Arama

13 maddede Çanakkale Zaferi

Çanakkale Savaşı, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlılar ile İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen deniz ve kara savaşlarıdır. İtilaf Devletleri, hem Osmanlı'nın merkezi olan İstanbul'u ele geçirmek hem de müttefikleri olan Rusya'ya yardım götürebilmek amacıyla Çanakkale Boğazı'nı geçmeyi hedeflemişler, ancak Türk ordusu tarafından büyük bir hezimete uğramışlardır. Çanakkale Zaferi'nin 108. yıl dönümü vesilesiyle tarihi destan hakkında önemli bilgileri derledik.

  • 4
  • 13
RUSYA’YA BAŞKA YOLDAN YARDIM GÖTÜRÜLEMEZDİ
RUSYA’YA BAŞKA YOLDAN YARDIM GÖTÜRÜLEMEZDİ

📌 İtilaf Devletleri ile birlikte hareket eden Rusya'ya Çanakkale dışında yardım götürülebilecek tek yer Kuzey Buz Denizi'ydi ancak hem İsveç ve Norveç'in o tarihte tarafını belli etmemeleri, hem Alman denizaltıları ve donanlarının o bölgede çok etkin oluşu hem de kış şartlarından dolayı denizin donmasını bu durumu imkânsız kılıyordu.

➡ Dolayısıyla İtilaf Devletlerinin tüm zorluklara rağmen o bölgeden Rusya'ya yardım götürmesi, Osmanlı'nın savaş dışı kalması ve Balkanlarda hâkimiyetin kurulması gibi unsurları hayata geçirmeyecekti. Bu nedenle İtilaf Devletleri Çanakkale Boğazı'nda cephe açmayı tercih ettiler.

  • 5
  • 13
İTİLAF DEVLETLERİ ÇANAKKALE’DE NEYİ HEDEFLEMİŞLERDİ?
İTİLAF DEVLETLERİ ÇANAKKALE’DE NEYİ HEDEFLEMİŞLERDİ?

📌 İtilaf Devletleri Çanakkale'de yürütecekleri harekâtı iki aşamalı olarak planlamışlardı. İlk aşamada donanma ile boğazı geçecekler, ikinci aşamada ise kara gücüyle boğazın iki yanını kontrol altına alacaklardı.

➡ Planı bu yönde hazırlayan İtilaf kuvvetleri, kendi kara kuvvetlerinin Balkan Savaşlarında yenilgiye uğrayan Osmanlı Kara Ordusu'nu kolaylık yenebileceğini düşünüyordu. Üstelik Osmanlı'nın o tarihlerde Almanlardan henüz yeteri kadar teknik yardım da almayışı da İtilaf Devletleri'ni cesaretlendirmişti.

  • 6
  • 13
OSMANLI İTİLAF DEVLETLERİNE NASIL KARŞI KOYABİLDİ?
OSMANLI İTİLAF DEVLETLERİNE NASIL KARŞI KOYABİLDİ?

📌 Balkan Savaşlarındaki deneyimden hareketle ve gelen savaşın yaklaşmakta olduğu bilinciyle Osmanlı ordusunda geniş tedbirler alınmış ve ordu yeniden yapılandırılmıştı. Öte yandan Çanakkale bir ölüm-kalım savaşıydı.

Çanakkale'nin düşmesi, anavatan ve İstanbul'un da düşmesi anlamına geliyordu. Bu nedenle Çanakkale'deki direniş, Osmanlı'nın son önemli bir zaferiydi.

  • 7
  • 13
METREKAREYE 6 BİN MERMİ DÜŞEN BİR SAVAŞ…
METREKAREYE 6 BİN MERMİ DÜŞEN BİR SAVAŞ…

📌 Çanakkale Savaşı sırasında, Türk, İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerine ait 6 bin merminin 1 metrekarelik alana düştüğü görülmüştü.

➡ Milyonlarca merminin kullanıldığı bu savaşta kimi mermiler, birbirine çarpıp kaynayarak yere düşmüştü. Milyonda bir ihtimal olarak görülen bu olay, Çanakkale Savaşı sırasında defalarca tekerrür etmişti.

  • 8
  • 13
ÇANAKKALE ON BEŞLİLERİN ŞEHADETE YÜRÜDÜĞÜ YERDİ
ÇANAKKALE ON BEŞLİLERİN ŞEHADETE YÜRÜDÜĞÜ YERDİ

📌 Çanakkale Cephesi'nde meydana gelen boşlukları doldurmak için, diğer cephelerden asker getirilemediğinden, en yakın çevreden başlayarak, 15 yaşın üstündeki eli silah tutan bütün gençlerin Çanakkale'ye sevk edilmeleri gerekmişti. Onlar kurtuluş mücadelesinin çocuk kahramanları olmuşlardı.

➡ Çanakkale'ye giden öğrenciler şehit oldukları için Erzurum Lisesi o dönemde 3 yıl boyunca mezun veremedi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN