Arama

300 yıllık hanedanlığın sonu

Tarihte güç zehirlenmesi yaşayan devletlerden biridir, Rus Çarlığı. Tam 300 yıl, geniş coğrafyalarda hakimiyet kurmuş ve pek çok savaştan galip ayrılmışlardır. Bu güçlü devletin son çarı, II. Nikolay'ın 23 sene süren saltanatı Yekaterinburg'ta acı bir şekilde sona ermiştir. İşte, Romanovların ve çarlığın sonunu hazırlayan olaylar...

23 YILLIK BİR HAKİMİYET

Babası öldüğünde 26 yaşında olan II. Nikolay, pek de siyasete hakim değildir. Ülkesini nasıl yöneteceğini bilmiyordur ve bu konuda kendisine de güvenmiyordur.

◾ Babasının öldüğü gün, Alman prensesi olan Aleksandra Fyodorovna ile evlenmiştir. Bu neden ile Nikolay, onları kötü bir talihin beklendiğini düşünür. Öyle de olur. İzlediği başarısız siyaset, 23 yıllık hükümdarlığını ve 300 sene süren Romanov Hanedanlığı'nın sonunu getirecektir.

◾ Rus halkı için çar, ülkenin hem siyasi hem de dini yöneticisi kabul edilir. Seçilmiş olan bu kişinin resmi olarak Rus Çarı olabilmesi için taç giyme töreninin başarıyla tamamlaması gerekir.

Taç giyme töreni nedir?

Bir veliahta taç giydirilmesiyle o kişinin yönetiminin başladığını gösteren törene verilen isimdir.

Türklerin tarihi başkenti Ötüken

Görselde Hodinka İzdihamı resmedilmiş*

HODINKA İZDİHAMI

◾ II. Nikolay ve eşi Aleksandra Fyodorovna, 26 Mayıs 1896'da Rusya İmparatoru ve İmparatoriçesi olarak taç giyer. Bu sırada taç giyme töreninin bir parçası olarak, Hodinka Sahası'nda dört gün sürecek ziyafet düzenlenir. Alana tiyatrolar, hediye dağıtımı için 150 büfe ve kutlamalar için 20 çeşitli kulübe inşa edilir.

◾ Fakat öyle bir olay yaşanır ki daha II. Nikolay devri başlamadan hükümdarlığı sorgulanır hale gelir. Zencefilli kurabiye, ekmek, sosis ve hatıra kupası dağıtalacağını duyan milyonlar alana akın eder.

◾ Festivali yöneten II. Nikolay'ın amcası bu kadar fazla katılımın olacağını beklemiyordur. Tezgahların önünde oluşan kalabalıktan korkan görevliler birden yiyecekleri insanların üzerlerine fırlatmaya başlar. Halk ise atılanları kapmak için birbirlerini iter ve izdiham yaşanır. Tarihte Hodinka İzdihamı olarak anılan bu olayda resmi sayıyla 1389 kişi yaşamını yitirir.

ÇARLIĞIN BEKASI

◾ Yaşanan bu talihsiz olay sonrası II. Nikolay, halkının yasını tutmak yerine Fransız Büyükelçisinin verdiği baloya katılır. Bunun nedeni de yanlış siyasi tavsiyeleriyle aklını çelmeyi başaran amcasının, ona hiçbir şey olmamış gibi davranması gerektiğini söylemesidir.

◾ Eşi Aleksandra da zaman zaman Çar'ın siyasi kararlarına karışmakta ve yanlış seçimler yapmasına sebep olmaktadır. Kısacası deneyim sahibi olmayan II. Nikolay'a herkes akıl verir, bu da onun yönetiminde sarsıntılara neden olur.

◾ Tahta geçen II. Nikolay'ın ilk görevi, monarşi ile yönetilen diğer imparatorluklar gibi devletin devamlılığını sağlamaktır. Yani hükümdarlığın devamı için varis şarttır.

Aleksandra Fyodorovna kimdir?

Romanov Hanedanlığı'na gelin olarak gelen Alman prenses, Rus Çarı II. Nikolay'ın eşidir. I. Dünya Savaşı döneminde devletin başına geçmiş ve başarısız bir siyaset izlemiştir. 17 Temmuz 1918 yılında ailesi ile birlikte suikast sonucu ölmüştür. Aynı zamanda Aleksandra, İngiltere Kraliçesi Victoria'nın torunudur.

Türkistan'ın gözbebeği 10 cami

ROMANOVLARIN SON VARİSİ ALEKSEY

Çar II. Nikolay ile Çariçe Aleksandra'nın tam dört kızı dünyaya gelir. İsimleri Olga, Maria, Tatiana ve Anastaya'dır. Çar ve Çariçe kızlarını çok sevseler de, tahtın varisi olması için bir erkek evlat istemektedirler. Bunun için uzun yıllar beklerler ve sonunda veliahtlarına kavuşurlar.

◾ Fakat çiftin sevinçleri uzun sürmez. Çünkü oğulları hemofili hastası olarak dünyaya gelir. Tüm aile çok üzgündür, bilhassa Çariçe oldukça etkilenir. Aleksey ismini verdikleri evlatları için farklı yollar aramaya başlarlar.

Çar ve Çariçe ne demek?

Rus İmparatorlarına ve Bulgar krallarına verilen unvana denir. Çaritsa olarak da kullanılan çariçe ise çarın eşlerine verilen unvandır.

Hemofili hastalığı nedir?

Kanın olması gerektiği gibi pıhtılaşmasını önleyen genetik bir kanama bozukluğudur.

II. NİKOLAY'A KARŞI İLK AYAKLANMA: KANLI PAZAR

◾ Çar bir yandan oğlu ile ilgilenirken diğer yandan da iç ve dış siyasette dengeyi sağlamaya çalışmaktadır. Çarın Güneydoğu Asya'daki yayılmacı politikası, Japonya ile aralarında gerginliğe neden olur. 1904-1905 yılları arasında gerçekleşen Rus- Japon Savaşı'nda galip çıkan ise Japonya olur.

◾ Özellikle Rus ordusunun Port Artur Muharebesi'ndeki yenilgisi tüm Avrupa'yı çok şaşırtır. Yaşanan bu savaşın asıl sonuçları ise ülke içinde kendini gösterir. 22 Ocak 1905 yılında, Peder Georgy Gapon adlı bir papaz işçileri örgütler ve maaşlarının ve durumlarının iyileştirilmesi için Kışlık Saray'a yürüyüş düzenler.

◾ Çarlık askerlerinin açtığı ateş sonucu binlerce işçi yaralanırken çoğu da ölür. Kanlı Pazar olarak anılan bu olay sonucunda ülkede grevler başlar. Böylece 1905 Devrimi'nin ateşi de fitillenmiş olur.

Port Artur Muharebesi

Port Arthur Ağzı Baskını olarak da bilinen bu olay, Port Artur'da yer alan Rus İmparatorluğu Pasifik Filosu savaş gemilerine, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin baskın düzenlemesi olayıdır.

Peder Georgy Gapon kimdir?

1905 Rus Devrimi öncesi Rusya'da bir papaz olan Peder Georgy Gapon, devrimden sonra polis ajanı olduğu anlaşılır. Ve Sosyalist Devrimci Parti üyeleri tarafından öldürülür.

Ruslar Türk dünyasını nasıl ayrıştırdı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN