12 soruda Yıldırım Bayezid'in hayatı
Osmanlı tarihinde savaş meydanında tahta çıkan ve yine başka bir savaş sonucunda tahtından olan ilk ve tek padişah Yıldırım Bayezid'dir. Şehzadeliğinden itibaren "Yıldırım" unvanı ile anıldı, babası Sultan I. Murad'ın Kosova Savaşı'nda şehit edilmesi sonucu tahta geçti; Anadolu'ya ve Rumeli'ye seferler düzenledi, pek çok toprağın Osmanlı'ya geçmesini sağladı. Akınlarını batıya yönelten Timur'a Ankara Savaşı'nda esir düştü. Peki, Yıldırım Bayezid İstanbul'u kaç kez kuşattı? Onun Osmanlı tarihine etkisi ne oldu?
Giriş Tarihi: 21.10.2020
17:23
NİĞBOLU SAVAŞI’NDA HAÇLILARI NASIL MAĞLUP ETTİ?
Bizans İmparatoru Manuel, İstanbul'u kaybetme korkusuyla Papa ve çeşitli Avrupa hükümdarlarından sürekli yardım istiyordu. Osmanlı'nın önce Batı Anadolu kıyılarında, sonra da Balkanlarda yerleşmeye başlayıp Venedik'in deniz üzerinden yürüttüğü zengin ticareti tehdit etmesi bu devleti ciddi biçimde rahatsız ediyordu.
Bunun üzerine 1396'da Haçlı ordusu "Türkleri geldikleri yere geri göndermek üzere" hem karadan hem de denizden yola çıktı. İki ordu Niğbolu Kalesi önlerinde karşı karşıya geldiler. Haçlı ordusu, sayıca Osmanlı'nın üç katı olsa da sevk ve idaresinde büyük bir karmaşa vardı. Bayezid'in İstanbul kuşatmasında olmasını bekleyen Haçlılar bir anda savaş meydanında görünce şaşkınlığı uğradılar. Türk savaş taktiğiyle etrafları çevrilen şövalyeler Osmanlı kılıçlarına yem oldu ve geri kalanı ise esir edildi.
YILDIRIM İSTANBUL’U KAÇ DEFA KUŞATTI?
Tahta çıktığı günden itibaren devleti bir imparatorluk haline getirmeyi amaçlayan I. Bayezid, Bizans üzerindeki baskısını arttırdı. 1391'de Osmanlı kuvvetleri İstanbul surları önünde mevzilendi ancak surları yıkacak güç ve büyüklükte topların olmayışı Osmanlı donanmasının zayıf olması yüzünden şehrin deniz tarafından yardım almasını engelleyemiyordu. İstanbul bir süre muhasara altında tutuldu.
Osmanlı'nın 1396'da Şile Kalesi'ni fethetmeleriyle Bizans'ın Asya'daki varlığı sona erdi. 1938'de Boğaz'ın Asya tarafında Anadoluhisarı ve Göksu ile Marmara'nın Avrupa kıyılarına Büyükçekmece ve Küçükçekmece kalelerini yaptırarak Bizans'a ulaşan deniz yolunu da kontrolü altına almaya çalıştı. Osmanlı askerlerinin şehre girmeye hazırlandığı sırada, doğu tarafından Timur'un belirmesi, İstanbul'un fethini engelledi.
Yıldırım Bayezid'in Avrupa'yı korkutan İstanbul kuşatmaları
TİMUR NEDEN ANADOLU’YA YÖNELDİ?
Timur, Selçukluların ve İlhanlıların varisi sıfatıyla Anadolu'daki devlet ve beyliklerin kendisine tâbi olmasını istiyordu. Ayrıca Osmanlı'nın kendi topraklarına fazla yaklaşmasından dolayı da rahatsızdı. Ayrıca uzun zamandır ihtilaflı olduğu Memlukleri işgal etmek için Sultan Berkuk'un ölümü de ona bir fırsat yaratmıştı.
Bağdat'ı ele geçirip batıya doğru ilerlemeye devam etmesi, Osmanlılar tarafından fethedilen yerlerin beylerinin Timur'a sığınması iki tarafın arasını iyice açtı. Osmanlıları durdurmak isteyen Bizans, Venedik ve Ceneviz de Timur'u Osmanlılar aleyhinde kışkırtıyordu.
ANKARA SAVAŞI NASIL GERÇEKLEŞTİ?
Piyade ağırlıklı Osmanlı ordusunu yormak için Kayseri-Kırşehir yoluyla Ankara'ya geldi ve kaleyi kuşattı. Osmanlı ordusu da Timur'a takip ederek Çubuk Ovası'na indi. Timur ordusu daha önce geldiğinden dinlenmiş ve su kaynaklarına hâkim olmuş; Osmanlı ordusu ise yorgun düşmüş ve susuz kalmıştı.
Timur'un ordusu sayıca Osmanlı'dan fazlaydı ve orduda Anadolu askerinin o zamana kadar görmediği 30'dan fazla fil yer alıyordu. Savaş devam ederken Kara Tatarların ve Anadolu beyliklerine ait askerlerin karşı tarafa geçmesi Osmanlı ordusunun bozulmasına sebep oldu. Yıldırım, çekilme tekliflerini reddederek yanındaki 3 bin kişi ile savaşmaya devam etti ancak esir düştü.
YILDIRIM, DEMİR BİR KAFESE Mİ KONDU?
Bazı tarihçiler demir bir kafesin olmadığını, bunun bir tahtırevan olduğunu iddia eder Osmanlı döneminde yazılan tarih kitaplarında dahi yazarlar padişahın içine düştüğü gurur kırıcı durumu örtbas etmek için iki atın üzerindeki demir kafese benzer bir tahtırevana konduğunu söylemişlerdir.
Ancak Fuat Köprülü'nün araştırmalarının sonucunda tahtırevan diye bir şeyin olmadığı, Yıldırım Bayezid'in demir bir kafese konduğu kesinlik kazanmıştır.
İstanbul'un fethinin kapısını açan zafer: II. Kosova Savaşı