Arama

13 maddede Çanakkale Zaferi

Çanakkale Savaşı, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlılar ile İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen deniz ve kara savaşlarıdır. İtilaf Devletleri, hem Osmanlı'nın merkezi olan İstanbul'u ele geçirmek hem de müttefikleri olan Rusya'ya yardım götürebilmek amacıyla Çanakkale Boğazı'nı geçmeyi hedeflemişler, ancak Türk ordusu tarafından büyük bir hezimete uğramışlardır. Çanakkale Zaferi'nin 108. yıl dönümü vesilesiyle tarihi destan hakkında önemli bilgileri derledik.

  • 6
  • 13
OSMANLI İTİLAF DEVLETLERİNE NASIL KARŞI KOYABİLDİ?
OSMANLI İTİLAF DEVLETLERİNE NASIL KARŞI KOYABİLDİ?

📌 Balkan Savaşlarındaki deneyimden hareketle ve gelen savaşın yaklaşmakta olduğu bilinciyle Osmanlı ordusunda geniş tedbirler alınmış ve ordu yeniden yapılandırılmıştı. Öte yandan Çanakkale bir ölüm-kalım savaşıydı.

Çanakkale'nin düşmesi, anavatan ve İstanbul'un da düşmesi anlamına geliyordu. Bu nedenle Çanakkale'deki direniş, Osmanlı'nın son önemli bir zaferiydi.

  • 7
  • 13
METREKAREYE 6 BİN MERMİ DÜŞEN BİR SAVAŞ…
METREKAREYE 6 BİN MERMİ DÜŞEN BİR SAVAŞ…

📌 Çanakkale Savaşı sırasında, Türk, İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerine ait 6 bin merminin 1 metrekarelik alana düştüğü görülmüştü.

➡ Milyonlarca merminin kullanıldığı bu savaşta kimi mermiler, birbirine çarpıp kaynayarak yere düşmüştü. Milyonda bir ihtimal olarak görülen bu olay, Çanakkale Savaşı sırasında defalarca tekerrür etmişti.

  • 8
  • 13
ÇANAKKALE ON BEŞLİLERİN ŞEHADETE YÜRÜDÜĞÜ YERDİ
ÇANAKKALE ON BEŞLİLERİN ŞEHADETE YÜRÜDÜĞÜ YERDİ

📌 Çanakkale Cephesi'nde meydana gelen boşlukları doldurmak için, diğer cephelerden asker getirilemediğinden, en yakın çevreden başlayarak, 15 yaşın üstündeki eli silah tutan bütün gençlerin Çanakkale'ye sevk edilmeleri gerekmişti. Onlar kurtuluş mücadelesinin çocuk kahramanları olmuşlardı.

➡ Çanakkale'ye giden öğrenciler şehit oldukları için Erzurum Lisesi o dönemde 3 yıl boyunca mezun veremedi.

  • 9
  • 13
TIP ÖĞRENCİLERİNİN YARISI ÇANAKKALE’DE ŞEHİT DÜŞTÜ
TIP ÖĞRENCİLERİNİN YARISI ÇANAKKALE’DE ŞEHİT DÜŞTÜ

📌 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla tıbbiyeliler de silahaltına alındı. 1915'ten itibaren tıp öğrencileri, başta Çanakkale olmak üzere tüm cephelerdeki değişik hastanelere dağıldı.

➡ Birinci Dünya Savaşı boyunca 765 tıp öğrencisinden 346'sı, 1915'te Tıbbiye'ye kaydolan 1. sınıf öğrencilerinin tamamı Çanakkale'de şehit düştü. 1921'de ise Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, öğrencileri şehit olduğu için mezun veremedi.

*Çanakkale'de tamamı şehit düşen tıp öğrencileri, 1915

  • 10
  • 13
NUSRET MAYIN GEMİSİ
NUSRET MAYIN GEMİSİ

📌 Nusret, Malatya Arapgirli Cevat Paşa'nın emriyle Osmanlı Donanması ve Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmete giren mayın dökücü gemidir. Asıl ismi Nusrat olan ama zamanla Nusret olarak kullanılan gemi, 1913 yılında Osmanlı Donanması'na katıldı.

➡ 1915 ilkbaharında uzun süredir Boğaz'ın girişindeki tabyaları bombalayan, keşif uçuşlarıyla ve mayın temizleme gemilerinin faaliyetiyle saldırıya geçeceği kesinleşen Müttefik Donanması artık saldırı için gün saydığı günlerde Nusret Mayın Gemisi'nin döktüğü mayınlar sayesinde düşman gemilerinin boğazdan geçişi engellenmiş; Nusret, dünyanın en ünlü mayın gemisi olarak tarihe geçmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN