15 tarihi fotoğrafla Soğuk Savaş’ın akıllara kazınan sembolü "Berlin Duvarı"
Berlin Duvarı, orijinal adıyla Berliner Mauer, 1961 yılında Doğu'daki vatandaşların Batı'ya kaçmalarını önlemek için Doğu Almanya meclisi tarafınan inşa edilmiş 154 kilometre uzunluğunda bir duvardı. Peki, Berlin Duvarı'nın asıl amacı neydi? İnsanların kaçmasını önlemek için ne gibi önlemler alındı? Utanç duvarının 15 fotoğrafla hikayesini derledik.
Giriş Tarihi: 01.10.2019
15:21
Güncelleme Tarihi: 01.10.2019
17:21
1961'de Alman Demokratik Cumhuriyeti'nde yaşayanların Batı Berlin'e kaçmasını engellemek için bir gecede inşa edilen duvarın yıkılışı, Soğuk Savaş için de bir dönüm noktası olmuştu.
1949-1961 yılları arasında özellikle eğitimli ve kalifiye gençlerin de bulunduğu yaklaşık 3 milyon kişi, ekonomisi daha da kötüye giden Doğu Almanya'dan Batı'ya kaçtı.
Berlin Duvarı, Doğu Batı ihtilafı ve Almanya'nın bölünmesinin en belirgin sembollerindendi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı toplam 167,8 kilometre uzunluğundaki duvarı aşmaya çalışırken birçok Alman hayatını kaybetti.
3,6 METRE YÜKSEKLİKTE UTANÇ DUVARI
Doğu Almanya yönetimi bu kaçışları engellemek için 12 Ağustos 1961 Cumartesi gecesi Berlin'de gizlilik içinde sınırı kapatma kararı aldı.
13 Ağustos sabahı Doğu Almanya askerleri Sovyet yönetiminin yer aldığı bölgeyi dikenli tellerle kapattı. Bu teller de kaçışları engelleyemeyince 17 Ağustos gecesi, daha sonra "Utanç duvarı" olarak anılacak 3,6 metre yükseklikteki Berlin Duvarı tuğlalarla örülmeye başlandı.
DUVAR YAPIMI SIRASINDA İNSANLAR PENCERELERDEN ATLADI
Bu gösterilerin yanı sıra çok sayıda kişi Prag, Varşova ve Budapeşte'deki Alman büyükelçiliklerine başvuruda bulunarak Batı Almanya'ya gitmeye çalışıyordu.
Bu gelişmeler Doğu Almanya hükümetini seyahat düzenlemesi yapmaya zorladı. Doğu Almanya'yı yöneten Sosyalist Birlik Partisi (SED) sözcüsü Günter Schabowski, 9 Kasım akşamı düzenlediği basın toplantısında hükumetin yürürlüğe koyacağı seyahat düzenlemesini okudu.
AYAK İZLERİNİN BELLİ OLMASI İÇİN ÇAKIL TAŞI KULLANILDI
İnsanların kaçmasını önlemek için gözetleme kuleleri, bekçi köpekleri, ışıklandırma, araba çukurları ve makineli tüfekler vardı.
Girmek kesinlikle yasaktı. "Ölüm şeridi" olarak anılan bu ürpertici bölge kaçakların ayak izlerinin belli olması için özel çakıl taşlarıyla kaplanmıştı.