Arama

12 maddede İstanbul'un manevi fatihi Akşemseddin

Devrinin en iyi hekimi olan Akşemseddin'in mikrobu keşfeden ilk bilim adamı olduğunu biliyor muydunuz? Fatih Sultan Mehmet'in hocası ve İstanbul'un manevi fatihi Akşemseddin, Anadolu'nun İslamlaşmasında büyük rolü vardı. Fatih Sultan Mehmet'in "O benim hocamdır. Şehrin manevi fatihidir." dediği büyük alim, fetihten sonra Ayasofya'da kılınan cuma namazında ilk hutbeyi okudu. İStanbul'un fethi manevi mimarı Akşemseddin hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

  • 14
  • 16
FATİH'İN DERVİŞ OLMASINA KARŞI ÇIKTI
FATİH’İN DERVİŞ OLMASINA KARŞI ÇIKTI

📌 Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'un fethinden sonra taç ve tahtını terk edip derviş olup ondan tarikat ahkâmını öğrenmek istemesi üzerine Akşemseddin dirayet göstererek buna engel oldu.

📌 Padişahın tüm ısrarlarına rağmen Göynük'e dönen alim, Fatih'in bu şehre yaptırmak istediği cami ve tekkeyi de kabul etmeyerek sadece bir çeşme yapılmasına razı oldu. 1459'da burada vefat etti.

  • 15
  • 16
AKŞEMSEDDİN’İN ÇOCUKLARI
AKŞEMSEDDİN’İN ÇOCUKLARI

📌 Fetih sürecinde ordunun sıkıntılı dönemlerinde hem Fatih'in hem de ordunun kuvve-i maneviyesini destekleyici söylemleriyle, dualarıyla, tavırlarıyla, davranışlarıyla hep göz doldurdu.

📌 Akşemseddin'in yedi oğlu oldu. Bunlar sırasıyla Sâdullah, Fazlullah, Nûrullah, Emrullah, Nasrullah, Nûrülhüdâ ve Hamdullah Hamdi adlarını taşırdı. Bunlardan küçük oğlu Hamdullah Hamdi, hey'et, nücûm ve mûsikide iyi derecede bilgi sahibi olup aynı zamanda devrinin önde gelen şairleri arasında da yer aldı.

  • 16
  • 16
AKŞEMSEDDİN'İN ESERLERİ
AKŞEMSEDDİN’İN ESERLERİ

📌 Akşemseddin'in Risalet-ün Nuriyye, Risale-i Zikrullah, Risale-i Şerh-i Ahval-i Hacı Bayram-ı Veli, Def'ü Metain, Makamat-ı Evliya (Velilerin Makamları), Maddetü'l Hayat (Hayat Maddesi), Nasihatname- i Akşemseddin (Akşemseddin Nasihatnamesi), Kitabu't-Tıp (Tıp Kitabı) ve Hall-i Müşkilat (Güçlüklerin Halli) isimli eserleri bulunuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN