşılaştığı insanların konuşmalarını, gördüğü olaylar ile edindiği bilgileri ses kaydı ile cihaza kaydedebilir. Bunu yeri geldiğinde yazdığı senaryoda kullanarak etkili bir metin ortaya koyabilir.

6- Sade dil kullanmak

🔹 Senaryonun amacı, çok bilgiyi az kelime ile en kısa sürede anlatabilmektir. Senarist, yazdığı metinde olayı öz şekli ile ele almalı, yazdığı diyalog ve tasvirlerde anlaşılmama korkusu ile gereksiz sözcüklere yer vermemelidir.

Senarist Daniel Boulanger senaryoda sade dilin önemine dair şunları ifade eder:

"Sinemada iyi olan şey iyi sinemadan bahsediyorsak aralardaki kesintilerdir. Yanlızca gerekli şeyleri tutarız. Senaryo yazımının en iyi anı, bir sahneden diğerine geçerken durmadan cut'ları yani kesintiler koymaktır. Zaman geçer, olay hızlanır. Mükemmel olan da budur."

(x) Sinema gözünden mesajlar

Senaristin çalışma saatleri

🔹 Bir senaristin belirli bir çalışma günü ve saati bulunmaz. Özellikle bir senaryoyu yazmak için ön hazırlık aşamasında olan senarist, her an her yerde gördüklerini özümser ve yazacağı metinlerde kullanmak üzere heybesini doldurur.

🔹 Senaryo yazarı için bir insanın, çiçeklerin, yolların, yıldızların yani çevresindeki her şeyin farklı bir manası vardır. Esasında senarist kendi anlam çerçevesinde şekillendirdiği dünyasını kaleme alır.

🔹 Fransız Senarist Jean - Loup Dabadie, senaristin çalışma şeklinin "ayakta ve oturarak" olmak üzere iki aşamadan oluştuğu teorisini ortaya atmıştır.

🔹 Ayakta çalışma şekli, senaryo yazmaya başlamadan önceki süreci kapsar. Bunlar araştırma, not alma, röportaj yapma gibi konuya dair verilerin toplandığı süreçtir. Meseleye dair tüm birikimin elde edilmesinin ardından senarist, yazım aşamasına geçer. Oturarak çalışma şekli, senaryonun iskeletinin oluşturulduğu, dramatik yapının belirlenerek tretman yazımından senaryonun kaleme alınmasına dair her aşamanın gerçekleştirilmesidir.

(x) Senaryo yazım teknikleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN