Arama

17 maddede Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişi ve ilerleyişi

Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişine dair tarih boyunca pek çok teori üretilmiş; tarihçiler arasında Osmanlı'nın Balkan topraklarına ayak bastığı tarih daima tartışma konusu olmuştur. Peki, Osmanlı Rumeli topraklarına nasıl geçti? Osmanlı Beyliğinin Rumeli'ye geçişini sağlayan olaylar nelerdir? Balkan topraklarının fethinde dönüm noktası olan olay nedir? Osmanlılar Rumeli'ye geçtiklerinde Balkanların durumu nasıldı? 17 maddede Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişi ve ilerleyişine dair az bilinen gerçekleri derledik.

  • 3
  • 17
RUMELİ’YE GEÇİŞ SALLA MI OLDU?
RUMELİ’YE GEÇİŞ SALLA MI OLDU?

Osmanlı'nın geceleyin salla Rumeli'ye geçip buraları fethettiği fikri tamamen gerçek dışıdır.

💠

Halil İnalcık, Karesi gazilerinin Rumeli'ye sallarla geçip, yağma faaliyetlerinde bulunmaları ile ilgili bilgilerin Osmanlı dönemindeki yankısından dolayı böyle bir rivayetin ortaya çıkmış olabileceğini belirtir.

Gerek Süleyman Paşa'dan önce, gerekse onunla birlikte Rumeli'ye binlerce kişi ile geçilmiştir. Binlerce askerin salla geçmesi mümkün olmadığı gibi, Gelibolu'nun kısa sürede fethinin de salla geçen 30-40 kişinin başaramayacağı bir iş olduğu açıktır.

🔍 İstanbul'un fethi Osmanlı'nın gelişmesini nasıl etkiledi?

  • 4
  • 17
BİZANS İMPARATORU ORHAN BEY’DEN YARDIM İSTEDİ
BİZANS İMPARATORU ORHAN BEY’DEN YARDIM İSTEDİ

Osmanlıların sistemli olarak Rumeli'ye geçişleri Bizans İmparatoru Kantakuzenos'un, Orhan Bey'den yardım istemesiyle başladı.

💠

1344'ten itibaren Osmanlılar, Bizans'ın iç mücadelelerine müdahale etmek veya Bizans üzerinde baskı kuran Sırp ve Bulgarlara karşı mücadele etmek için Rumeli'ye geçmeye başladılar.

  • 5
  • 17
UMUR BEY’İN BALKANLARDAKİ FAALİYETLERİNİ NE ENGELLEDİ?
UMUR BEY’İN BALKANLARDAKİ FAALİYETLERİNİ NE ENGELLEDİ?

Osmanlılardan önce Rumeli'de Aydınoğlu Umur Bey faaliyetteydi. Umur Bey, Bizans'a yardım etmek için uzun müddet Balkanlarda bulunmuştu.

💠

Ancak Haçlı donanmasının İzmir'i alması onun Balkanlardaki faaliyetlerini engelledi. Umur Bey'in Kantakuzenos'a kendi yerine Orhan Gazi'yi önerdiği rivayet edilir.

  • 6
  • 17
TÜRK FETİHLERİ BİZANS’TA BÜYÜK PANİĞE SEBEP OLDU
TÜRK FETİHLERİ BİZANS’TA BÜYÜK PANİĞE SEBEP OLDU

Süleyman Paşa, 1352'de Sırpları bozguna uğratınca, Rumeli'de yerleşme imkânı buldu. Osmanlılar bir taraftan Gelibolu, diğer taraftan Tekirdağ doğrultusunda fethe başladılar.

💠

Türk fetihleri Bizans'ta büyük bir paniğe sebep oldu. Bu sırada Süleyman Paşa, Biga'ya yakın Kemer mevkiinden 3 bin kişilik bir kuvvetle hareket ederek Bolayır'ı fethetti.

  • 7
  • 17
GELİBOLU VE CİVARI NEDEN DÖNÜM NOKTASIYDI?
GELİBOLU VE CİVARI NEDEN DÖNÜM NOKTASIYDI?

1354 yılında meydana gelen bir deprem neticesinde Gelibolu ve civarındaki diğer kalelerin yıkılması üzerine, Osmanlı kuvvetleri hemen harekete geçti.

💠

Gelibolu ve diğer kaleler ele geçirildi ve tamir edildi. Osmanlılar, bu hadiseyi Allah'ın kendilerine bir lütfu olarak yorumladılar.

Karesi bölgesinden Türkler getirilerek fethedilen yerlere iskân edildi. Gelibolu ve civarının ele geçirilerek, Rumeli'de sağlam bir köprübaşı kurulması Osmanlı tarihinin dönüm noktasıdır.

🔍 İstanbul'un fethi Hristiyan dünyasında nasıl karşılandı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN