Arama

Sinema sözlüğü

Bir film setinde bulunma imkanı elde ederseniz ya da sinema ile ilgili konuların konuşulduğu bir ortamda bulunursanız anlam veremeyeceğiniz sinema terimleri duymanız muhtemeldir. Bunların tamamen dışında, "ben film izlerken neyin ne olduğunu, niçin yapıldığını anlamak ve anlamlandırmak istiyorum" demeniz de gayet muhtemel bir durumdur. Bu maksatla sinemayı anlayıp anlamlandırabilmenizde kolaylık sağlayacak bazı kelimeleri, sinemaya giriş sözlüğü niteliğinde derledik. İşte filmin çekim aşamasından, kamera hareketlerine, çekim tekniklerinden senaryo yazımına kadar mutlaka bilmeniz gereken kelimeler…

  • 20
  • 26
Klaket
Klaket

📽Klaket: Çekim tahtası

🔻Film, çekimlerinde görüntü ve seslerin karışmaması için kullanılan kare şeklinde bir tahtadır. Vurmak için üst tarafında bir çıta bulunur ve bu çıtaya hızla vurularak ses çıkması sağlanır. Böylece görüntü ve sesin senkronizasyonu sağlanır. Klaketin üzerine tarih, filmin adı, çekilen bölüm, plan, çekim numarası, kameranın içindeki kartın numarası, yönetmenin ve yapımın adı yazılır. Bu bilgiler her çekimin başında yenilenir.

  • 21
  • 26
Treatment
Treatment

📽Treatment: Gelişim senaryosu

🔻Daha az detaya sahip olan ve gerek duyulmadıkça diyalog içermeyen bir senaryo metnidir. Kurulan hikâyenin, sahnelere bölünmüş ve her sahnede olacak olan olayların anlaşılır bir şekilde yazıldığı kısımdır. Sahne numarası ve detaylı akış içeren bir aşamadır. Bir filmin treatmenı en az on sayfa olur. Her sahne için birkaç cümlelik açılımların bulunduğu bu metin oldukça net bir şekilde yazılmalıdır. Öyle ki senaryo aşamasına geçildiğinde sadece diyalogları eklemek yeterli olacaktır.

  • 22
  • 26
Sinopsis
Sinopsis

📽Sinopsis: Tümbakış

🔻Filmin genel özetine denir. Sinopsis, hikâyenin omurgasını anlatır ve gereksiz detaylara yer verilmemelidir. Sinopsis, film senaryosunun türünü, hikâyenin serim, düğüm, çözüm gibi unsurlarını içerisinde bulundurur.

  • 23
  • 26
Rabarba
Rabarba

📽Rabarba: Uğultu sesi

🔻Sinemada kalabalık sahnelerin çekimlerinde kalabalığı oluşturan figüranların hep bir ağızdan konuşur gibi yapmasıyla anlamsız sesler çıkararak uğultu şeklinde oluşan ses efektine verine addır. Filmdeki anlaşılmayan kalabalık insan gürültüsü de denilebilir. Bu gürültüyü yapan kişilere rabarbacı ve eylemin kendisine de rabarba denir.

  • 24
  • 26
Boom
Boom

📽Boom: Uzun mikrofon

🔻Yakın çevredeki ve oyuncunun çıkardığı sesleri kaydetmek için uzun bir metal çubuğun ucuna yerleştirilen mikrofondur. Oyuncunun üzerinde yer alan bu mikrofon kameranın kadrajına girmeyecek kadar oyuncuya yakın bir mesafede tutulur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN