Yönetmen için sinema ne anlama geliyor?
Her yönetmenin sinema yapmak için bir nedeni vardır. Kimi yaşadığı iyi kötü anıları kimi ise doğduğu toprakların tarihini, kültürünü beyaz perdeye aktarır. Yönetmen Bekir ve Büşra Bülbül'ü sinemaya yönlendiren ise kendi topraklarından beslenerek insana dair hikayelerden film yapmaktır. Bu düstur ile yola çıkan ikili, Benim Küçük Sözlerim, Bir Tutam Karanfil gibi birbirinden eşsiz yapımlar ortaya koyar. Peki, genç yönetmenler için sinema ne anlama gelir?
Giriş Tarihi: 23.11.2023
10:29
Güncelleme Tarihi: 23.04.2024
09:25
BENİM KÜÇÜK SÖZLERİM FİLMİ
🔸 Bekir Bülbül'ün yönettiği ilk uzun metrajlı film olan Benim Küçük Sözlerim, Anadolu'nun fakir bir köyünde yaşayan üç küçük çocuğun köyden baktıkları zaman gördükleri ve hayran kaldıkları göle girebilme hayalini konu edinir. Çocuklar, hayallerinin aksine ancak köyde bulunan çeşme oluğunda serinleyebilirler. Bir gün üç kafadar, hayran hayran seyrettikleri göle gitmeye karar verirler. Apar topar yola koyulan çocuklar için bu yolculuk hiç de düşledikleri gibi olmayacaktr.
🔸 20 farklı ülkede gösterilen ve İtalya, Kosova, Güney Kore gibi ülke festivallerinden en iyi film ödülleri alan yapım hakkında Bekir Bülbül, "Bu film, benim çocukluk anılarım aslında. Çocukken köyde uzaktan görünen Beyşehir gölüne gitmek üzere bir yolculuk yapmıştık. Amcamın oğlu, arkadaşlardan oluşan üç dört kişi. Onlardan yola çıkarak böyle bir hikaye gelişti. Böylelikle ortaya çocukluk anılarıma dair bir hikaye çıktı" der ve ekler, "Otuz yaşındayken bu hikayeyi yazmıştım. O zamandaki hayata bakış açımla alakalı biraz bu durum. Biz dünyayı dışarıdan biraz böyle cilveli, civcivli, albenisi yüksek ama içine girdiğiniz zaman o bataklık hissi özellikle kırk yaşına yaklaştığınız zaman daha çok hissettirmeye başlar kendini. Biraz onun ile ilgili bir dertti gölü uzaktan görmek."
BİR TUTAM KARANFİL FİLMİ
🔸 Yönetmen koltuğunda Bekir Bülbül'ün oturduğu Bir Tutam Karanfil filmi, yaşlı bir mültecinin, karısının cenazesini ülkesine götürüp defnetmek istemesini anlatır. Küçük torununu da yanına alan yaşlı adam, tabut ile yola çıkar. Savaşın halen hüküm sürdüğü topraklara geri dönmek istemeyen küçük kız ile özlemini çektiği ülkesine bir an önce kavuşmak isteyen yaşlı adamın yolculuk sırasında yaşadıkları beyaz perdeye aktarılır.
🔸 Akdeniz Film Festivali'nde "En İyi Film Ödülü" nü kazanan yapımın ortaya çıkış serüvenini Büşra Bülbül şu sözlerle aktarır: "2017 yılında doğdu bu film. O zamanlar senaryo yazım aşamasındaydık, kurmaca hikayeler yazıyorduk. Ama bir türlü beğenemiyorduk. Bir gün Bekir ile sokakta yürürken bir mülteci gördüm. O zamanlar da Bekir'in dedesi İstanbul'da. Sürekli "Beni köyüme götürün, ben burada ölmek istemiyorum. Beni topaklarıma götürün" diyordu. Memleket özlemini bu kadar yakından görmüşken "Aynı mülteci de yaşlı ve o da köyüne gitmek, memleketinde ölmek istiyordur ama isteğini dile getirmek gibi bir lüksü bile yok. Gerçekten cenazesini götürmek zorunda kalsa ne yapar?" sorusunu sordum. Bekir de direkt düşündü ve bunu anlatmalıyız dedi."
Sinema ve savaş
BEKİR BÜLBÜL KİMDİR?
🔸 1985 yılında Konya'da doğan Bekir Bülbül, Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Sistemleri bölümünden 2009 yılında mezun oldu. Ardından 2011 yılında İstanbul Haliç Üniversitesi Tiyatro bölümünde yüksek lisansa başladı. istanbul'da bir lisede, sinema ve tiyatro öğretmeni olarak görevine devam ederken bir taraftan da çeşitli tiyatrolarda profesyonel olarak oynadı. 2014 - 2015 yılında "Dem", "Sadece Bir Rüya mı?", ''Agoni", "Adalet" ve "Manzara" kısa filmlerinde hem rol aldı hem sahne arkasında çalıştı.
BÜŞRA BÜLBÜL KİMDİR?
🔸 İzmir'de doğan Büşra Bülbül, İstanbul Üniversitesi Coğrafya ve Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümlerinde eğitim almaktadır. 2017 yılında "Derin ile Serin" animasyon çizgi film serisinin senaryolarını yazdı.
FİLMLERİ
◾ 2016 - Bulgur Değirmeni, Yönetmen: Bekir Bülbül, Yapımcı: Büşra Bülbül
◾ 2017 - Benim Küçük Sözlerim, Yönetmen: Bekir Bülbül, Yapımcı: Büşra Bülbül
◾ 2022 - Bir Tutam Karanfil, Yönetmen: Bekir Bülbül, Yapımcı: Büşra Bülbül
VIDEO