30 Ağustos Zafer Bayramı'nın dönüm noktaları
30 Ağustos, tarihte kazanılmış en kıymetli zaferlerimizden biridir. Türk ordusu 102 yıl önce bugün, dünyanın en büyük kahramanlık destanlarından birini yazdı. 26 Ağustos Malazgirt Zaferi'yle Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı, 30 Ağustos Zaferi'yle de bir Türk yurdu olduğu tescillendi. Peygamber Efendimize (SAV) komşu olan yiğitlerimize, vatanı için gözünü kırpmadan şehadete koşan kahramanlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz.
Giriş Tarihi: 30.08.2020
08:33
Güncelleme Tarihi: 30.08.2024
09:57
Düşman birliklerini Anadolu'dan atmak için planlanmış gizli bir harekattı
➡ Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci kuvvetlere kesin ve son hamleyi gerçekleştirmek ve düşman birliklerini Anadolu'dan atmak için planlanmış gizli bir harekattı .
➡ Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 20 Temmuz 1922'deki oturumunda taarruz kararı Haziran ayında alındı ve hazırlıkları gizli olarak yürütüldü. Büyük Taarruz, Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyon'da başladı.
➡ Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin, Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlandı.
"GELECEĞE CÜRET ET" İSİMLİ KLİBİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Anadolu maddi yokluklarla mücadele etti
➡ Büyük Taarruz, hiç olmayan maddi güçle yola çıkıp buna manevi gücü de ekleyerek kazanılmış çok önemli bir zaferdir.
➡ Türk bağımsızlık savaşının son hamlesi olan Büyük Taarruz'un gerçekleştiği günlerde Anadolu sadece maddi yokluklarla değil, aynı zamanda insan yokluğuyla da mücadele etti.
Türk tarihindeki en önemli başarılar Ağustos ayında alındı. 26 Ağustos Malazgirt Zaferi'yle Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı, 30 Ağustos Zaferi'yle de Anadolu'nun bir Türk yurdu olduğu tescillendi.
Büyük Taarruz'un başladığı gün
➡ Türk milleti, tarih boyunca gösterdiği ''millet olma bilinci'' içerisinde işgallere karşı Kuvayı Millîye hareketini başlattı. İki seçenek vardı; ya işgal güçlerine teslim olunacak ya da yıkılan yakılan bir ülke, yılmaz evlatlarının azmiyle yeniden ayağa kalkacak ve küllerinden doğacaktı.
➡ 1920 'de TBMM'nin açılması üzerine işgal güçleri tüm baskıcı politikalarını üzerimizde yoğunlaştırdı, özellikle Batı Cephesi'nde hareketlilik başladı.
➡ 1921 'de Polatlı'ya kadar gelen Yunan ordusunu püskürtmek, daha birkaç yıl önce tarih literatürüne ''Çanakkale geçilmez'' sözünü altın harflerle yazdıran vatan evlatlarına düştü.
➡Sakarya'da 22 gün 22 gece süren kanlı çarpışmaların ardından durdurulan düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra 26 Ağustos 1922 'de Büyük Taarruz başlatıldı.
İSTANBUL'UN İŞGAL YILLARINDA İNGİLİZ SUBAYIN ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFLAR
Zafere giden yolda yaşanan gelişmeler
➡26 Ağustos sabahı Afyonkarahisar sınırlarında kalan Kocatepe'de topçu ateşleriyle şafak vakti başlayan harekâtın devamında Türk askeri, sabahın ilk ışıklarıyla hücuma geçip Tınaztepe'yi ele geçirdi ve Belentepe ile Kalecik Sivrisi'nden düşmanı uzaklaştırdı.
➡Taarruzun ilk gününde 1. Ordu birlikleri, Büyük Kaleciktepe ile Çiğiltepe arasında 15 kilometrelik alanda, düşmanın birinci hat mevzilerini ele geçirdi. 5. Süvari Kolordusu, düşman gerilerindeki ulaştırma kollarına başarılı taarruzlarda bulundu, 2. Ordu ise cephede tespit görevini aksatmadan sürdürdü.