Arama

Türüne özgü sinema

Sinemada tür kavramı çeşitli yönlerden benzerlik gösteren filmleri tanımlamak için kullanılır. Aynı türdeki filmlerde ortak nitelik, özellik ve öğeler bulunur. Bazı filmlerin elbette ki tek bir türü olmayabilir. Aynı film hem savaş hem melodram filmi olabilir. Ancak baskın bir özelliği hangi türün ağır bastığını gösterir. İlk bakışta anımsattığı bir tür vardır. Biz de meraklısına komedi, savaş gibi film türlerini ve özelliklerini derledik.

Komedide dramatik ironi ve sezgisel ironi bulunur.

🔹Dramatik ironi, bir hikâyede karakterin gelecekte ne olacağını bilmediği durumu seyircinin bilmesidir. Komedi izleyicisi için bu büyük bir konfor oluşturur. Aynı şekilde komedi filmindeki başkarakterin zor bir görevi başarmaya çalışırken başına gelecek olan komik felaketleri önceden seyirci tahmin eder. Bu da sezgisel ironidir. Ayrıca karakterin kameraya dönüp seyirciyle konuştuğu sahneler komedi türüne özgü bir durumdur.

Komedi gerçek acıyı hissettirmez.

🔹Komedide acı duygusunun kullanımı farklıdır. Herhangi bir yeri kırılıp ağrımadan yere düşen birinin durumu komiktir. Ama bu kişi yere düştüğünde kolu kırılsa ya da bir yeri kanasa olay komiklikten çıkar.

Komedyen başına gelenlerin aksine ciddi olmalıdır.

🔹Komedide en önemli kural seyirciye sunulan güldürüye ortak olmamaktır. Filmdeki karakterlerden birinin yaptığı espriye kendisinin ya da yanındakilerin gülmesi seyirciyi sıkabilir. Komedyen ciddi olur.

Komedilerde başkarakter veya karakterler saf olmalıdır.

🔹Komedilerde karakterin saflığı da ciddiliği kadar önemlidir. Komedyen bir konuda intikam alma duygusunu yaşarken bile naif bir tavır sergiler.

Ne izlemeli diyenler için 5 film önerisi

  • 4
  • 13
Modern Zamanlar (1936)
Modern Zamanlar 1936

Komedi/Romantik Film: Modern Zamanlar (1936)

😊IMDb: 8.5/10

"Modern Zamanlar" ya da diğer bir adıyla "Asri Zamanlar" filmi, 1936 ABD yapımıdır. Türü romantik komedidir.

Filmin yapımcısı, senaryo yazarı, yönetmeni, müziklerini yapan ve başrol oyuncusu Charles Chaplin 'dir.

Filmde, 1929 yılında tüm dünyada ortaya çıkan ekonomik krizi, dönemin atmosferini tüm gerçekliğiyle yansıtılır. Bir fabrikada sıkı bir mesaiyle çalışan başkarakterimiz Şarlo, yoğun tempoya ayak uyduramaz, beraberinde türlü yanlış anlaşılmalarla akıl sağlının yerinde olmadığına karar verilir. Bu nedenle hastaneye yatırılır. Hastaneden çıktıktan sonra Şarlo, bu kez de amaçsızca elinde salladığı kırmızı bayrak yüzünden komünist zannedilerek hapse atılır. Filmde bu gibi ciddi konulara ironiyle yaklaşılır. Karakterimizin saflığı başına türlü belalar açar.

  • 5
  • 13
Belgesel
Belgesel

🎬Belgesel Türü

🔹Belgesel filmde senaryodan bahsetmek pek mümkün değildir. Ancak çekimlere başlamadan önce konuyla ilgili detaylı araştırma yapılır. Böylece çekilecek şey hakkında bilgi sahibi olan yönetmen ne çekeceğini bilir. Geriye gerçekliği çekip kurguda belirli bir olay örgüsüne göre film haline getirmek kalır.

Belgesel filmde ana terim "gerçeklik"tir.

🔹Belgesel sinema konusunu direkt olarak doğadan alır. Dışımızdaki dünyayı gerçeğe mümkün olduğunca uyarak, nesnel bir bakış açısıyla objektifine yansıtmaya çalışır.

Akira Kurosawa'nın gözünden sinema

Belgesel filmin evrensel bir mesajı vardır.

🔹Belgesel sinema bilimle sanatın kesiştiği noktadır. Kamusal bir konunun evrensel bir mesajla gerçeğin yeniden yorumlanması sonucu oluşur. Bu mesajlar yaşama, kültürel mirasın çok renkliliği ve çeşitliliğine dair olabileceği gibi doğanın korunması, sevgi, emeğe saygı, sanatın ve sanatçının önemi gibi konular da olabilir.

Belgeselcinin en önemli kozu güvenilirliktir.

🔹Bu nedenle hatalara, sahtekârlıklara, uydurmalara ya da olayları bozmaya karşı çok hassas davranır. Belgesel filmcinin yansıtmak istediği bir gerçek vardır. Bunu olayın aslını bozmadan, sinemanın olanaklarından yararlanarak çekici ve etkili bir şekilde seyirciye aktarır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN