Arama

134 yıl önce insanlığı kurtaran adım: Kuduz aşısı

Şarbon ve kuduz aşısını buluşuyla üne kavuşan Fransız mikrobiyolog ve kimyager Louis Pasteur, insanlığın hayatını değiştirdi. Pasteur'ün bulduğu kuduz aşısı ilk kez insana uygulandı. Özellikle antraks (şarbon) adı verilen, sığır ve koyunlarda ortaya çıkan bulaşıcı hastalık, onun geliştirdiği aşı tekniğiyle çözüme kavuştu. Doğum yıl dönümünde, Pasteur'ün insanlığa kazandırdıklarını derledik.

Özellikle antraks (şarbon) adı verilen, sığır ve koyunlarda ortaya çıkan bulaşıcı hastalık, onun geliştirdiği aşı tekniğiyle çözüme kavuşur.

Pasteur'ün kuduz aşısını 1885 yılında uygulamaya koymasıyla, Sultan II. Abdülhamid Hân, hemen İstanbul'da bir Kuduz Hastanesi (Dârü'l-Kelb Tedavihanesi) açılması için harekete geçer ve hastane 2 yıl içerisinde inşa edilir.

  • 5
  • 14
PASTEUR ENSTİTÜSÜ'NDE STAJ
PASTEUR ENSTİTÜSÜ’NDE STAJ

Aynı zamanda ilk mikrobiyologlarımızdan olan Miralay Dr. Hüseyin Remzi Bey (1839-1896) 1886 yılında, kuduz aşısının bulunuşundan hemen bir yıl sonra Zoiros Paşa ve Veteriner Hüseyin Hulki beylerle birlikte Paris'e gönderilerek Pasteur Enstitüsü'nde staj görürler.

  • 6
  • 14
AŞI HAKKINDA ÜLKEMİZDE İLK BİLİMSEL BİLGİLER
AŞI HAKKINDA ÜLKEMİZDE İLK BİLİMSEL BİLGİLER

Oradan döndükten sonra da Kuduz Hastanesi'nde görev yaparlar. Pasteur'ün yanında yaptığı çalışmalar hemen meyvesini verir ve Hüseyin Remzi Bey, 1888-89'da Kuduz Aşısı adlı bir kitap yazarak hem Paris'te gördüklerini anlatır, hem de aşı hakkında ülkemizde ilk bilimsel bilgileri verir.

  • 7
  • 14
MECİDÎ NİŞANI VE MADALYA
MECİDÎ NİŞANI VE MADALYA

Hüseyin Remzi Beyin yazdıklarına göre, Pasteur'le ilk görüşmelerinde Sultan Abdülhamid Hânın Pasteur Enstitüsü adına gönderdiği 10 bin altın Frank para armağanı ve Pasteur'ün şahsına da Mecidî Nişanı ve madalya, ünlü bilim adamına takdim edilir. Pasteur de Osmanlı misafirlerini gayet iyi karşılar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN