Arama

10 Maddede Lale Devri

Lale Devri, Osmanlı İmparatorluğu tarihi boyunca en çok ilgi uyandıran dönemlerden biri olmuştur. Bu dönemde imparatorluk sosyal ve kültürel alanda pek çok yeniliği, değişimi birlikte yaşamıştır. Bugün İstanbul'un simgelerinden biri olan Lale motifi, Lale devrinden günümüze uzanan uzun bir serüvenin sonucudur. Sizler için Lale Devri dönem özelliklerini 10 maddede sıraladık.

10 Maddede Lale Devri

♦️ Osmanlı'da "Çiçekçilik" bu dönemde gelişmiştir. Dönemin sadrazamı Damat İbrahim Paşa, süslemelerde ve davetlerde laleyi bir sembol haline getirmiştir.

♦️ Dönemin Lale devri olarak anılması İstanbul'un her bir köşesine ekilen/dikilen 839 lale türünün etkisiyledir. Bu devirde lale soğanları Hollanda'ya taşınır.

10 Maddede Lale Devri

♦️ Lale Devri tabiri ilk defa Yahya Kemal Beyatlı tarafından kullanılır ve sonrasında bu devir için bu söyleyiş kabul görür. Osmanlı İmparatorluğu kaynaklarında ve arşiv belgelerinde bu dönem için özel bir tabir kullanılmamıştır.

*Yahya Kemal Beyatlı (1884- 1958):

Türk şair, mütefekkir, yazar, siyasetçi ve diplomattır.

10 Maddede Lale Devri

♦️ Bu dönemin en gözde mekanı Sadabad Kasrı'dır. Dönemin eğlence ve gösterişli davetleri burada yapılır, şairlerin ve musikişinasların toplanma merkezi olmuştur.

*Sadabad Kasrı:

Lale Devri'nin simgesi olan yazlık olarak inşa edilen saraylardır. Sadabad Sarayları'nın ilki, devrin sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından III. Ahmed için yaptırılmıştır.

10 Maddede Lale Devri

♦️ Bu dönemde mimari bakımdan Barok ve Rokoko mimarisi ön plana çıkar. Nuruosmaniye Cami süslemeleri ve III. Ahmet Çeşmesi'nde Batı mimarisi görülür.

*Nuruosmaniye Cami:

Nuruosmaniye Camii, İstanbul'da inşa edilmiş ilk barok özellikli camidir. Çemberlitaş semtinde, Kapalıçarşı girişinde yer alır. 1748-1755 yıllarında inşa edilmiştir.

*III. Ahmet Çeşmesi:

III. Ahmet Çeşmesi, İstanbul'da Topkapı Sarayı'nın giriş kapısı ile Ayasofya arasında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın önerisiyle III. Ahmed tarafından Perayton isimli bir Bizans çeşmesinin yerine inşa ettirilen çeşmedir. Türk rokoko tarzının en güzel örneklerinden olan çeşmenin yapım tarihi 1728'dir. Mimar Ahmet Ağa tarafından yapılmıştır.

10 Maddede Lale Devri

♦️ Osmanlı tarihinde Lale Devri, sivil reformların ve bürokratik anlamda pek çok yenileşme hareketlerinin görüldüğü, ıslahın başladığı bir dönemdir.

♦️ Moskova, Paris ve Viyana'ya tayin edilen elçilikler hem diplomasi hem ticari hem de askeri anlamda birçok yeniliği yerinde takip edip gerekli bilgileri Osmanlı'ya iletmekle meşgul olmuşlardır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN