Arama

The Family ve FETÖ ile benzerlikleri

FETÖ'nün birebir kopyası olan gizli bir örgüt: The Family ve sessiz güç Doug Coe… Ortaklıklar bol, hikâye çok tanıdık! Dinsel nitelikli paralel bir yapılanma, ABD'nin iç ve dış politikasına nasıl yön verdi? Netflix'te yayınlanan The Family isimli belgesel dizi, Evangelist ABD'yi anlamak adına aydınlatıcı bir bilgi kaynağı. İşte, ABD'nin kirli defteri olarak adlandırılabilecek örgütün, FETÖ ile olan benzerliklerini ve dünya genelinde amaçladıklarını anlatan belgeselin detayları...

ABD'nin 'kirli defteri' olarak adlandırılabilecek örgüt, dinden bağımsız bir Hz. İsa algısı ve ışık evlerini fazlasıyla andıran evleriyle din ve siyaset bağlamında 'global bir' FETÖ imajı oluşturuyor. Aile ve kardeşlik üzerinden gençleri kullanan örgüt, FETÖ'nün bahsettiği 'mesihiyetin' birebir kopyası. Aile isimli örgüt, gençleri ücretsiz barındırma ve maneviyat duygusuyla her şeyin yasak olduğu evlerde topluyor. Bu evlerde kızlar ve erkekler ayrı yaşıyor. Örgüt içinde fişleme yöntemleri var. Telefon yasak, kız arkadaş yasak… Gençler arasında örgütlü olan Aile, siyasetçi yetiştiriyor. İncil'i kırpıp kendilerince gereksiz yerleri atıp, sade bir İncil'den başka bir şey okumuyorlar.

  • 5
  • 18
Belgeseldeki bölümler ne anlatıyor?
Belgeseldeki bölümler ne anlatıyor?

Belgeselin ilk bölümünde gazeteci Jeff Sharlet, Aile'nin Hz. İsa'ya ve güce olan sadakatini keşfettiği yer olan erkeklere özel Ivanwald adlı evde geçirdiği günleri ayrıntılarıyla anlatıyor. Seçilmişte, destekçiler ve şüpheciler, Washington'daki politikacılara özel gizli bir ev olan C Street'i ve bu evin gündeme damgasını vuran seks skandallarındaki rolü tartışılıyor. Yeni Dünya Düzeni'nde Aile'nin lideri Doug Coe'nun, perde arkasında gerçekleşen küresel nüfuz ticaretinin merkezi olan Ulusal Dua Kahvaltısı'nın organizasyonunda grubun oynadığı rolü nasıl gizlediği anlatılıyor. Diktatörler bölümünde bazı Amerikalı siyasetçiler, Aile'nin görüşlerini yabancı liderlere yaymak için nüfuzlarını kullanıyor ve bu kişiler arasında tarihin en kötü şöhretli yöneticileri de var. Son bölüm Kurt Kral'da, kökleri erkeklere özel yerel gruplara uzanan Aile'nin teoloji, ideoloji ve dünyevi gücü bir araya getirmesi ve grubun etkisinin ABD başkanlığına kadar uzanmasını izliyoruz.

  • 6
  • 18
Hareketin lideri Doug Coe
Hareketin lideri Doug Coe

Kendilerine Aile ve Kardeşlik adlarını veren Amerika'nın belki de en güçlü Evanjelist Hıristiyan örgütünün lideri Doug Coe (Douglas Evans Coe), 2004'te Time dergisi tarafından ABD'deki en nüfuzlu 25 Evanjelik Hristiyan'dan biri olarak seçildi. Grubun kurucusu Abraham Vereide ise Amerika'ya Norveç'ten gelmiş bir göçmen. Vereide, ilk olarak Seattle'da iş adamlarını komünizm tehlikesine karşı dua etmek için bir araya topluyor. "Dua seansları" ile dinden bağımsız gibi görünen siyaset arenasında hızlıca yükseliyor. 1953'ten günümüze her yıl bir gelenek halinde düzenlenen dua etkinliği, Aile'nin sponsorluğunda devam ediyor.

Doug Coe 1969'da görevi devralmıştı. Oregonlu garip bir delikanlıydı ve pek tanınmıyordu. Aile'nin gizli bir örgüt olmasına karar veren oydu. Time dergisi en güçlü ilk 25 Protestan listesini yayınladığında Coe için atılan başlık "Gizli İkna Edici"ydi. Siyaset camiasında kendi inancını paylaşan kişileri bulup rehberlik ediyordu. Camp David'de başarılı olunmasını sağlayan da oydu. Herkes onu dinliyor, onun dediklerini yerine getiriyordu. Ona göre asıl gücün ufak gruplarda olduğuydu. Herkes her şey değişse de Doug 50 yıldır oradaydı.

  • 8
  • 18
Dua kahvaltıları
Dua kahvaltıları

"Örgütünüz ne kadar gizli olursa o kadar nüfuzu olur!" mottosu ile yapılanan örgütün, ulusa açık tek etkinliği "Ulusal dua kahvaltıları." 1953'te gerçekleşen ilk dua kahvaltısı, önemli bir dönüm noktasıydı. Bu etkinliğe her yıl tüm ABD başkanları, senatörleri, işadamları ve çeşitli ülke temsilcileri katılıyor. Dua kahvaltılarının perde arkasında ise ABD siyasetine yön vermek amacı yatıyor. Aktif olarak "dua kahvaltılarına" katılan Rusya vatandaşı Maria Butina'ya, ABD siyasetini Moskova lehine çevirmeye çalıştığı suçlamasıyla 18 ay hapis cezası verilmesi bunun bir örneğiydi. Maria'dan sonra kahvaltılarda kişisel, siyasi veya finansal kazanç için yapılacak her türlü faaliyet yasaklandı ancak bunun nasıl uygulandığı bilinmiyor.

Hatırlayalım: Maria Butina, eski bir Rus hükümet yetkilisinin idaresi altında, "Amerikan politikası üzerinde güç ve etki sahibi Amerikalılarla gayri resmi irtibat hattı kurma" suçlamasını kabul etmişti. Butina, Ulusal Silah Derneği'ne (NRA) girmeye çalıştığını da itiraf etmişti. Butina, karar duruşmasında "Kendi hayatımı mahvettim." dedi. Nisan 2019'da 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN