562 yıllık Üstü Açık Camii
Trabzon-Gümüşhane sınırında bulunan tarihi Üstü Açık Camii, ilginç mimarisi ile dikkat çeker. Kubbesi ve çatısı olmayan ibadethane, dünya üzerinde eşi benzerine rastlanmayan yapılardan biridir. Tarihi Osmanlı'ya kadar uzanan cami, asırlar aşarak günümüze kadar gelir. Sizin için beş yüzyıldır varlığını sürdüren Üstü Açık Camii'nin hikayesini derledik.
Giriş Tarihi: 27.09.2023
14:02
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024
08:45
🔸 Fatih Sultan Mehmet tarafından vedia olarak bırakılan bu yere Kadırga halkı sahip çıkar. Vatandaşların isteği ve bağışları ile 1990'lı yılların başında taşlarla çevrili alana 2 minare inşa edilir. Ayrıca camide vaaz için belirlenmiş bir mekan ve minber de bulunur.
🔸 Şehit kanlarıyla alınan topraklarda tarihin bir emaneti olan Üstü Açık Camii'de yöre halkı namaz kılar. Yaklaşık 5 bin kişinin ibadet edebildiği alanda, Fatih Sultan Mehmet'in askerleri ile cuma namazını kıldığı düşünülen temmuz ayının üçüncü cuma günü yaklaşık 10-15 bin kişi birlikte namaz kılar.
🔸 1400'lü yıllardan beri her yıl aynı gün Kadırga'da yayla şenlikleri düzenlenir. Hem yurt içi hem de yurt dışından binlerce ziyaretçi, kutlamalar için bölgeye gelir.
🔸 2 hafta süren şenliğe çevre obalardan binlerce insan toplu halde, yöresel kıyafetleri ve horon eşliğinde katılır. Burada bölgeye ait lezzetler yenir, halk oyunları ve eğlenceler düzenlenir.
Merkezi mekan anlayışıyla inşa edilen ilk cami
CUMA NAMAZI GELENEĞİ
🔸 Fatih'ten aldıkları emaneti aynı şekilde aktarmaya gayret gösteren insanlar, uzun yıllardır bölgede ibadetlerini eda ederler. Özellikle yaz mevsiminde Trabzon, Giresun ve Gümüşhane'den yaylaya göçenlerin çoğu açık havada, çimenler üzerinde namazlarını kılarlar.
🔸 Temmuz ayının üçüncü cuma gününe denk gelen şenlik günü yapılan etkinliklerin yanı sıra, Fatih'in geleneğini sürdürme gayesiyle Üstü Açık Cami'de cuma namazı kılarlar.
🔸 Yayla sezonunun açıldığı şenlik günlerinden itibaren her hafta cuma namazı kılınır. Bu nedenle müftülükten özel olarak camiye bir din görevlisi gönderilir.
🔸 Caminin yapısı ve yayla şartları itibari ile kış aylarında bölgede kimse kalmaz. Bu nedenle yazın habercisi olan şenlikler ile kalabalıklaşan yörede her hafta namaz kılınır.
İslam mimarisinin tacı camilerin bölümleri