Yahudi lobisine göz kırpan film: BlacKkKlansman
Son günlerde Türkiye'de vizyona giren önemli bir film dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Spike Lee'nin merkeze ırkçılık karşıtlığını aldığı; alt metninde ise Yahudilerin "mağdur edebiyatının" vurgulandığı filmi; "BlacKkKlansman …" Filmin çıkış noktası, yönetmenin bakış açısı, irdelenen konu olumlu görünüyor; ancak filme yerleştirilen kurmaca kamu spotu , meselenin iç yüzünü gözler önüne seriyor. Her trajedisinde ve kahkahasında bir aktivist disiplininin izinin görüldüğü Spike Lee'nin "Karanlıkla Karşı Karşıya " isimli filmi, Amerika'daki ırkçılık tarihine eleştirel bir bakış açısı sunarken, bir yandan da Yahudi lobisinin PR işini üstleniyor ve Yahudilerin kendilerini her koşulda mağdur gösterme çabasının bir ürünü olarak karşımıza çıkıyor.
Giriş Tarihi: 29.09.2018
18:03
Güncelleme Tarihi: 29.09.2018
18:15
MERKEZDE IRKÇILIK KARŞITLIĞI; ALT METİNDE YAHUDİ SEMPATİZANLIĞI
Beyaz polis Flip : "Bu senin için bir savaş ama benim için bir görev."
Ron: "Sen Yahudisin. Bu nefret seni öfkelendirmiyor mu? Neden bu oyunda bir rolün yokmuş gibi davranıyorsun."
Sinemada ırkçılık veya faşizm temasını işleyen onlarca örnek bulmak mümkün. Bu yapımların birçoğunda yaşanmış olaylar işleniyor. Temel alınan konular arasında Nazilerin antisemitizm eylemleriyle siyahilere yapılan zulüm yer alıyor. 'BlacKkKlansman' Türkiye'de vizyona giren adıyla 'Karanlıkla Karşı Karşıya', siyahi nefretini merkezine alırken Yahudi lobisinin de PR işini üstleniyor. Ezilen siyahiler ve ezilen Yahudilerin ittifakının gösterildiği BlacKkKlansman, bir trajedi şeklinde beyazperdeye yansıtılırken, Lee de bilgiyi ve parayı yöneten Yahudi lobisinin bu işine ortak oluyor. Böylece Yahudilerin yıllarca yaptıkları işgaller, katliamlar yok sayılarak tüm dünyanın, Yahudileri ezilenler statüsünde görmesi ve Yahudi sempatisinin oluşması isteniyor.
Peki, bunu nasıl yapıyor? Ku Klux Klan (KKK) örgütünün leşleri ortaya çıkarılmak istenirken, izleyici bir siyahi ile ona yardımcı olan Yahudiyi yan yana görüyor. Lee, ırkçı, faşist bir örgütün kirli çamaşırlarını ortaya sererken bir yandan da kurmaca bir kamu spotu yerleştiriyor filme; yani ırkçılık karşıtlığı ile ezilmiş siyahilerin sesi olmaya çalışırken, filme işbirlikçi karakter olarak eklediği Yahudi polis aracılığıyla, Yahudilerin de "ezilenlerden taraf" olduğunu alt metin olarak perdeye yansıtıyor. Beyaz Yahudi polis karakter Flip, yüz yüze görüşülmesi gereken durumlarda Stallworth'un kimliğine bürünerek örgütün foyasını meydana çıkarıyor. İkili adeta tek beyin oluyor. Irkçılığa karşı siyahi ve Yahudi ittifakı gerçekleştiriliyor ya da Yahudi sempatizanlığı kazandırmaya çalışılıyor.
Antisemitizm sadece sokaklarda değil, hükümet yetkilileri, medya, üniversite, sendika mensupları gibi elitler arasında da taraftar bulabiliyor. Eskiden Yahudilerin şeytanlaştırılması işi Hristiyan Avrupa'dan çevre ülkelere doğru yayılırken, şimdi antisemitik merkezlerin hem sayısının çoğalması hem de akışın yönünün değişmesi de yeni bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Lee, ırkçı politikacıların desteği ile dokunulmazlık kazanan KKK tarihine vurulan en büyük darbelerden birini sinemaya taşırken, antisemitizmi büyütme çabası içine girerek, ezilmiş Yahudi profili oluşturmaya çalışıyor.
BÜYÜK KARMAŞALARIN YAŞANDIĞI BİR DÖNEM
Filme tekrar dönersek; Spike Lee'nin 70'lerde geçen ve Amerika'daki ırkçı yaklaşımı, Ron Stallworth'un yazdığı otobiyografik romandan uyarlayarak ele aldığı BlacKkKlansman , dünya prömiyerini 71'inci Cannes Film Festivali'nde yapmıştı. Bir anti-Trump politik propaganda filmi olan BlacKkKlansman , Türkiye prömiyerini ise Adana Film Festivali'nin açılış filmi olarak yaptı.
Gerçek bir hikâyeden uyarlanan Amerikan yapımı dram ve suç filmi BlacKkKlansman , 1970'lerde ırkçılıkla ilgili sivil haklar konusunda büyük karmaşaların yaşandığı bir dönemi ele alarak, Amerikan ırkçılık tarihine eleştirel bir bakış açısı getirmeye çalışıyor. Aynı zamanda bir anti-Trump politik propagandası olan filmin kadrosunda Adam Driver, Laura Harrier ve Topher Grace gibi isimler mevcut. Filmin genel izleyici yorumu ise Ron Stallworth'un yazdığı otobiyografik kitaptan beyaz perdeye yapılan bir uyarlama olmasına rağmen bu gerçekçiliği izleyiciye veremediği yönünde…
TRUMP VE FAŞİSTLERE AĞIR ELEŞTİRİ
Amerika'nın skandallarla dolu karanlık geçmişi beyaz perdede yerini aldı. Spike Lee, Türkiye'de "Karanlıkla Karşı Karşıya " ismiyle gösterime giren "BlacKkKlansman " filminde tarzına uygun bir hikâyeyi, yakın tarihten beyazperdeye taşıdı. "Do the Right Thing" ve "Malcolm X" gibi ırkçılık karşıtı filmleriyle tanınan yönetmen Lee , bu defa faşist teşkilat Ku Klux Klan'ın içerisine sızan siyahi polis Ron Stallworth'ün yaşanmış hikâyesi üzerinden bugünün ABD politikalarını eleştiriyor.