Arama

1 Mayıs aslında ne?

İlk defa 1856'da Avustralya'nın Melbourne şehrinde taş ve inşaat işçilerinin günde sekiz saatlik çalışma hakkı için gerçekleştirdikleri yürüyüş tarihte ilk organize 1 Mayıs etkinliği olarak kabul ediliyor. Zamanla Amerika'da da kutlanmaya başlayan 1 Mayıs eylemleri, 1886'da Chicago'daki çatışmanın ardından siyasi bir düzleme kaydı. Peki, 1 Mayıs aslında ne?

Bir ihtiyaç mı yoksa lüks mü?

Kapitalizm düzeninin devamlılığı için sürmesi ilk elden elzem olan Sanayi Devrimi, dünya üzerinde toplumsal ve ruhi manada kapanmaz yaralar açtı.

Sanayi Devrimi nedir?

18. yüzyılda başlayan makineleşmiş endüstriye verilen genel isimdir.

Bir anda süratle büyüyen fabrikalar için hammaddelerden daha değerli olan yegane şey insan varlığıydı. Siyahiler tarım alanlarında Batılılarca kullanıldığı için köylüler bu yeni düzende hizmet vermeleri için hızla şehirlere dolduruldu.

BATI'NIN KARANLIK SURETİ

Aslına bakarsanız, bu yaşıma kadar heybetli bir saray, bir katedral, bir piramit, bir kolezyum, bir bulvar, şıkır şıkır bir şehir görmedim ki temelinde sömürü, kan, cinayet, fuhuş, uyuşturucu, kara para yatmasın. Ne Londra, ne Paris, ne Roma, ne New York, ne de St. Petersburg (hele de St. Petersburg!) görkemli bir metropol olsun da insan kemikleri üzerine yükselmesin.

Alev Alatlı

Alev Alatlı'nın sözleri bize Batılıların sömürgeciliği bazı kavimlere değil her millete uygulamaya çalıştığını ispatlar nitelikte. Üretimin devamı ve sermayenin öncelendiği Batı düzeni için yerlerinden edilen milyonlarca insan şehirlerde ufacık odalarda yaşamak zorunda bırakıldı.

▪ Henüz dört yaşında ağır sanayide çalışmaya başlayan çocukların yarısından fazlası otuzlu yaşlarını göremeden ağır sağlık sebeblerinden ölüyordu.

ALEV ALATLI: KURTULUŞ, OKUMAK

Yüz yıldan fazla süren bu düzen içinde işçiler haklarını aramanın, daha insani koşullarda çalışmanın yollarını aradılar. Böylece dünya yeni bir kavramla tanıştı: 1 Mayıs...

Haklı sebeplerle başlayan bir eylem olan 1 Mayıs etkinlikleri zamanla sosyalizm ve komünizm gibi ideolojilerin hareket sahası haline geldi.

YIKICI BATI KURUCU DOĞU

1 Mayıs İşçi Bayramı'nın kökleri Avustralya'da var olan düzene karşı tepki koyan işçilere dayanır. 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne şehrinde taş ve inşaat işçilerinin günde sekiz saatlik çalışma hakkı için gerçekleştirdikleri yürüyüş ilk organize 1 Mayıs etkinliği olarak kabul edildi.

▪ Bu eylemin popüler bir noktada durması her sene tekrarlanmasına ortam sağlar. Böylece Avustralya özelinde başlayan 1 Mayıs yürüyüşleri kısa süre içinde Amerika'ya ulaştı.

BATI'NIN YENİ AVM'Sİ

Günlük on altı saat çalışma gibi ağır koşullar içinde yaşama tutunan işçilerin talepleri insancıl açıdan hak olarak kabul edilse de kapital düzen yeni yeni doğuyordu.

Yayılması gereken topraklar, ulaşılması gereken bakir alanlar, işlenmesi gereken hammaddeler vardı dünya üzerinde. Bu sebeplerden dolayı 1 Mayıs eylemleri hakkında başlangıçta çok fazla tepki gösterilmedi. Hatta yer yer bu fikir ileride kullanılabilir görüldüğü için desteklendi.

YENİ DÜNYA DÜZENİ NASIL KURULDU?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN