Yönetmenlerden sinema dersi niteliğinde sözler
Yönetmen, bir filmin temel taşı, komutanı, estetik dokunuşunu yapan ve yapıtı sanata dönüştüren en önemli kişisidir. Usta yönetmenler, filmlerini ortaya koyarken kendi dünyalarından, bakış açılarından anlamları beyazperdeye yansıtırlar. Sizler için genç sinemacılara yol gösterici olan isimlerin ders niteliğindeki sözlerini derledik.
Giriş Tarihi: 23.12.2023
16:43
Güncelleme Tarihi: 26.12.2023
11:29
🔸 "Şiirsel sinema, parçaları bir araya getirdiğiniz ve mutlaka eşleşmeyen bir yapboz gibidir. Dilediğiniz düzenlemeyi kendiniz yapabilirsiniz. Genel kamuoyunun alışık olduğunun aksine, sonunda size net bir sonuç ve bir tavsiye vermez."
Abbas Kiyarüstemi
Abbas Kiyarüstemi kimdir?
◾ İranlı yönetmen Kiyarüstemi, 1940 yılında Tahran'da doğdu. Eğitimini Tahran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Resim ve Grafik Sanatlar bölümünde tamamladı. Sanata resim yaparak başlayan isim, reklam şirketlerinde ve çocuk kitapları için çizerlik yaptı. 1960'lı yıllarda İran televizyonu için 150 civarında reklam filmi çekti. Sinemaya kısa filmler çekerek başlayan isim 40'tan fazla filme imza attı. Kansere yakalanan yönetmen, 2016'da hayatını kaybetti.
🔸 "Filmin ana karakteriyle empati kurduğumuz kadar, onun karşı karşıya kaldığı karakterlerle de empati kurabilmemiz gerekiyor."
Asghar Farhadi
Asghar Farhadi kimdir? ◾ İranlı senarist ve yönetmen olan Farhadi, 1972 'de İsfahan'da doğdu. Sinemaya olan ilgisi 14 yaşında, İsfahan Gençler Sinema Derneği'ne gitmesiyle başladı. İlk kısa filmlerini bu dernek ile çekti. Lisans eğitimini Tahran Üniversitesi Dramatik Sanatlar Okulu'nda , yüksek lisansını ise Tarbiat Modarres Üniversitesi'nde Sahne Sanatları'nda tamamladı. Okurken dizi projelerinde çalışmaya başladı. İlk uzun metrajlı filmi Dancing in the Dust'ı 2003'te çekti. Çıkış yaptığı filmi ise 2009'da çektiği Elly Hakkında oldu. İran sinemasının en tanınmış filmlerinden biri olan Bir Ayrılık 'ı ise 2011'de çekti.
En iyi İran filmleri
🔸 "Filmlerinizde seyircinin hayal gücüne yönelmelisiniz. İzleyicileri filme dahil etmelisiniz. İzleyiciler filmlerinizi kendi kendine tamamlamalıdır."
Michael Haneke
Michael Haneke kimdir? ◾ Avusturyalı yönetmen Haneke, 1942 'de Münih'te doğdu. Viyana Üniversitesi'nde psikoloji, felsefe ve tiyatro eğitimi aldı. Aynı zamanda film ve edebiyat eleştirileri yazan isim, 1967-1970 yılları arasında bir Alman televizyon kanalında editörlük yaptı. 1970'te televizyon için senaryo yazdı, çekimler yaptı, tiyatro oyunları yönetti. İlk filmi Yedinci Kıta 'yı 1989'da çekti. 2012 yapımı Amour filmi ile Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazandı. Haneke, filmleri ile Alman sinemasının en saygıdeğer ve aynı zamanda en tartışmalı yönetmenlerinden biridir.
Hafızalarda yer eden 10 film
🔸 "Bir filmin başarısı için mekan, karakterler veya oyuncu seçimi kadar önemli olabilir. Harika bir yer bulduğumda veya harika bir yer düşündüğümde, harika bir oyuncu bulmuş gibi heyecanlanıyorum!"
Bong Joon-ho
Bong Joon-ho kimdir? ◾ Güney Koreli yönetmen Bong Joon-ho, 1969 doğumludur. 1990'lı yılların başında Kore Film Akademisi'ni bitirdiği dönemde Vancouver adlı film ile adını sinema dünyasına duyurdu. Çeşitli yönetmenlere asistanlık yaptığı süreçte üç kısa film çekti. İlk uzun metrajlı filmi Barking Dogs Never Bite 'ı 2000 yılında çekti. Seri cinayetlerin izini süren iki polisi konu alan 2003 yapımı Cinayetler Günlüğü filmi ile dünya çapında tanınan bir yönetmen oldu. 2019 yılında çektiği Parazit ise yılın en başarılı filmi seçildi.
🔸 "Eğer filmin dili kötüyse, ne sormaya çalışıyor olursa olsun başarısız olacaktır."
Elia Suleiman
Elia Suleiman kimdir? ◾ Filistinli yönetmen Elia Suleiman, 1960 yılında Filistin'in Nasıra kentinde doğdu. İşgal altındaki Filistin topraklarında politik bir ortamda hayatını sürdüren isim, 16 yaşındayken okulu bıraktı ve 1982 yılında New York'a göç etti. Tesadüfen bir yönetmenin filminde çeviri yaparak sinema ile tanıştı. Bu süreçte New York'taki bir sinemateke sürekli giden isim, izlediği filmlerden etkilendi. Suleiman'ın sinemaya asıl başlama nedeni ise, Filistinliler ile ilgili dünya sinemasındaki klişeleri yıkmaktı. 2002 yapımı Kutsal Direniş filmi ile tanındı. En önemli filmlerinden biri ise Burası Cennet Olmalı 'dır.
"Burası Cennet Olmalı" film analizi