Arama

18 yıl süren Türkçe ezanın hikayesi

Osmanlı'nın son dönemlerinde ortaya çıkan Türkçülük düşüncesinin bir tezahürü olan ezanın Türkçe okunması fikrini, ilk kez Ziya Gökalp öne sürmüştü. Bu fikir, zaman içinde sadece ezanın değil tüm ibadet dilinin Türkçeleştirilmesine dönüştü. Tam 18 yıl ezan, Türkçe olarak okundu. Gelin, 18 yıl okunan Türkçe ezanın hikayesine göz atalım.

  • 6
  • 9
Ezanın yeniden özgün dili olan Arapçaya dönüşmesi
Ezanın yeniden özgün dili olan Arapçaya dönüşmesi

🔵 Tarihler 1950 yılını gösterdiğinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez ''gizli oy açık sayım'' yöntemi uygulanmış ve Demokrat Parti iktidara gelmişti. Menderes, kendisinden önceki dönemlerde yapılan aşırılıkları ve baskıları kaldırmak niyetindeydi.

🔵 Halkın Türkçe ezanı on sekiz yıl içinde kabul etmediği açıktı. 1946 yılında mecliste yeniden tartışılmaya başlanan Türkçe ezan meselesi, 1950 yılında Adnan Menderes'in Başbakan seçilmesiyle ana gündem haline geldi.

🔵 Seçimlerin ardından meclisin ilk gündem maddesi Türkçe ezan idi.

🔷 Adnan Menderes 🔷

  • 7
  • 9
Arapça ezan Meclise sunuldu
Arapça ezan Meclise sunuldu

🔵 31 Mayıs 1950'de Tokat Milletvekili Ahmet Gürkan, 2 Haziran 1950'de Kayseri Milletvekili İsmail Berkok ve 13 arkadaşı, 14 Haziran 1950'de Demokrat Parti adına TBMM'ye bu konuda kanun teklifleri sundular.

🔵 TBMM'ye sunulan tasarı DP ve CHP'nin oy birliğiyle kabul edilmişti. 16 Haziran günü tüm Türkiye'de ezan, yeniden özgün dili olan Arapça olarak okunmaya başladı.

🔷 Menderes'in idam sehpasında dahi söylemediği 'devlet sırrı' 🔷

  • 8
  • 9
Peki, ezan Türkçeleştirilebilir mi? Türkçeleştirilirse ne olur?
Peki, ezan Türkçeleştirilebilir mi? Türkçeleştirilirse ne olur?

🔵 Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu soruya verdiği güncel cevap şu şekildedir:

''Sözleri bizzat Hz. Peygamberin (sav) sünneti ile sabit olan ezan, dünyanın neresinde olursa olsun, Müslüman varlığının ve kimliğinin bir göstergesidir. Ezanın, Hz. Peygambere (sav) vahye dilip uygulandığı özgün şekliyle okunması gerektiği konusunda 15 asırlık bir gelenek ve ittifak söz konusudur. Ezanın asıl amacı, vaktin girdiğini bildirip namaza davet olduğundan değişik dilleri konuşan Müslümanların hepsine bu davetin ulaştırılması, ancak yine hepsinin ortak bilincine hitap etmekle olur ki, bu da ezanın bilinen asli lafızlarıyla yani Arapça olarak okunmasıyla gerçekleşir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 185). Dolayısıyla ezanın aslî şekli dışında bir dille okunması caiz değildir.''

🔷 İslam'ın ilk müezzinleri 🔷

  • 9
  • 9
Türkçe ezan ile ne amaçlandı?
Türkçe ezan ile ne amaçlandı?

🔺 Ezan sesinin neredeyse bin yıldır aynı dilde okunduğu Anadolu topraklarında gerçekleşen ana dilde ibadet denemeleri dinin ruhuna ve özüne aykırı idi.

🔺 Zira Müslümanlar ortak bir seste buluşarak aynı duyguyu hep birlikte hisseder. Ümmetin ortak sesi, Allah'ın seçtiği dil olan Arapça'dır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN