1 sure, 1 hadis, 1 kavram, 1 sahabe
Peygamber Efendimiz, Ramazan ayı ile ilgili bir hadisinde "Oruç tutan nice kimseler vardır ki oruçtan nasibi sadece aç kalmaktır" buyurmuş, orucun muhtevasına ve bu ayın faziletine dikkat çekmişti. Peki, "Haremeyn" olarak anılan Mekke ve Medine'nin "hizmetkarı" anlamında kullanılan Hadimü'l Haremeyn tabirinin ilk hangi Osmanlı sultanına söylendiğini biliyor musunuz? Veya ismi okuduğu ezanlarla özdeşleşen Hz. Bilal'in yaşamını? Fikriyat olarak 1 sure, 1 hadis, 1 kavram ve 1 sahabenin yaşamını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 09.05.2019
16:27
Güncelleme Tarihi: 09.05.2019
17:03
MÜSLÜMAN OLDUĞU İÇİN İŞKENCE GÖRDÜ!
Bu sebeple Ümeyye bin Halef, öğle vakitlerinde Bilal'i kızgın güneş altında sırt üstü yatırır, büyük bir kaya parçasını göğsü üzerine koydurur, sonra da İslamiyet'ten vazgeçerek Lât ve Uzzâ'ya tapmaya zorlardı.
Ancak o her defasında "Rabbim Allah'tır; O birdir" diyerek bu dayanılmaz işkenceye imanıyla göğüs gererdi. Resul-i Ekrem Efendimiz (sav), onun bu şekilde işkence görmesine son derecede üzülürdü.
İŞKENCELER İÇİNDEKİ BİLAL’İ HZ. EBU BEKİR AZAT ETTİ
Hz. Ebu Bekir, Müslüman olmayan güçlü siyahî bir köleyi vererek Bilal'i Ümeyye bin Halef'in elinden kurtardı ve azat etti. Bazı rivayetlerde onu para ile satın alıp azat ettiği de zikredilir.
Buhari'nin aktardığına göre, Hz. Ömer bu olaya işaretle, "Ebu Bekir efendimizdir; efendimizi (Bilal'i) azat etmiştir" derdi.
MEKKE’YE DUYDUĞU HASRETİ DİZELERE DÖKTÜ
Hz. Peygamber, Bilal'i Mekke'de Ubeyde bin Hâris ile Medine'ye hicretten sonra da Ebû Ruveyha Abdullah bin Abdurrahman el-Has'amî ile kardeş yaptı.
Medine'nin havasına alışamayan bazı sahabeler gibi Hz. Ebu Bekir ile Bilal'in de hastalandıkları, Mekke'ye duydukları derin hasretle şiirler söyledikleri hadis kitaplarında zikredilir.
RESUL-İ EKREM’İN EMRİYLE İLK EZANI OKUDU
Bilal-i Habeşi, Hicret'in birinci yılında Peygamber Efendimizin (sav) öğrettiği ezanı, onun emriyle ilk defa okumakla meşhur oldu ve hayatı boyunca hazarda ve seferde Peygamberimizin (sav) müezzinliğini yaptı.
Sabah ezanını çok erken okuyan Bilal'in bu ezana, "namaz uykudan hayırlıdır" anlamına gelen "es-salâtü hayrun mine'n-nevm" ibaresini eklemesi Hz. Muhammed'i (sav) memnun etti ve bunu her sabah ezanında tekrarlamasına izin verdi.
MEKKE’NİN FETHİNDE FETİH EZANINI O OKUDU
Bilal başta Bedir olmak üzere Peygamber Efendimizin (sav) bütün gazvelerine katıldı.
Bedir'de esir alınan Ümeyye bin Halef'i görünce, "İşte küfrün başı! Eğer o kurtulursa ben ölürüm" diyerek onun öldürülmesini sağladı.
Mekke'nin fethedildiği gün Hz. Peygamber(sav) ile Kâbe'nin içine girdi ve Resûlullah'ın (sav) emri üzerine Kâbe'nin damına çıkarak fetih ezanını okudu. Resul-i Ekrem'in (sav) Kâbe'nin içinde soldaki iki direk arasında iki rekât namaz kıldığını rivayet eden de odur.