Arama

1 Mayıs aslında ne?

İlk defa 1856'da Avustralya'nın Melbourne şehrinde taş ve inşaat işçilerinin günde sekiz saatlik çalışma hakkı için gerçekleştirdikleri yürüyüş tarihte ilk organize 1 Mayıs etkinliği olarak kabul ediliyor. Zamanla Amerika'da da kutlanmaya başlayan 1 Mayıs eylemleri, 1886'da Chicago'daki çatışmanın ardından siyasi bir düzleme kaydı. Peki, 1 Mayıs aslında ne?

Yüz yıldan fazla süren bu düzen içinde işçiler haklarını aramanın, daha insani koşullarda çalışmanın yollarını aradılar. Böylece dünya yeni bir kavramla tanıştı: 1 Mayıs...

Haklı sebeplerle başlayan bir eylem olan 1 Mayıs etkinlikleri zamanla sosyalizm ve komünizm gibi ideolojilerin hareket sahası haline geldi.

YIKICI BATI KURUCU DOĞU

1 Mayıs İşçi Bayramı'nın kökleri Avustralya'da var olan düzene karşı tepki koyan işçilere dayanır. 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne şehrinde taş ve inşaat işçilerinin günde sekiz saatlik çalışma hakkı için gerçekleştirdikleri yürüyüş ilk organize 1 Mayıs etkinliği olarak kabul edildi.

▪ Bu eylemin popüler bir noktada durması her sene tekrarlanmasına ortam sağlar. Böylece Avustralya özelinde başlayan 1 Mayıs yürüyüşleri kısa süre içinde Amerika'ya ulaştı.

BATI'NIN YENİ AVM'Sİ

Günlük on altı saat çalışma gibi ağır koşullar içinde yaşama tutunan işçilerin talepleri insancıl açıdan hak olarak kabul edilse de kapital düzen yeni yeni doğuyordu.

Yayılması gereken topraklar, ulaşılması gereken bakir alanlar, işlenmesi gereken hammaddeler vardı dünya üzerinde. Bu sebeplerden dolayı 1 Mayıs eylemleri hakkında başlangıçta çok fazla tepki gösterilmedi. Hatta yer yer bu fikir ileride kullanılabilir görüldüğü için desteklendi.

YENİ DÜNYA DÜZENİ NASIL KURULDU?

1 Mayıs'ın sosyalist ve komünist düşüncenin merkezi olması ise 1886 yılındaki Chicago yürüyüşü ile başladı. On altı saatlik tempolarının yarı yarıya düşürülmesi için eylem yapan işçiler ve polisler arasında şiddetli bir çatışma yaşandı.

▪ Bu durum Sanayi Devrimi'nin insanlar üzerindeki olumsuz etkisini göstermesi açısından mühim olan hadise zamanla 1 Mayıs'ın direniş olarak algılanmasına vesile oldu.

Sanayi Devrimi'nin ortaya çıkış ve olgunlaşma döneminde en alt tabaka olarak kabul edilen işçi sınıfı eylemlerin de etkisiyle 1 Mayıs tarihini ideolojik bir mevzi olarak belledi.

1890 yılından itibaren dünya genelinde kutlanmaya başlanan 1 Mayıs etkinlikleri siyasal olarak sosyalizm ve komünizm yandaşlarına hizmet eden bir siyasal eylem düzlemi oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN