Arama

Alev Alatlı'nın Nasihatname'si Hafazanallah'tan alıntılar

Bugün aramızdan ayrılan, Hakk'ın Rahmetine kavuşan Alev Alatlı, "Nasihatname" adını verdiği serisinde Batı medeniyetini Amerikan özelinde irdeler ve bir zihin detoksu yapmıştı. Eserler, sadece ABD'yi ve Batı'yı irdelemekle kalmamış, yaşanan zulümlere de odaklanmıştı; haksızlığa uğramış ötekilerin sesine, siyahiler ve Kızılderililerin uğradığı zulme geniş yer vermişti. Batı'nın iğrenç bir tarihi olduğunu belirten Alev Alatlı'nın Nasihatname'si Hafazanallah'tan önemli alıntıları derledik.

"Geleceğe kestirimler yaşamsal olunca, falcıların tarih öncesinden günümüze baş üstünde tutulmaları anlaşılmaz değildir. Hâkim ideolojilere, müesses nizama uyarlanarak yaşamaya devam ederler, nitekim bir zamanların yarı-ermiş müneccimleri, günümüzün astrologlarıdır."

Alev Alatlı: "Batı'nın iğrenç bir tarihi var!"

"21. yüzyılın düşünce ve duygu biçimi, *zeitgeist, bir düşüncenin diğerinden daha doğru olamayacağı söylemi üzerine kuruluyor. İnsanlık ve dünyanın bütünü üzerinde düşünen, nereye gittiği ve/veya gitmesi gerektiği hakkında fikir beyan eden tutarlı ideolojileri olan, köklü siyasi partiler yerlerini "seçmenlerin saklı tutkularını, güvensizliklerini, korkularını sezen ve istismar eden" popülist partilere bırakmış durumdalar."

*Zeitgeist, bir çağın düşünce ve duygu biçimidir. Bu kavram belirli bir dönemin özelliğini göstermekte, daha doğrusu bu özelliği gözümüzde canlandırmayı denemektedir. Almanca bir kelime olan Zeitgeist birçok dilde de aynen kullanılmaktadır.

"Toprak en iyi verimini nizamı âlemin kendisiyle ahenk içinde olan en seçkin ırkına veriyor. Öyleyse ne yapılıp edilip ırkı saf tutacak önlemler alınacak, nizamı âlemin gereği yerine getirilecektir ki, tek kimlikli yani tek dinli, tek devletli bir dünya inşa edebilsin."

Alev Alatlı: Batı medeniyeti dünyayı bitiriyor

"Bilgi sahibi olmak, akıl erdirme ve çözümleme yetisi gerektiriyor, oysa malumat edinme böyle bir kısıta tabi değil, kişi hayatta olduğu sürece kendiliğinden birikiyor. Malumat sahibi olmadan, bilgi sahibi olmak mümkün değil; ama belirgin bir amacı, bir hedefi olmayan malumatın da furuşluktan öte işlevi yok."

"İrfan, bilginin ötesinde, sezgi, duyarlılık, ortam farkındalığı, "idrak ve halden anlama" dediğimiz hassasiyetleri gerektiriyor. Bu bağlamda, zekâ ve tecrübenin bileşkesi, irfan. Arif, irfan sahibi olan; anlatılmayanı da anlamak gibi fazladan bir becerisi, bir hüneri, bir yeteneği var. "Arife tarif gerekmez", "arif olanlar anlar" düsturlarını düşünün."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN