Televizyonun görünmeyen kahramanları: Reji
Ailece eğlenceli vakit geçirmek için karşısına geçtiğimiz televizyonda her gün çeşitli programlar yayınlanır. Her birimiz keyifle seyrederiz onları. Peki, bu programların arka planında çalışanları, özellikle de canlı yayınların baş kahramanlarını hiç duydunuz mu? Sizin için teknik yönetmeninden resim seçicisine, KJ operatöründen sesçisine kadar televizyon programlarının görünmeyen yıldızları reji çalışanlarını anlattık.
Giriş Tarihi: 23.05.2023
16:32
Güncelleme Tarihi: 31.05.2023
09:20
Sesli dinlemek için tıklayınız.
RESİM SEÇİCİ
◾ Resim seçme masasından sorumlu olan resim seçici, yönetmenden gelen yönergeler doğrultusunda program için gerekli olan çeşitli görüntüleri hazırlayan kişidir.
◾ Stüdyodan, stüdyo dışından gelen videoları, yayın için hazırlanan görüntü ve sesleri seçerek yayına gönderir. Resim seçici, iyi bir konsantrasyona sahip olmalı, zamanlama ayarını iyi yaparak yayın için gereken sürede gereken görüntüyü ekrana yansıtmalıdır.
(X) Sinema sözlüğü
KJ OPERATÖRÜ
◾ Rejinin kilit isimlerinden bir diğeri ise KJ operatörüdür. Bu işi yapan kişi, sunucu ve konuklara dair bilgileri, program ile ilgili başlık ve bilgileri alt yazı şeklinde yazar ve ekrana gönderilmesini sağlar.
◾ Kelime manası "karakter jeneratörü" olan KJ, genellikle televizyon sektörü için kullanılan bir terimdir. Ekranın alt kısmında yer alan yazıları ifade eder. Konuk, sunucu ismi, haber, açıklama, alıntı gibi metinlerdir.
IŞIKÇI
◾ Stüdyoda ışık, programdaki görüntülerin ekrana doğru ve kaliteli yansıması için oldukça önemli bir unsurdur. Işık teknisyeni, ışık masası aracılığıyla aydınlatma sistemlerini açıp kapatır, seviyelerini ayarlar.
◾ Işıkçı, konuya göre ışığın yerini değiştirebilir, stüdyoda bulunan ışıkçılarla intercom aracılığıyla iletişim kurarak komutlar verir ve böylece doğru ışık konumlandırmasını sağlamış olur.
PROMPTER OPERATÖRÜ
◾ Prompter, kamera önüne yerleştirilen ve seyirci tarafından görülmeyen bir ekrandır. Amaç program esnasında sunucu, spiker ya da konuklara yazılı veya görüntülü hatırlatmalar yaparak yardımcı olmaktır.
◾ Sunucunun okuyacağı metinler, prompter operatörü tarafından promptera yazılarak yansıtılır. Bazı stüdyolarda sunucu, prompterı elindeki kumanda ile kendisi yönetirken bazen de stüdyodan operatör tarafından yönlendirilir.
(X) Efsane filmlerden akıllara kazınan replikler
SESÇİ
◾ Stüdyonun genel ses sistemi, sunucu ve konukların kişisel mikrofonları ile el mikrofonlarından sorumlu olan kişi ses operatörüdür. Sesçi, bu mikrofonların çalışır durumda olmasını ve bakımını kontrol eder.
◾ Stüdyoda her zaman bir sesçi hazırda bulunmalıdır. Bu kişi, yayın esnasında oluşabilecek ses aksaklıklarına müdehale eder. Gerektiğinde rejideki ses operatörü ile intercom aracılığıyla iletişim sağlayarak ses problemini çözüme kavuşturur.
◾ Stüdyodaki tüm mikrofonlar ve diğer ses kaynakları ses mikserine bağlıdır. Rejideki ses operatörü, ses mikseri aracılığıyla sesleri düzenleyip yayına verir. O anda açık olması gereken mikrofonları açar veya kapalı olması gerekenleri kapatır. Ayrıca gelen telefon bağlantılarını yayına aktaran kişi de yine ses operatörüdür.
ANA KUMANDA
◾ Programların yayına gönderildiği yer, ana kumandadır. Stüdyoda çekilen, canlı yayın şeklinde gerçekleştirilen yayınlar burada birleştirilip ekrana verilir.
◾ Canlı yayınlar rejiden kumanda edilirken bant yayınlar ana kumandadan idare edilir. Daha açık bir ifade ile canlı yayın esnasında kanalı yönetme görevini reji üstlenir, yayın bittiğinde nöbetini ana kumandaya devreder de diyebiliriz.
◾ Yayın esnasında ekranda görülen kanal logosu, program arası reklamlar, program tanıtımları ana kumandadan yayınlanır. Burada yayın yönetmeni, yayın operatörü ve KJ operatörü görevlidir.
◾ Yayın yönetmeni, önceden belirlenmiş yayın akışına uyulmasını sağlarken yayın operatörü, ana kumandadaki teknik cihazları kullanıp programların yayına verilmesine vesile olur. KJ operatörü ise görüntüye eklenecek yazı ve grafikleri düzenleyen kişidir.
(X) Hafta sonu izleyebileceğiniz film önerileri