Arama

Ustasız ustanın eseri "Işıkla Karanlık Arasında"dan alıntılar

Türkiye sinemasının "ustasız ustası" Lütfi Ömer Akad, çektiği filmler ile gelecek yönetmenlere örnek oldu. Sinemayı görerek, duyarak ve deneyimleyerek öğrenen usta isim, kendine özgü film dili ile dikkat çeker. Yapıtlarının yanı sıra yazdığı "Işıkla Karanlık Arasında" isimli kitabı ile de sinema dünyası için önemli bir kaynak oluşturur. Sizin için Akad'ın sinema dünyasındaki serüvenini anlatan "Işıkla Karanlık Arasında" kitabından alıntıları derledik.

"Anlatı, yani "söz", art arda gelen görüntülerden doğar. Sinemada ana kural budur. Yoksa hareketli resimler perdede birbiri peşi sıra geçerken dıştan ya da görüntü içinde yan tarafta duran birinin söylediği sözlerden doğmaz. Bu olsa olsa bir bilgilendirme olayıdır ve sinema dışı bir etkinliktir."

Lütfi Ömer Akad

S.271

Lütfi Ömer Akad: Göç Üçlemesi

"Kurallara uygun olması bir senaryonun iyi olmasını hiçbir şekilde gerektirmez. Kötü bir senaryodan asla iyi bir film çıkmaz."

Lütfi Ömer Akad

S.169

"Ben sinemaya başlarken bir ustamız ve öğretenimiz yoktu, sinemayı yaparak öğrendim…"

Lütfi Ömer Akad

S.413

Yeşilçam sinemamızın neresinde?

""Diyet" filminde işlenen tema, göç edenlerden bütün vasıflarıyla tam köylü olanların, yabancısı oldukları bir dünyada kendilerini koruyan, o yaman köylü temkinliği, gelenekleri, atalardan gelen bilgelik ve yere sağlam basan sağduyuları oluyor"

Lütfi Ömer Akad

S.402

  • 10
  • 13

"Sinema işine girmeyi hiç ama hiç düşünmemiştim, böyle bir iş de yoktu aslında. Sinemayı tiyatrocular ek bir iş olarak yapıyorlardı. Diyeceğim meslek değildi. Aslında Bakılırsa hiçbir zaman da meslek olmamıştır. Olsa olsa bir tutkudur sinema. Akıllı uslu insan işi değildir; tutkulu insan işidir."

Lütfi Ömer Akad

Sinema tarihinin başlangıcı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN