357 yıllık Kavak İskele Camii’nin hikayesi
Sultan IV. Mehmed'in Hazinedarı Lala Beşir Ağa tarafından 1666 yılında yaptırılan Kavak İskelesi Camii, Üsküdar Haydarpaşa Limanı'ndadır. Tarihi süreçte çeşitli badireler atlatan yapı, II. Abdülhamid döneminde ihya edilir ancak ömrü uzun olmaz. İşte, kalıntılarına dahi rastlanamayan ecdad yadigarının yeniden yapılış hikayesi...
Giriş Tarihi: 26.11.2023
16:46
Güncelleme Tarihi: 27.11.2023
09:40
KAVAK İSKELESİ CAMİİ'NİN YENİDEN İHYA SÜRECİ
🔸 Yıkılan camiyi yeniden inşa etmek üzere "kayıp tarihi eserlerin ihyası için çalışan bir dernek" harekete geçer. Bu amaçla tüm arşivleri tarayan ekip, hiçbir kalıntısı bulunmayan Kavak İskele Camii'nin yerinin tespit etmek için oldukça kapsamlı bir çalışma gerçekleştirir.
🔸 Yapılan araştırmalar sonucu caminin Osmanlı Dönemi'ne ait fotoğrafları bulunur. Osmanlı'ya ajanlık faaliyeti için gelen Rus, Fransız ve İngiliz gemilerindeki askerlerin İstanbul Boğazı'na girerken çektikleri fotoğraflarda caminin göründüğü tespit edilir.
Türkistan'ın gözbebeği 10 cami
KAVAK İSKELESİ CAMİİ FOTOĞRAFLARI
🔸 Bulunan belgelerde, bölgede minaresi farklı ve soğan kubbeli mimariye sahip bir cami olduğu görülür. Eski haritalar da incelendiğinde buranın Kavak İskelesi Camii olduğu anlaşılır.
🔸 Konumu ve adı tescillenen yapının, rekonstrüksiyon yani yeniden aslına uygun inşa edilmesi planlanır. Bu noktada kaynak olarak caminin yıkılmadan önceki son fotoğrafları kullanılır.
KAVAK İSKELESİ CAMİİ'NİN YENİDEN İNŞASI
🔸 Cami, Sultan II. Abdülhamid döneminde gerçekleştirilen inşa sonrası ikinci kez 2021 yılında, aslına uygun olarak yeniden ihya edilir.
🔸 Yaklaşık 80 santimetre duvar kalınlığı bulunan cami, Horasan harcı ile yapılır. Tarihi dokusuna uygun olarak inşa edilmesi yönündeki hassasiyetler nedeniyle klasik çimento kullanılmaz. Onun yerine taşlar, kurşun malzemelerle birbirine tutturulur.
Dünyanın en güzel cami minareleri
🔸 Yeniden yapılan Kavak İskele Camii alanında lojman, kütüphane, aşevi, dinlenme salonu, kurs binası, gasilhane, şadırvan ve otopark bulunur.
🔸 250 ile 300 kişilik ibadet etme kapasitesi bulunan yapı, ecdat yadigarı eserlerin ihya edilmesi, yeşertilmesi noktasında oldukça önemli bir örnektir.