8 maddede Enderun nedir, ne zaman kuruldu?
Enderun, Osmanlı'da idari ve askeri kadronun yetiştirilmesi için teşkil edilen saray eğitim kurumu demektir. I. Murad zamanında kurulup, Osmanlı Devleti'nin son zamanlarına kadar varlığını sürdüren Enderun Mektebi'nde Kur'an-ı Kerim, tefsir, hadis, kelam gibi dini dersler; edebiyat, dil bilgisi, Arapça, Farsça ile matematik, coğrafya, mantık gibi müspet ilimler dersleri okutulurdu. Sizler için 8 maddede Enderun ile ilgili bilinmesi gerekenleri derledik.
Giriş Tarihi: 28.03.2020
00:36
Güncelleme Tarihi: 28.03.2020
09:21
Enderun’da eğitim beş konu üzerinde toplanmıştı
Osmanlı devrinde Türkçenin devlet dili olarak hâkim olmasının bir başka sebebi de Enderun Mektebi'dir. Enderun, saray içinde bir okuldur. Sarayda, orduda ve hükûmet işlerinde çalışacak memurları ve hizmetlileri yetiştirmek bu okulun görevi idi. Fatih tarafından açıldığı bilinen bu okula, acemi oğlanlar arasından öğrenci seçilirdi .
Enderun'da eğitim beş konu üzerinde toplanmıştı:
Fen, matematik ve coğrafya eğitimi Beden eğitimi Uygulamalı idari işlerin eğitimi Yeteneklerine uygun bir sanat eğitimi Teorik olarak İslami bilgiler ve dil eğitimi (Osmanlıca, Arapça ve Farsça)
Enderun’daki eğitim yedi kademe üzerine kurulmuştu
Enderun'daki eğitim Büyük ve Küçük odalar, Doğancı Koğuşu, Seferli Koğuşu, Kiler Odası, Hazine Odası ve Has Oda olmak üzere yedi kademe üzerine kurulmuştu. Buradaki eğitimi sonuna kadar götüremeyen iç oğlanlar ara sınıflardan aynı şekilde çıkma adıyla ayrılarak çeşitli askerî birliklere katılırlardı.
Enderun'dan sadrazamlar, kaptan paşalar, yeniçeri ağaları, eyalet valileri, sancak beyleri, daha başka hizmetler için ünlü kişiler, ayrıca şairler, edipler, ressamlar, mimarlar, müzikçiler, tarihçiler, fen ve matematik bilginleri (ve öğretmenleri) ve daha bunlar gibi medresenin yetiştirmediği bilginler de yetişmiştir.
Ali Ufki Bey'in kaleminden Enderun ve Osmanlı musikisi
Bütün dersler Türkçe okutulurdu
Çalışma sistemi, programı ve işleyişi göz önünde tutulursa Enderun'un bir mektepten ziyade çeşitli hünerlerin, sanatların, idarî ve siyasi bilgilerin uygulamalı olarak öğretildiği, kabiliyetlerin tesbit edildiği bir kurs ve staj yeri olduğu söylenebilir.
Askerlik, siyaset ve teknik konuların ağırlıklı olarak okutulduğu Enderun okulunun temel özelliği , saray içinde bulunması ve bütün derslerin Türkçe okutulmasıdır. Fatih Kanunnamesi ve Enderun mektebinin durumu da gösteriyor ki, Osmanlı devrinde Türkçeye devlet dili olarak önem verilmiştir.
Osmanlı'nın musiki okulları
Gençler İslam-Türk kültürü içerisinde yetiştiriliyordu
Enderun sisteminde önemle üzerinde durulan bir diğer ilke de kültürün etkili bir şekilde verilmesiydi. Çok değişik ırk ve dinî kökenlerden gelen gençler İslâm-Türk kültürü içerisinde yetiştiriliyordu . Habsburg elçisi olarak 16. yüzyıl ortalarında Osmanlı ülkesine gelen Busbeke mektuplarında Türkler'in iyi eğitilmiş insandan büyük haz duyduklarını yazar.
Enderun eğitiminin temel prensiplerinden biri de disiplindi
Enderun eğitiminin temel prensiplerinden biri de disiplindi . Hazırlık ve Enderun eğitimine devam eden gencin her hareketinin ölçülü olması gerekiyordu. Bu disiplin gençlerin sabırlı, her türlü meşakkate dayanıklı, saygılı, alçak gönüllü olmalarını sağlardı. Pirinç ve et temel yiyeceklerdendi . Gençlerin kabiliyetlerine göre her türlü makama ulaşabileceklerini bilmeleri onların prensiplere uymalarını sağlar ve çalışma azimlerini arttırırdı.