Arama

4 binden fazla kullanım alanıyla tarihe geçen keşif

Müslüman kimyagerlerin bin yüz yıl önceki sistematik çalışmaları sayesinde, bugün tüm bireyleri ve ülkeleri etkileyen bir işlem keşfedildi. Bu işlemle elde edilen ürünlerden bir tanesi, sudan sonra hayatın en büyük vazgeçilmezlerinden biri olacak, yüzyıllar sonra savaş sebebi haline gelerek, coğrafyaların kaderini ve sınırlarını belirleyecekti. Arapçada neft olarak bilinen bu siyah balçığın dört binden fazla kullanım alanı olabileceğini kim düşünürdü ki? Bugün ham petrolü işleyerek petrol, gazyağı, asfalt ve plastik ürütebilmemiz damıtma işleminin keşfedilmesi sayesinde…

  • 3
  • 11
DAMITMA YÖNTEMİNİ CÂBİR BİN HAYYÂN GELİŞTİRDİ
DAMITMA YÖNTEMİNİ CÂBİR BİN HAYYÂN GELİŞTİRDİ

Günümüzde damıtma laboratuvarlarında hala kullanılan damıtıcı imbiği 8'inci yüzyılda ilk kez geliştiren Câbir'di.

Damıtma sürecinde ihtiyaç duyulan sıvıları soğutmak suretiyle yoğunlaştıran imbiğin adı, kimya terminolojisinin çoğunda olduğu gibi, Arapça "damıtıcının başlığı" anlamına gelen el-imbik kelimesinden gelir. Bugünkü damıtıcılarda dahi bir boruyla bağlı iki adet imbik bulunur.

Câbir, imbikte gözlemlediği kaynayan şarap ve tuzdan yanıcı buhar çıkması fenomenini kimya kitabında şu şekilde anlatır: "Şarap, tuz ve faydasız sanılan ancak güzel özelliklere sahip olan benzer maddeler kaynadığında şişelerin ağzından ateş çıkar; bunlar bu bilimlerde büyük öneme sahiptir."

  • 4
  • 11
ASKERİ ATEŞ ÜRETİMİNİN ÖNEMLİ HAMMADDESİ
ASKERİ ATEŞ ÜRETİMİNİN ÖNEMLİ HAMMADDESİ

Câbir'in yaşadığı dönemden itibaren, alkolün yanıcılık özelliğinden yoğun olarak istifade edilmişti.

14'üncü yüzyıla ait askeri kitap ve el yazmalarında, damıtılmış eski üzüm şarabının askeri ateş üretiminin önemli hammaddelerinden biri haline geldiği bilgisi yer alır.

Aynı el yazmaları, damıtılmış sıvıların kolay alev alabileceği ve bu sebeple kuma gömülü kaplarda saklanmaları gerektiği yönünde uyarılar da içerir.

  • 5
  • 11
PARFÜMLERİN ÖZÜ OLAN ‘ESANS’IN KEŞFİ
PARFÜMLERİN ÖZÜ OLAN ‘ESANS’IN KEŞFİ

Parfüm damıtma yöntemleriyle tanınan Kindî bu yöntemleri 9'uncu yüzyılda kaleme aldığı Kitâb el Kimya el-ıtr adlı eserinde şu sözlerle anlatır:

"…Şarabı su banyosuyla damıttığımızda rengi gülsuyu gibi çıkar. Sirke de damıtıldığında gülsuyu renginde çıkar."

  • 6
  • 11
GÜMÜŞ RENGİ MÜREKKEP NASIL ELDE EDİLİYORDU?
GÜMÜŞ RENGİ MÜREKKEP NASIL ELDE EDİLİYORDU?

Tunuslu İbn Bâdis, gümüş renginde mürekkep elde etmek için gümüş eğe talaşının damıtılmış şarap ile pulverize edilmesini bundan dokuz yüz yıl önce açıklıyordu:

"Gümüş eğe ile talaşını alın ve damıtılmış şarap ile üç gün boyunca öğütün; daha sonra kurutun ve çamur kıvamına gelene kadar yeniden damıtılmış şarap ile öğütün, daha sonra suyla durulayın…"

  • 7
  • 11
İNSANLIĞA FAYDALI OLAN BULUŞLARA İMZA ATTILAR
İNSANLIĞA FAYDALI OLAN BULUŞLARA İMZA ATTILAR

Müslümanlar için alkollü içecekler tüketmek haram olmasına karşın; damıtma yoluyla alkolü keşfetmeleri, insanlık için oldukça faydalı ve zararsız amaçlar için oldu.

Alkolün keşfedilmesiyle eczadan kozmetiğe kadar birçok sektörde çok sayıda yeni ürün ortaya çıktı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN