Arama

20 maddede seyyah-ı alem Evliya Çelebi kimdir?

Kendini 'dünya gezgini, insanoğlunun dostu' olarak adlandıran Evliya Çelebi'nin, üzerinde 'dünya gezgini Evliya' yazan bir yüzük taktığı biliyor muydunuz? Seyyah-ı alem Evliya Çelebi, 51 yıl boyunca, 7 iklim ve 18 padişahlık yer gezdi. Gördüğü bir rüyayla yollara düşen Çelebi, gezdiği yerlere ait kültürel değerleri anlattığı 10 ciltlik Seyahatname'yi kaleme aldı. Bu eserle yalnızca yaşadığı döneme değil, birçok farklı milletin kültürel birikimine ışık tuttu. Sizler için 20 soruda Evliya Çelebi hayatı hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.

  • 13
  • 22
İlk seyahati nereye oldu?
İlk seyahati nereye oldu?

İstanbul'u semt semt gezen ve çeşitli meclislerle kahvehane uğrayarak buralar hakkında bilgiler toplayan Evliya Çelebi İstanbul dışına ilk seyahati 1640 yılında Bursa'ya yaptı. Fakat babasından habersiz çıktığı bu yolculuk sonucunda ondan azar işitti.

  • 14
  • 22
Seyahatnameyi yazmaya nasıl karar verdi?
Seyahatnameyi yazmaya nasıl karar verdi?

Gezmeye hevesli bu genci sevdasından vazgeçirmenin mümkün olmadığını gören babası Evliya Çelebi'nin seyahatlerine rıza gösterdi. Fakat babası bütün dünyayı gezip dolaşmasını ve görüp öğrendiklerini yazıp bir seyahatname meydana getirmesini vasiyet etti.

  • 15
  • 22
Evliya Çelebi ne zaman vefat etti?
Evliya Çelebi ne zaman vefat etti?

Seyyahın vefat yeri ve tarihi hakkında da kesin bilgi bulunmaz. Seyahatname'nin X. cildinin sonlarındaki bilgilerden hareketle önce bunun 1682 civarında olabileceği düşünülür. Evliya Çelebi'nin Mısır'dan İstanbul'a döndükten sonra öldüğüne, mezarının Meyyitzâde kabri civarındaki aile kabristanında bulunduğuna dair iddialar da vardır.

  • 16
  • 22
Seyahatname'nin konuları nelerdir?
Seyahatname’nin konuları nelerdir?

Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde bulunan ve özgün metni 4.000 sayfa tutan 10 ciltlik seyahatnamesinin birinci cildinde 1630-40 yılları arası İstanbul'un tarihi, kuşatmaları ve fethi, İstanbul'daki kutsal makamlar, câmiler, Sultan Süleyman Kanunnâmesi, Anadolu ve Rumeli'nin mülkî taksimâtı, çeşitli kimselerin yaptırdığı câmi, medrese, mescit, türbe, tekke, imaret, hastane, konak, kervansaray, sebilhane, hamamları anlattı.

İkinci ciltte Mudanya ve Bursa, Osmanlı Devletinin kuruluşu, İstanbul'un fethinden önceki Osmanlı sultanları, Bursa'nın âlimleri, vezirleri ve şâirleri, Sinop, Trabzon ve havâlisi, Gürcistan dolayları; Kırım, Karadeniz, Bolu, Amasya, Niksar, Erzurum, Nahçivan, Tebriz, Baku, Erzurum, Bayburt, Erzincan, Merzifon, Ankara seyahatlerini anlattı.

  • 17
  • 22

Üçüncü ciltte hem Mısır'a gittiğini hem de Heyhat Sahrasına gittiğini ve orada gördüklerini yazdı. Dördüncü ciltte Irak ve Doğu Anadolu seyahatini anlatır.

Beşinci ciltte Tokat'tan sonra Rumeli, Sarıkamış'tan Avrupa'ya kadar çeşitli ülke ve eyâletleri anlatır.

Altıncı ciltte Macaristan ve Almanya; Temeşvar, Koloşvar, Kaşav, Sibiv, Mohaç, Peç, Budin, Uyvar, Estergon, Belgrad, Dubrovnik, Mostar, Zigetvar, Kanije gezilerini anlatır.

Yedinci ciltte Avusturya, Kırım, Dağıstan, Çerkezistan, Kıpçak diyârı; Belgrad, Viyana, Wallaçya, Budapeşte, Oçakov, Kırım, Dağıstan, Astrahan, Saratov, Kazan, Kalmukya'da gezdiği yerleri yazdı. Bölgelere ait, özellikle gidilmesi, görülmesi zor olan bölgelerin tarihine ait değerli bilgiler verdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN